הרשות הלאומית לחירום תקים מערכת שו"ב שתשרת את כל גופי החירום בארץ

במסגרת התרגיל, ביצעה השבוע הרשות פיילוט למערכת שכזו ● במידה והפרויקט יצא לפועל, הפיתוח עתיד להסתיים ב-2010 ● תת-אלוף מיל' זאב צוק-רם, ראש הרשות לחירום לאומית: "צריך לעשות סדר בין מערכות ה-IT השונות"

הרשות הלאומית לחירום מתכננת להקים מערכת שליטה ובקרה אחודה שתשרת את כל גופי החירום וההצלה בישראל. במסגרת התרגיל להתגוננות העורף הנערך השבוע, "נקודת מפנה 3", נבחן פיילוט למערכת שו"ב לאומית שכזו, פרי פיתוח של אנשי ה-IT במשרד הביטחון, מל"ן. במידה והפרויקט יאושר, הוא צפוי להסתיים ב-2010.

הרשות לחירום לאומית (רח"ל) היא גוף במשרד הביטחון שהוקם כחלק מלקחי מלחמת לבנון השנייה, ובשל יישום מסקנות ועדת וינוגרד. הוועדה קבעה, כי על המדינה להקים גוף שיתאם בין גופי ההצלה והחירום השונים – פיקוד העורף שבצה"ל, משטרת ישראל, מגן דוד אדום, מכבי אש, ועוד. בראיון לאנשים ומחשבים אמר תת-אלוף (מיל') זאב צוק-רם (ווה), ראש רח"ל, כי עם כניסתו לתפקיד, הוא הבין שאחת מהמטרות הראשוניות של הגוף שבראשותו, היא "לעשות סדר", בין מערכות השו"ב השונות הקיימות אצל גופי החירום וההצלה במדינה. לשם כך, על פי דרישתו, פיתחו עבורו אנשי ה-IT במשרד הביטחון מערכת המתממשקת לכלל מערכות ה-IT השונות: "תמונת עורף" שבצבא, מערכות השו"ב שבמשטרה, מד"א ועוד. המערכת אמורה להוות מעין "מנהלת של מערכות שו"ב", תוך התממשקות לכל המערכות השונות והיכולת לנתב ביניהן ולהעביר אליהן ומהן נתונים, חוזי ודיבור. פיתוח המערכת, אם אנשי רח"ל יבחרו להשתמש בה, צפוי להסתיים ב-2010.

צוק-רם הוסיף, כי דרישה מבצעית נוספת שהוא ידרוש מאנשי מל"ן, היא התממשקות למערכות השו"ב המצויות בקרב מאות הרשויות המקומיות בארץ. עם סיומו של התרגיל השבוע, יישבו אנשי רח"ל עם אנשי מל"ן, יבדקו את האופן בו המערכת ענתה לצרכים המבצעיים של רח"ל, ולאחר מכן יחליטו על המשך דרכה.

אפשרות אחרת אותה העלה צוק-רם בשיחה עם אנשים ומחשבים, היא התבססות על מערכת קיימת, זו שבשימוש פיקוד העורף. מערכת "תמונת עורף" היא מערכת מידע לאומית, ששודרגה והושמשה בגרסתה החדשה והחלה לפעול במלחמת לבנון השנייה. היא יוצרת תמונת מצב עורף משולבת: זו מערכת GIS, מערכת מידע גיאוגרפית, שעליה הוסיפו אנשי ה-IT בפיקוד העורף מודולים ופרטים נוספים.

ה-"לקוחות", המפקדים במפקדות פיקוד העורף, מקבלים מפה דיגיטלית, בה הם יכולים לראות היכן היו נפילות של טילים, הם רואים  אילו כוחות נמצאים באזור, וכך הם יכולים לערוך הערכת נזק, לפי סביבת האוכלוסייה שנמצאת באזור. לדוגמה, האם המדובר בנפילת טיל בשטח פתוח? האם זה בית אבות שיש לפנותו? האם זה בית ספר? כמה תלמידים יש בו, מהו חתך הגילאים ועוד נתונים. כך, המערכת מסייעת לקבלת החלטות של כל הגורמים המעורבים בתהליך הפינוי, החילוץ והסיוע.

כך, המערכת יכולה לשלוט באירועים במדינת ישראל בהיבט כולל, ומאפשרת לפיקוד העורף לקבל על גבי צג המחשב תמונה מדויקת של האוכלוסייה והתשתית הבריאותית באזור הפגיעה במקרה של התקפת טילים. כאשר נורה טיל לכיוון מדינת ישראל, מתקבלות התרעות היכן הוא ייפול. המערכת מאפשרת להציג את מיקומם של בתי-החולים הקרובים, תחנות מד"א, קווי חשמל ומים ראשיים, בתי-ספר, מבנים ציבוריים, בניינים (כולל תצורתם הפנימית, הרכב האוכלוסייה בהם ומספר התושבים) תחנות דלק וכדומה.

קשר לרשויות המקומיות

צוק-רם סייג את ההתבססות של רח"ל על מערכת זו, באומרו כי היא לא מספקת מענה לצורך הקיים ביצירת קשר דו-כיווני עם מערכות ה-IT המצויות ברשויות המקומיות. "כאשר גופים ברשות המקומית מחליטים על פינוי זבל, לדוגמה, אין לי צורך לדעת על כך, אולם אם מבוצע פינוי תלמידים מבית ספר, או מתקיימת הערכת מצב ברמת הרשות – עלי להיות מחובר לנתונים אלו, ובמקביל גם להנחות את אנשי הרשות", אמר.

צוק-רם סיים באומרו, כי כלל משמעויות מערכת ה-IT שתבחר רח"ל טרם נבדקו לעומק, וכי הדבר ייעשה רק בסוף התרגיל. בכל מקרה, רק במהלך החודשים הקרובים תתקבל החלטה באיזו מערכת IT להשתמש. "נבחן את תוצאות השימוש במערכת שפותחה לנו במל"ן", סיכם, "נראה שהיא עונה על האפיונים והדרישות המבצעיות שהצבנו, ואז נסיים את התחקור ונחליט על המשך דרכה – האם לאשר את המשך הפיתוח שלה על בסיס תיקונים ותוספות, או להתבסס על 'תמונת עורף'".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. נווו

    יש לנו היסטוריה מעולה בזה. אחת המגדולות (תים/נס/מטריקס) תקבל את הפרויקט, תכשל, הוא יקח עשר שנים ועשרות מיליונים. בסופו של דבר הם יריבו או שיגיעו לבית משפט או שהוא יוכרז במערכת "מאוד מוצלחת" ומישהו ילך לעבוד בחברה הגדולה (במקרה מנהל הפרויקט מהמשרד הממשלתי). תעשו לנו טובה, תוותרו על הבזבוז הזה.

אירועים קרובים