סידיה, חנות היישומים שלפני ה-App Store, תובעת את אפל

תביעה הגבלים חדשה הוגשה נגד אפל על ידי מתחרה ישנה שלה, סידיה, שמאשימה אותה בהתנהלות אנטי תחרותית ומבקשת מבית המשפט לאלץ את יצרנית ה-iPhone לאפשר אלטרנטיבות ל-App Store ● אפל: "אין לנו מונופול בשום שוק"

שוב תביעה על התנהלות מונופוליסטית. אפל. צילום: BigStock

עוד תביעה נגד אפל (Apple), המשקפת את הביקורת נגד הפרקטיקות המונופוליסטיות שאפל נוקטת: חברת התוכנה סידיה (Cydia) הגישה בסוף השבוע לבית המשפט הפדרלי בצפון קליפורניה תביעה נגד חברת התפוח, בטענה להתנהלות אנטי תחרותית במטרה לשמר את המונופול שלה על הפצת יישומים ל-iOS.

במסמכים שהגישה לבית המשפט, הצהירה סידיה, כי הייתה הראשונה (ב-2007) להציע למשתמשים חנות שבה יוכלו לרכוש אפליקציות מצד שלישי ל-iPhone, אך אפל פעלה באגרסיביות כדי לסלק מדרכה כל תחרות לאחר שהציגה ב-2008 את ה-App Store שלה.

התובעת מאשימה את אפל בכמה פעולות אנטי תחרותיות, כולל התקנה מראש של אפליקציית ה-App Store במכשירי ה-iPhone באופן שלא מאפשר למשתמשים להסיר אותה, או לבחור אופציה אחרת כברירת מחדל, ודרישה להשתמש בחנות הרשמית שלה כדי להימנע מהסיכון של הפרת תנאי האחריות.

"אילולא התנהלותה הבלתי תחרותית של אפל בנוגע להפצת אפליקציות ל-iOS, המשתמשים היו יכולים היום לבחור כיצד והיכן להשיג ולרכוש אפליקציות iOS, והמפתחים היו יכולים להשתמש במפיץ אפליקציות iOS לפי בחירתם", מציינת התביעה.

סידיה גם תוקפת את הדרישה של אפל מהמפתחים להשתמש במערכת התשלומים שלה ואת העמלה של 30% שהיא גובה על רכישות בתוך האפליקציה.

בשורה התחתונה, סידיה טוענת כי אפל שללה ממתחרים "את האפשרות להתחרות ב-App Store ולהציע למפתחים ולצרכנים מחירים, שירותים ומבחר טובים יותר", ומבקשת מבית המשפט לאסור על אפל את המשך התנהלותה האמורה.

כזכור, אפל מצויה כעת במאבק משפטי מול אפיק גיימס (Epic Games) הנוגע למדיניות ה-App Store שלה, שנבחנת גם על ידי רגולטורים באירופה, בארה"ב, ביפן, בדרום קוריאה ובאוסטרליה. ואולם בשונה מהתביעה של אפיק, היא מייצגת אתגר שונה על עוצמתה של אפל: בעוד שאפיק וחברות נוספות טוענות כי הן קורבנות המונופול של ה-App Store הן אינן מתחרות ישירות של חנות היישומים. סידיה, לעומתן, מייצגת דוגמה מהחיים האמיתיים כיצד נראית תחרות – בתחילת דרכה היא זכתה להצלחה גדולה בשל האפשרות שהציעה למשתמשי ה-iPhone תוכנות, משחקים ויישומים שאפל לא הציעה, ולדברי מייסדה, ג'יי פרימן, בשנת 2010 חיפשו בסידיה מדי שבוע 4.5 מיליון משתמשים אחר אפליקציות להורדה. זאת, גם בעקבות פסק דין בארצות הברית, שקבע כי פריצה לטלפון אינה נחשבת לפעולה לא חוקית, לאחר שאפל טענה כי זו הפרה של החוק. לפי התביעה, אפל השתמשה במינוחים מפחידים במטרה למנוע מלקוחותיה שימוש בסידיה או בכל אלטרנטיבה אחרת כדי להתקין תוכנה, והרתיעה מפתחים מהשימוש בשירותים כמו סידיה. עד 2012 הצליחה סידיה בעסקיה, אבל מ-2013, ככל שה-App Store הלכה וצברה יותר עוצמה, החלו עסקיה של סידיה להידרדר.

לדברי הפרקליטים של התובעת, האקלים המשפטי לתביעה זו השתנה לאור תביעות שונות המתנהלות כעת, כולל זו של אפיק, וסידיה עשויה להיות "התובע המושלם" לתביעת הגבלים נגד אפל. אם סידיה תזכה בתביעה, היא תחזור להתחרות מול אפל, אמרו, והפעם ללא צורך בפריצה למכשירים.

דובר אפל, פרד סיינץ, אמר בתגובה, כי אפל בוחנת את התביעה וכי אין לה מונופול בשום שוק. החברה מציינת כי היא מתמודדת גם עם תחרות מול מערכת ההפעלה של גוגל, המשמשת יצרני מכשירים מתחרים כמו סמסונג וגוגל עצמה. לדבריה, היא חייבת לפקח בקפידה על הדרך שבה מותקנת תוכנה ב-iPhone כדי להגן על לקוחותיה מפני הורדה שלא במתכוון של וירוסים ואיומי אבטחה אחרים ומפני התקנת אפליקציות החודרות לפרטיות המשתמשים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים