"שילוב הענן בשלטון המקומי – קריטי"
"הקשר של האזרח עם הרשות המקומית הרבה יותר משמעותי מאשר הקשר שלו עם השלטון הכללי", אמרה ד"ר שרון אפריל, מנהלת צוות הדיגיטל בשלטון המקומי במערך הדיגיטלי הלאומי
"שילוב הענן בשלטון המקומי הוא קריטי, ואולי אף הכי קריטי בעולמות המחשוב. הקשר של האזרח עם הרשות המקומית הרבה יותר משמעותי מאשר הקשר שלו עם השלטון הכללי. לא נעים להגיד, אבל הקורונה עשתה טוב לרשויות המקומיות בהיבט זה, כי ראשי הרשויות הבינו שהן חייבות לעבור לדיגיטל", כך אמרה ד"ר שרון אפריל, מנהלת צוות הדיגיטל בשלטון המקומי במערך הדיגיטלי הלאומי.
לדבריה, "במקביל, משרדי הממשלה הבינו באותה התקופה כמה הם צריכים את הקשר עם הרשויות המקומיות, מהרבה מאוד בחינות. היה שינוי מהותי בתחום, שהוביל לכך שקרו דברים מדהימים, שממשיכים גם כעת. השאלה היא איך מרחיבים את זה לכל 258 הרשויות המקומיות במדינה, כי יש כאלה שנותרו הרחק מאחור".
ד"ר אפריל דיברה בפאנל השלטון המקומי, שהיווה חלק מכנס e-Gov של אנשים ומחשבים. הכנס נערך לפני ימים אחדים במרכז הכנסים והאירועים לאגו בראשון לציון.
איריס אלפסי, מנהלת אגף מחשוב, טכנולוגיה ודיגיטל בעיריית מעלה אדומים, סיפרה על פרויקט שנערך בעירייה וקודם בתקופת הקורונה – פרויקט שאותו היא הגדירה כ-"מציל חיים". "כמה שהקורונה הייתה תקופה לא נעימה, היא הובילה את הרשויות קדימה, ואחד הפרויקטים היה להגיע אל הקשישים, שהיה מאוד קשה להגיע להם, ולבדוק קשיש אחר קשיש מה קורה אתו. הבנו שאנחנו חייבים כלי דיגיטלי, במיוחד עבור הקשישים העריריים, שאין להם עורף משפחתי. עשינו זאת באמצעות מד מים דיגיטלי, שמודד מרחוק את השימוש של הקשיש במים. לכן קראנו לפרויקט 'מים חיים'. הגדרנו שאם קשיש לא פתח את המים במשך ארבע או חמש שעות, אנחנו מקבלים קריאה וכמעט מיד יוצא עובד סוציאלי כדי לבדוק מה קרה. הפרויקט הזה קיים כעת בהרבה רשויות מקומיות, ורוב האחרות הולכות לשם", סיפרה.
"היינו צריכים להכיר את האקו-סיסטם של הרשויות המקומיות, במצב שבו כל רשות מנהלת את המערכות שלה, איך שהיא מבינה. היינו צריכים ליצור ממשק גנרי בין הרשויות המקומיות מול הטאבו ומול האזרח", סיפרה מיטל בכר, מנהלת אגף טכנולוגיות, דיגיטל ומערכות מידע ברשות לרישום והסדר זכויות מקרקעין במשרד המשפטים, על השדרוג שעבר תחום זה בתקופה האחרונה.
היא הוסיפה כי "זה היה תהליך מעניין, שצלחנו אותו. לא מעט רשויות מקומיות מחוברות לממשק הזה, והתקווה היא שעוד רשויות יצטרפו אלינו. בנוסף, העלינו לא מזמן ממשק ראשון מסוגו לבדיקת עיקולים. הממשק החדש מחובר לשדרת המידע".
בכר אמרה ש-"האתגר בעבודה מול הרשויות הוא שצריך שיח מול כל אחת מהן. יש רשויות גדולות, שמרשות לעצמן מערכות מידע עצמאיות, ויש כאלה, שמסתייעות בחברות חיצוניות, שעושות את זה עבורן".
חגי רונן, מנכ"ל המרכז למיפוי ישראל (מפ"י), דיבר על הסיוע שנותן מערך הדיגיטל הלאומי לשלטון המקומי במיקוד ובקידום. "זה סיוע חשוב מאוד עבור כולם, ואני אומר את זה גם כתושב וגם כמנכ"ל של גוף ממשלתי", אמר.
רונן סיפר כי המרכז שבראשו הוא עומד הוא הרגולטור של מקצוע המדידות. "אנחנו בכל שנה מצלמים את מדינת ישראל ומכינים הרבה מאוד שכבות מידע עבור משרדי הממשלה", הוא ציין, בהתייחסו לפעילות מפ"י. "אנחנו שמים על המפה נתונים ומדגישים את הטעון הדגשה, כדי שקובעי המדיניות על בסיס המידע שאנחנו מגישים יקבלו את ההחלטות הטובות ביותר".
"קשה לקבל החלטות מגיליון נתונים, אבל כשרואים מפה, קל יותר להבין ולקבל החלטות. כבר לפני עשור הבנו שרשויות מקומיות זה תחום שחייבים להיכנס אליו. כיום, אנחנו מספקים את כל המידע הזה הן לממשלה והן לשלטון המקומי. זה שינוי כיוון משמעותי מאוד", אמר רונן.
הוא הוסיף כי "החלטנו שאנחנו צריכים לתת את המידע בחינם לרשויות כדי שישמש כבסיס לקבלת החלטות, וזה אתגר, כי צריך לעבוד מול כל הרשויות, ולא לכולן יש את כוח האדם. בנוסף, יש את בעיית התחלופה גבוהה של כוח אדם, וזה עושה את האתגר עוד יותר קשה. בכל רשות זה עובד אחרת, אבל יש חברות שלוקחות דמי תיווך, וחבל, כי הכוונה הייתה שזה יהיה בחינם".
תגובות
(0)