עינת שמעוני, STKI: "פרויקטי ERP בזמן משבר הם קצרים, ממוקדים ובעלי סיכון נמוך"
"ארגונים מחפשים פרויקטים קצרי טווח שניתן להמחיש את התועלות שלהם בתוך חודשים ספורים", אמרה הבוקר (ב') שמעוני בכנס משתמשי סאפ בישראל, שנערך בהפקת אנשים ומחשבים ● לדבריה, למרות המשבר, ארגונים נכנסים לטיפול ביישומיי הליבה בפרויקטי ה-ERP שלהם, ואף מטמיעים יישומים מתקדמים ויישומי ניהול נכסים וניהול פרויקטים
"למשבר הכלכלי יש מאפיינים ייחודיים משלו, וכך גם לפרויקטי יישום ERP בעת הזו. פרויקטים אלה מתאפיינים בכך שהם קצרים, ממוקדים ובעלי סיכון נמוך" – כך אמרה עינת שמעוני, סגנית נשיא ואנליסטית בכירה ב-STKI. שמעוני הייתה דוברת המפתח במסלול למנהלים שבכנס המשתמשים השנתי של סאפ, ISUG 2009, שנערך הבוקר (ב') במרכז הכנסים אבניו בקרית שדה התעופה. הכנס הופק על ידי אנשים ומחשבים, ואת מסלול המנהלים הנחה אמיר הראל, סמנכ"ל מכירות בג'ון ברייס הדרכה שמקבוצת מטריקס.
לדברי שמעוני, "מנהלי IT מחפשים, בטרם עריכת הפרויקט, סימוכין בארגונים אחרים, על מנת לוודא את הצלחתו ולהבין את הקשיים הגלומים בו". היא הוסיפה, כי בחודשים האחרונים מדובר על פרויקטים קצרים. "מילת המפתח השגורה כיום בפי ארגונים היא 'החזר השקעה'. על נושא זה שמים דגש, ומצפים לראות תוצאות כבר תוך חודשים ספורים".
שמעוני הוסיפה, כי כיום, יותר מתמיד, ארגונים מחפשים בפרויקטי יישום ERP "תועלות שניתן לראות ולמדוד, כאלה עם תועלת עסקית". מניעים נוספים ליישום פרויקטים בזמן הזה, ציינה, הם כאלה הנובעים מרגולציות ואשר מביאים לניהול סיכונים טוב יותר, להגברת הפריון בארגון ולהגדלת הייעול.
למרות המשבר, אמרה שמעוני, כי היא מבחינה בכך שארגונים נכנסים לטיפול ביישומיי הליבה בפרויקטי ה-ERP שלהם, לצד הטמעה של יישומים מתקדמים, וכן יישומי ניהול נכסים וניהול פרויקטים. לגבי היבט הבשלות של פרויקטי ERP היא אמרה, כי "ERP1 הפך לפרויקט נפוץ, שבו השירות נצרך כמוצר והמערכת היא תשתיתית בעיקרה. ERP2 יגדיל את יעילות הארגון ויעילות מחלקת ה-IT עצמה".
שמעוני אמרה, כי מחלקות ה-ERP בארגונים הלכו ותפחו, וכיום הן מונות, בחלק מהארגונים, 15-20 עובדים. בשל המצב, ציינה, "ארגונים מחפשים כיצד לייעל אותן. עלות כוח האדם והתפעול הכרוך בכך – יקרים".
לדברי שמעוני, "המשבר הכלכלי הביא לירידה ביישומים של פרויקטי ERP, אולם, למרות זאת, התחום ימשיך לפעול". היא העריכה, כי הסיבה לכך היא שארגונים ימשיכו לצרוך יישומים, אולם לעיתים בצורה שונה. "הגדלים של שווקי היישומים השונים מצטמצמים", אמרה שמעוני, "אבל פרויקטים ימשיכו בכל זאת. הפרויקטים יהיו בתחומים שיש בהם פחות סיכון לכישלון, ובנוסף, ארגוניים ישקלו ליישם את הפרויקט במתכונת 'תוכנה כשירות' – SaaS".
שמעוני סיכמה באומרה, כי "מחלקות ה-IT בארגונים נדרשות בתקופה זו לצמצם עלויות, ולהפחית את כוח האדם. זאת, לצד הפקת יותר תועלות מהמערכות הקיימות והחדשות".
"הסיבוכיות בתהליכים העסקיים של צים נובעים מכך שהיא פועלת באופן מבוזר"
אמנון מילר, מנהל תחום יישום IT של צים, תיאר את תהליך הטמעת מערכת הסאפ בחברה גלובלית. צים, סיפר, קיימת שישים שנים, וממוקמת במקום ה-17 בעולם הספנות. מערך ה-IT שלה מונה 250 עובדים. העילה להקמת המערכת, הסביר מילר, הייתה, כי "לא היה מידע למנהלים עד לפני שלוש שנים, היו רק איי מידע נפרדים".
לדבריו, הפרויקט טיפל ב-17 תהליכים עסקיים ובמאות תתי-תהליכים, ובמיחשובם. חלק מהסיבוכיות, ציין, נובעת מהעבודה שהחברה פועלת באופן מבוזר, בארץ ומחוצה לה. מילר ציין בדבריו את ההתנגדות שהייתה ברמת המשתמשים לשינוי בעבודת המערכות, בשל הצורך בהאחדה. הוא אמר, כי אתגרי היישום היו ניהול השינויים, הדרכה, הטמעה, טיפול בנושאי הרשאות, הסבות נתונים ותמיכה. "בתקציב דל יחסית", אמר מילר, "הרמנו פרויקט שמקבילים לנו עושים בתקציבים גדולים בהרבה". מילר הוסיף, כי המטרה, שתגיע ב-2010, "היא הבאת מידע ניהולי לכלל סניפי החברה ומנהליה".
ארנון קולומבוס, מנהל תכנון גלובלי בנטפים, תיאר את כניסת החברה לעולם הגלובלי וכיצד ה-IT בכלל ומערכת ה-ERP בפרט סייעו ומסייעים לחברה. הוא אמר, כי "היה לנו רצון לנהל חברה גלובלית, ליצור תהליך מהיר של קבלת החלטות ולדבר בשפה אחידה עסקית. המערכת נתנה מענה למימוש אסטרטגיה זו".
קולומבוס הסביר, כי "שרשרת האספקה של נטפים מאד מורכבת, בשל ריבוי יצרנים, ספקים ולקוחות. בנוסף, היה רצון למרכז שליטה מרכזי לצורך ניהול. המענה היה הטמעת מערכת ERP". הוא תיאר את הטמעת המערכת, בתחילה בארץ ולאחר מכן בסניפי החברה בחוץ לארץ, תוך שימוש בפלטפורמת NetWeaver והוספת רכיבים לא-סאפיים. מאז 2008, סיכם קולומבוס, המערכת התאגידית בנטפים היא-היא המערכת המרכזית לניהול הנתונים בחברה.
שירה צינמון, מנהלת פעילות GRC בנס ישראל, דיברה על רכיב GRC כפתרון לניהול סיכונים. שמוליק סיטון מסאפ ישראל תיאר את הדרך לניהול אסטרטגיה ארגונית מתקדמת. אדן שוחט מחברת אינטרניטי דיבר על המשתמש כמפתח לקבלת החלטות בזמן אמת. את המסלול חתם סרג' לזיני מטלדור, שדיבר על יישום בגישת Best Practices.
תגובות
(0)