"הפינטק אינו איום על המגזר הפיננסי – אלא הזדמנות לשיתוף פעולה"
כתב: שהם יריב.
"בעבר, הדיבור סביב הפינטק היה שהוא 'משבש', במובן השלילי של המילה, ומהווה איום על המערכת הפיננסית. אלא שהשיח עליו התפתח עם הזמן, ובמערכת מתחילים להבין שיש מקום לשני הצדדים ושזו הזדמנות לשיתוף פעולה. חברות הפינטק מבינות, מצדן, שלוקח זמן לבנות אמון, ורבות מהן עברו למודל של שיתוף פעולה עם המערכת הבנקאית", כך אמר מוטי יונגרייז, סגן יו"ר ומנהל תחום השווקים הגלובליים ב-TD Securities, המהווה חלק מקבוצת TD Bank.
יונגרייז ידבר בכנס Fintech 2019 של אנשים ומחשבים, שיתקיים ביום ה' הקרוב במרכז הכנסים אווניו שבקריית שדה התעופה. הכנס יעסוק בעולם הפינטק על כל היבטיו, לרבות מול המגזר הפיננסי. הרצאתו של יונגרייז תתמקד בשווקי ההון ובשימוש בהם בפינטק. "אדבר על האתגרים שיש לי, בתור מנהל בכיר, שצריך לעשות שינוי בצורה שבה הוא מדבר עם לקוחות. על העובדה שאני משנה את עוגת העלויות שלי ומעביר יותר תקציב לטכנולוגיה ופחות לכוח אדם. אם לפני 25 שנה, כ-90% מהעלויות הלכו על עובדים ומשרדים, כיום, קרוב למחצית מהן מוצאות על טכנולוגיה. נושא נוסף שאני עומד לדבר עליו בכנס הוא ההבנה של אנשים כמוני, שהם לא בהכרח טכנולוגיים, איך הם מתייחסים לטכנולוגיה ומסייעים באמצעותה ללקוחות", אמר.
TD Bank הוא בנק פחות מוכר בישראל, אבל מדובר בבנק החמישי בגודלו בצפון אמריקה מבחינת שווי שוק, כשמורגן סטנלי וגולדמן זאקס משתרכים מאחוריו. שווי השוק של הבנק עומד על 140 מיליארד דולר קנדי, שהם 380 מיליארד שקלים – סכום שבהנהלות הבנקים הישראליים יכולים רק לחלום עליו. מדובר בבנק קנדי במקור, שהמטה שלו נמצא בניו-ג'רזי, ארצות הברית, והוא מחזיק משרד חדשנות בישראל. מספר הלקוחות שלו עומד על 26.1 מיליון, כמחצית מהם דיגיטליים, ומספר העובדים בו ברחבי העולם מגיע ל-88 אלף, מהם 4,400 תחת אחריותו הישירה של יונגרייז.
במסגרת תפקידו, יונגרייז אחראי על הובלת המכירות, המסחר והצוותים שעוסקים בניירות ערך. הוא הצטרף ל-TD Securities ב-1996 ומונה לתפקידו הנוכחי לפני שלוש שנים. יונגרייז פעיל גם בעולם הרפואה: הוא חבר במועצת המנהלים של הקרן שמפעילה את בית החולים סיני וחבר במועצת המנהלים של ארגון שמסייע למשפחות של ילדים עם אוטיזם. כמו כן, יש לו תואר שני בניהול עסקים מבית הספר לניהול רוטמן ותואר ראשון בכלכלה ומדעי המדינה מאוניברסיטת טורונטו.
יונגרייז ציין כי "אנחנו מקיימים שיתופי פעולה מוצלחים רבים עם חברות פינטק. עבורנו, זו שאלה כיצד אנחנו יכולים לפעול מהר יותר ובעלויות נמוכות יותר – פנימית או באמצעות שיתופי פעולה". הוא הדגיש ש-"כשאנחנו מבצעים שיתופי פעולה, זה צריך להיות בדרך שלנו ותואם לסטנדרטים שלנו בתחומי הפרטיות, אבטחת המידע וההלימה לרגולציה".
אתה מדבר על שיתופי פעולה עם חברות פינטק, אבל הן מהוות במקביל תחרות עבורכם ועבור המערכת הבנקאית בכלל.
"זה נכון, וחברות פינטק רוצות בחלק מהמקרים לקחת לקוחות מאתנו, אבל זה יוצר תחרות, ותחרות היא דבר בריא, שמאפשר לבנקים לשפר את השירותים שלהם".
יש עוד שני חסרונות מבחינת הבנקים בהקשר זה: היותם ארגונים מסורתיים, שלא יכולים לעמוד בקצב המהיר של חברות הפינטק, והרגולציה.
"אני לא מסכים שהרגולציה היא רק חסרון לבנקים, היא גם יתרון. כך, קשה לנו להיות מהירים ולהתחרות בחברות פינטק והרגולציה למעשה מונעת מהחברות האלה לתת שירותים בנקאיים, כי הן לא מסוגלות לעמוד בה".
אחד הנושאים שקשורים לפינטק והבנקים המסורתיים מקבלים בחשדנות הוא הקריפטו – ובשפה יותר פשוטה, המטבעות הווירטואליים. "הגישה שלי לתחום הזה הייתה מאוד שלילית עד לשבוע שעבר, כשפייסבוק השיקה את המטבע הווירטואלי שלה – הליברה", אמר יונגרייז. "בינתיים, זאת בועה ואנשי הקריפטו עוד לא הצליחו להוכיח שהמטבעות האלה מיטיבים עם הלקוחות. אלא שפייסבוק זה כבר סיפור אחר – זו חברת ענק, שיש לה יותר משני מיליארד משתמשים, והיא מוציאה את המטבע בשיתוף חברות גדולות בתחום הפיננסי. הליברה יהיה מטבע מגובה בנכסים ועם פחות תנודתיות. הוא מהווה הזדמנות גדולה לשוק הקריפטו".
איך אתה רואה את העתיד של הפינטק?
"העתיד של הפינטק הוא בהמשך ייצור של מוצרים שמשפרים את החוויות – הן של הלקוחות והן של הבנקים, כתחום שמספק גישה יותר מהירה למוצרים פיננסיים בעלויות יותר זולות. אבל התחום הזה זה לא יחליף את הבנקים, כי בנקים נותנים שירותים שחברות פינטק לא יכולות לתת, כמו הלוואות. מה גם שאין לחברות האלה מספיק הון כדי להחליף את הבנקים".