ד"ר אפרים קם, המכון למחקרי ביטחון לאומי: "איראן ספגה מכה קשה בעקבות התולעת סטוקסנט – אך היא תשתקם"

"איראן תגיע ליכולת גרעינית תוך שנה עד שנה וחצי מההחלטה על כך, הזהיר ד"ר קם - סגן ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי, בכנס GovSec 2011 ● לדבריו, "אם יהיה מצב באזור בו יש שתי מדינות גרעיניות, ישראל ואיראן, זה יהיה מתכון להתדרדרות גרעינית"

"אין ספק שאיראן ספגה מכה קשה בתחום לוחמת המידע בשנה האחרונה, על ידי החדירה של תולעת סטוקסנט (Stuxnet) למערכי המיחשוב של מערכות הגרעין שלה. ייקח לה זמן להשתקם – אבל היא תשתקם", כך אמר ד"ר אפרים קם, סגן ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי.

קם דיבר בכנס GovSec 2011, אירוע אבטחת מידע ולוחמת המידע השנתי. לכנס, שנערך בהפקת אנשים ומחשבים, הגיעו מאות מנהלי אבטחת מידע ומומחי לוחמה קיברנטית. האירוע התקיים הבוקר (ב') במרכז הכנסים אבניו שבקריית שדה התעופה, והנחו אותו יהודה קונפורטס – העורך הראשי באנשים ומחשבים, ואבי וייסמן – מנכ"ל SeeSecurity.

איראן, אמר החוקר, לשעבר בכיר בחטיבת המחקר באגף מודיעין בצה"ל, "רוצה להיות מעצמה אזורית מובילה במזרח התיכון, והיא רואה בישראל איום כלפיה". עד לפני 15 שנים, אמר, "איום הטילים לא הטריד אותנו, אלא שהמצב השתנה בסוף שנות ה-90' כאשר היא הצליחה לפתח טיל, שיהאב 3, המגיע לטווח של 1,300 עד 1,500 ק"מ. זה אמנם לא הטיל הכי מדויק בעולם, אבל הוא בהחלט יכול להגיע – וגם לפגוע".

לדברי החוקר, "יש להם תעשיית טילים ורקטות. מרכיב הטילים האיראני הוא איום חשוב מול ישראל לצד האיום הסורי וחיזבאללה. טילים יכולים לשאת ראש נפץ כימי או ביולוגי, וזה יהיה אמצעי השיגור העיקרי לנשק אטומי עתידי".

מרכיבי איום נוספים, ציין ד"ר קם, הם חיזבאללה בצפון וחמאס בדרום. "חיזבאללה הוא יציר כפיה של איראן", אמר, "היא אחת משתי ספקיות המימון והעידוד של חיזבאללה, לצד סוריה".

בהתייחסו לאיום הגרעיני, אמר ד"ר קם, כי "איראן תגיע ליכולת גרעינית תוך שנה עד שנה וחצי מההחלטה על כך. המשטר האיראני הוא יחידי במינו, כי הוא מאמין ואומר שעל ישראל להימחק מהעולם. צירוף של כוונות ויכולות יוצר איום קיומי על ישראל. כשאיראן תגיע לנשק גרעיני, הדבר ייצור בעיות קשות לישראל. מדינות נוספות עלולות להצטרף למעגל המדינות הגרעיניות במזרח התיכון, שגם ככה אינו מתאפיין ביציבות – דבר שללא ספק ייצור בעיות ביטחון".

לגבי השאלה האם איראן תשתמש בנשק גרעיני מול ישראל, אמר ד"ר קם, כי "המדינות המודאגות האחרות, כגון סעודיה, לא שואלות את עצמן האם איראן תפעיל כלפיהן את הנשק, רק ישראל שואלת זאת את עצמה. אני סבור שאם איראן תפעל כשחקן הגיוני, השוקל סיכויים וסיכונים, היא לא תשתמש בנשק גרעיני נגד ישראל".

הוא נימק את הערכתו בשלוש סיבות: האחת, "איראן מפתחת נשק גרעיני לצורך הרתעה, הגנה ואיום כלפי ארה"ב". השניה, "איראן מניחה בוודאות שלישראל יש מאגר גדול של נשק גרעיני עם יכולת מכה שנייה, וזו תגיע ותופנה כלפיה – לאחר שהיא תפגע בישראל". הסיבה השלישית, הסביר, היא ארה"ב. "האיראנים מודעים ליחסים המיוחדים שלנו עימם והתקפה על ישראל תביא למתקפה של ארה"ב עליה".

הוא סייג את דבריו בציינו, כי "זו הערכה, והיא עלולה להיות שגויה. אני מתבונן על המזרח התיכון עשרות שנים ולי ולאחרים היו שם טעויות לא מעטות. אין לנו שום נתונים איך הם ינהגו כשיהיה להם נשק גרעיני. זו הערכה לא מבוססת".

בעיה נוספת, ציין ד"ר קם, "היא תהליך קבלת ההחלות באיראן, והאם ההחלטה (על שיגור טיל גרעיני לישראל) תתקבל באופן הגיוני, ולחילופין המרכיב האיסלאמי הפונדמנטליסטי הוא שיכריע. זה לא הגיוני אבל אפשרי".

סייג נוסף להערכתו, ציין, "הוא בכך שאין לנו קשר עם איראן ולכן אם יהיה מצב באזור בו יש שתי מדינות גרעיניות, ישראל ואיראן, זה יהיה מתכון להתדרדרות גרעינית. תחת לחץ של זמן קורות טעויות והסלמות".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים