שואב אבק רומבה צילם אישה בשירותים והתמונה הגיעה לפייסבוק
שואבי האבק המודרניים מצוידים במצלמות, שבזכותן הם מכירים את סביבתם ומנווטים את דרכם בה, עם זאת, לא כולם יודעים שהתמונות של הדירה ושל בני הבית עלולות להגיע בדיעבד לעיניי רבים באינטרנט - כיצד?
להיות הבעלים של שואב רובוטי זה כיף ונוח, אבל אפשר שיש לו תכונות פחות חיוביות שאתם לא ממש מודעים להן.
באחרונה נודע כי מכשיר Roomba J7 של iRobot תיעד אישה יושבת בשירותי ביתה על האסלה. אלא שאז התגלה כי התמונה הסופר-אינטימית הזו הגיעה איכשהו לפייסבוק. כיצד כזה דבר בכלל יתכן?
על פי דיווח של MIT Technology Review מהשבוע, התמונות הרגישות צולמו בגרסאות פיתוח של שואבי האבק הרובוטיים מהסדרה הספציפית של iRobot. הרומבה, מסתבר, התחבר לאינטרנט ושלח את התמונה של אותה אישה לענן. התיעוד המצולם כולו נשלח בידי השואב למעשה ל-Scale AI, סטארט-אפ השוכר עובדי קבלן ברחבי העולם כדי לתייג נתוני אודיו ותמונות וידיאו לצורך אימון הבינה המלאכותית.
ככל הנראה, ועל פי הכתוב בתחקיר של המגזין, בהמשך התמונות התגלגלו לידי עובדים של Scale AI בוונצואלה והם שיתפו אותן בקבוצות פרטיות בפייסבוק ובאפליקציית הצ'אט Discord.
אתר MIT Technology Review עדכן כי צפה ב-15 צילומי מסך של התמונות הפרטיות האלו, שפורסמו בקבוצות סגורות ברשתות החברתיות והגיעו לידיו.
בין התמונות המסוימות נכללים צילומי האישה בשירותים, בהם ניתן לראות את פניה שטושטשו בעת הפרסום באתר, תמונות של פני ילד קטן המתבונן אל השואב בגובה העיניים, ותמונות אחרות המציגות חדרים מבתיהם של אנשים ברחבי העולם, שבהן ניתן לראות רהיטים, חפצי נוי ושאר פרטים ביתיים המלווים בתוויות כמו "טלוויזיה" או "ארון מטבח".
I spent months unraveling where these video stills came from, how they got online, and what their existence + sharing says about the state of privacy today.
2 of the creepiest images below (TR added the grey boxes to hide their faces.) Full story here: https://t.co/BbkCFzkJ79 pic.twitter.com/AtKwNKT6Sf
— Eileen Guo (@eileenguo) December 19, 2022
כך הופכים השואבים הרובוטים ליותר חכמים
ג'יימס באוסמן, דובר יצרנית Roomba iRobot – שאמזון רכשה ב-1.7 מיליארד דולר באוגוסט האחרון – אישר כי התמונות נלקחו ממכשיריה.
לדבריו, הנתונים שנאספו משמשים לבניית רובוטים חכמים יותר, אולם כדי שהמידע יהיה שימושי, חייבים לראות, לסווג, לתייג ולהוסיף הקשר לכל קטע וקטע, וזו הסיבה למשלוח הצילומים לחברת Scale AI ודומיותיה.
באוסמן כתב במייל לתקשורת כי החברה "נקטה בכל אמצעי הזהירות כדי להבטיח שהנתונים האישיים יעובדו בצורה מאובטחת ובהתאם לחוק", וטען כי התמונות ששותפו עם MIT Technology Review "שותפו תוך הפרה של כתב הסכם סודיות בין iRobot לבין ספק שירותי תיוג התמונות".
מנכ"ל iRobot, קולין אנגל, שלח למגזין הצהרה במייל, מספר שבועות לאחר שהחברה גילתה על הפצת התמונות וטרם הדיווחים האחרונים על הפרשה במדיה, ואמר כי "iRobot מפסיקה את מערכת היחסים שלה עם ספק השירות שהדליף את התמונות, חוקרת את הנושא באופן אקטיבי ונוקטת באמצעים כדי לעזור למנוע דליפה דומה על ידי כל ספק שירות בעתיד". החברה לא הגיבה לשאלות נוספות בנוגע לאמצעים אלה ולאופיים.
דניס גיזה, מועמד לדוקטורט אוניברסיטת נורת'איסטרן (Northeastern), אמר ל-MIT Technology כי "הנתונים שנאספים על ידי שואבי אבק רובוטיים יכולים להיות פולשניים במיוחד. יש להם חומרה חזקה, חיישנים חזקים, והם יכולים להסתובב בבית שלכם מבלי שתפקחו על כך".
העיתונאית איילין גואו, החתומה על התחקיר של MIT, צייצה בטוויטר, שיתפה את ממצאיה וסיפרה: "ביליתי חודשים בחקירה מאיפה הגיעו צילומי הסטילס האלה, איך הם הגיעו לאינטרנט, ומה אומר הקיום והשיתוף שלהן על מצב הפרטיות כיום".
השאלות הללו הן אולי הנושא החשוב ביותר סביב הפרשה המטרידה הזו, שבהחלט מעלה חששות גוברים לפרטיות משתמשים בכלל ומשתמשי שואבים רובוטיים, לפחות כאלו מבית אמזון-iRobot, בפרט.
שליחה
Nice