"ההיי-טק קריטי לצמיחה במשק, ודווקא עכשיו על המדינה להשקיע בו"

דו"ח של רשות החדשנות מציין, כי בעשור האחרון זה היה הענף עם הצמיחה הגדולה ביותר במשק, אבל לאור המצב כיום, ואם הוא לא ישתנה - יש חשש כי החגיגה עלולה להיגמר

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות.

ההיי-טק הפך בעשור האחרון לענף עם התוצר הצומח והגדול ביותר במשק, האחראי לחלק הגדול ביותר בייצוא מישראל, עם הצמיחה המהירה ביותר במספר העובדות והעובדים בו ועם קצב עליית השכר המהיר ביותר – כך מציין דו"ח חדש של רשות החדשנות על ההיי-טק הישראלי. בשנת 2022 ההיי-טק היווה 18.1% מהתמ"ג של ישראל – נתון הממצב אותו כענף עם התוצר הגדול ביותר במשק. אלא שלעומת השנים היפות שהיו מ-2013- ועד 2022, הדו"ח מצביע על כך, כי יש חשש שהחגיגה נגמרת, ובחלק אחר של הדו"ח מובאת שורה של נתונים, גם הם לא חדשים, על ההאטה בענף, צמצום כוח האדם ותחזית קודרת לגבי 2023 אם המצב לא ישתנה. "זוהי נורת אזהרה לממשלה", נאמר בדו"ח. "ההמלצה המתבקשת היא שדווקא בתקופת האטה על המדינה להגביר את ההשקעה בענף".

בין היתר, הדו"ח מציין ירידה בולטת בהשקעות החל מהמחצית השנייה של 2022 של כמעט מחצית (45%) בהשוואה לשנה שקדמה לה, שהסתכמו ב-15.9 מיליארד דולר. עיקר הירידה בגיוסי ההון בשנת 2022 נבעה מירידה בגיוסים גדולים – של יותר מ-50 מיליון דולר – שנועדו לתמוך בהמשך הצמיחה של סטארט-אפים בוגרים בישראל. זאת ועוד, לפי נתונים ראשוניים בנוגע לגיוסי סטארט-אפים בשנת 2023, נראה כי ברבעון הראשון והשני של השנה נמשכת מגמת הירידה בהשקעות (הנתונים עוד צפויים להתעדכן). אלא אם יחול היפוך מגמה משמעותי, מסתמן כי בשנה הנוכחית צפויה להימשך הירידה בהשקעות בסטארט-אפים בישראל ביחס למגמת הצמיחה שאפיינה את השנים האחרונות. נתון נוסף הוא, שבהשוואה למדינות אחרות, ההשקעות בארץ ירדו ברבעו הראשון של השנה ביותר ב-70% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. זוהי ירידה חדה יותר לעומת מדינות אחרות, זוהי נורת אזהרה להיי-טק הישראלי, שדורשת היערכות מתאימה, מזהירים עורכי הדו"ח. נתונים נוספים:

מתחילת השנה חברות טכנולוגיה ישראליות מציגות תשואת חסר בהשוואה לחברות טכנולוגיה הנסחרות בנאסד״ק, כאשר חברות הנסחרות בישראל "נענשות" על ידי השוק בתשואות נמוכות במיוחד. כמו כן, ישנה ירידה בגיוסי עובדים לחברות היי-טק, ואחרי שנים של צמיחה במספר העובדים והעובדות, בשנת 2023 המשבר מעמיק, ולראשונה מספר המועסקים בענף יורד. ברבעון הראשון של 2023 מספר המועסקים בענפי השירותים ירד ב-2,250 ובאפריל האחרון ירד בעוד 3,400.

עורכי הדו"ח מדגישים, כי "החודשים הקרובים יהיו קריטיים להיי-טק הישראלי. ניסיון העבר מלמד, כי לרוב, שני רבעונים לאחר שמתחילה התאוששות בשוק ההון בוול סטריט, המתבטאת בעליית מדד נאסד״ק, ישנה גם עלייה בגיוסי הון ועובדים בהיי-טק הישראלי. לאור העלייה בנאסד״ק כפי שהוצגה מאז תחילת השנה, במצב עניינים רגיל ניתן היה לצפות לעלייה בגיוסי ההון והעובדים בישראל כבר במהלך חודשי קיץ 2023. על פי האינדיקציות שהוצגו עד כה, המקבלות חיזוק מנתוני אפריל ומאי, יש חשש אמיתי של מגמת היפרדות בין ההיי-טק הישראלי למגמות העולמיות".

ולמרות ההאטה בענף, עדיין פערי השכר בענף לעומת יתר מגזרי המשק ממשיכים להיות גבוהים. השכר הממוצע בענף ההייטק בשנת 2022 היה 28,385 שקלים, גבוה פי 2.7 מהשכר הממוצע.

בחלקים אחרים של הדו"ח יש התייחסות לתחום האקלים-טק, ומצוין, כי בתוך עשור הוכפל מספרן של חברות האקלים שקמות בכל שנה. עוד נאמר בדו"ח, כי 30% מהשקעות הרשות ב-2022 הופנו למדעי החיים – תחומים שבהם הסקטור הפרטי ממעט להשקיע. נתון מעניין נוסף: ישראל היא מדינת תוכנה – 40% מחברות ההזנק הקמות כל שנה עוסקות בתחומי התוכנה הארגונית, פינטק וסייבר והן מהוות יתרון יחסי משמעותי לישראל

דרור בין, מנכ"ל רשות החדשנות, אומר בתגובה לדו"ח, כי "התלות של המשק הישראלי בהייטק גדלה מאוד בעשור האחרון – ולכן עלינו לעשות כל שנדרש כדי לשמור על הענף ולהמשיך לטפח את התחרותיות שלו בשוק העולמי". עוד מציין בין, כי "91% מההשקעות בהיי-טק הישראלי מומנו על ידי המגזר הפרטי – אין לזה אח ורע בעולם, וכ-80% מהכסף בהשקעות ההון סיכון בהיי-טק מבוססות על כסף זר". בין מביע תקווה כי התאוששות הענף בעולם, שבאה לידי ביטוי בעליות בנאסד"ק, תגיע גם לשוק הישראלי, כפי שמלמד ניסיון העבר.

"הצורך בשמירת החוסן הלאומי של ישראל אינו מאפשר למדינה להאט את קצב ההשקעה בחדשנות", אומר ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות. "זו תקופה של משבר כלכלי וחברתי עמוק, אבל גם תקופה של הזדמנויות באם נדע לכלכל את צעדינו בתבונה".

אופיר אקוניס, שר החדשנות, המדע והטכנולוגיה אמר בהתייחסות לדו״ח, כי "הממשלה תמשיך לדאוג ולתמוך בהיי-טק הישראלי. תפקידנו כממשלה הוא להבטיח שמנוע הצמיחה העיקרי של ישראל בשני העשורים האחרונים ימשיך לנוע קדימה. אנחנו בעיצומו של הליך החקיקה, לקראת השלמתו של החוק לעידוד השקעות הון בוועדת הכספים של הכנסת. בשבועות הקרובים נפרסם הודעה על החלטות נוספות שיתמכו בחדשנות הישראלית. אני קורא למשקיעים מכל העולם להמשיך ולהשקיע בהיי-טק הישראלי, במדע ובטכנולוגיה״.

בעקבות פרסום הדו"ח ובהמשך לממצאיו, נמסר ממארגני מחאת ההיי-טק, כי "הדוח מוכיח שוב שממשלת נתניהו מחריבה את ההיי-טק ומובילה לאסון כלכלי. בזמן שבעולם מתאוששים מהמשבר הגלובלי, בישראל, שהובילה את התעשייה העולמית, המצב גרוע והמשבר נמשך בחסות לוין, רוטמן ושר אוצר כושל. הפגיעה בהיי-טק ממזמן כאן, וכל הנורות האדומות מהבהבות – ביצועי החברות בנאסד"ק, פיטורים, ירידה דרמטית בהשקעות ועוד. הכלכלה הישראלית חייבת את הצלחת ההיי-טק, שתלוי יותר מכל מקום אחר בעולם במשקיעים זרים, ואלו בורחים מממשלה משיחית וקפריזית, שמתעקשת לדחוף את כולנו לתהום במופע עצוב של התאבדות כלכלית. חוקי הדיקטטורה חייבים להיגנז, זה הדבר היחיד שנתניהו עוד יכול לעשות כדי להציל אותנו מעתיד כלכלי שחור".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. דובי

    כל דבר קשור לנתניהו ? בכל העולם מגמת ירידה

אירועים קרובים