בלעדי

מטריקס דיפנס, מחברות הטק הבולטות במגזר הביטחוני, יוצאת מהצללים

החברה, מבית מטריקס, מפתחת מערכות ניהול ידע ושו"ב למגזר זה, ומסייעת לו ולגופים נוספים בתחומי ה-AI, האנליטיקה - והסייבר ● ראיון עם היו"ר, אלוף (מיל') ניצן אלון, לשעבר אלוף פיקוד המרכז

אלוף (מיל') ניצן אלון, יו"ר מטריקס דיפנס.

בסוף המילניום, העולם חרד מה יקרה עם באג 2000 והאם המחשבים יהרסו את האנושות וישתלטו על העולם. ב-1999 יצא לאקרנים הסרט מטריקס, שעסק במציאות וירטואלית, סייברפאנק, והציג מתכנת ביום והאקר-גיבור בלילה, ופילוסופיות מהמזרח והמערב. מצידו השני של המילניום, ב-2001, הוקמה מטריקס, כיום מחברות ה-IT המובילות בארץ. בראיון בלעדי לאנשים ומחשבים חושף אלוף (מיל') ניצן אלון, סמנכ"ל אסטרטגיה במטריקס, טפח מכובעו השני – כיו"ר מטריקס דיפנס.

מטריקס דיפנס עוסקת באפיון, פיתוח ויישום מערכות ייעודיות לצרכי המגזר הביטחוני ומערכות ניהול ידע מבצעי, פיתוח מערכות שליטה ובקרה לתחומי הביטחון וכן מערכות עזר לטובת הביטחון האישי של אזרחים, הכנה ותרגול מפקדים למצבי משבר וחירום, ועוד. החברה פועלת בתחומי הסייבר, הבינה המלאכותית והאנליטיקה. היא הוקמה על ידי תא"ל (מיל') ד"ר אביאם סלע, מבכירי טייסי הקרב של חיל האוויר – מי שהפיל במהלך שירותו חמישה מטוסי אויב, ומהמעורבים בפרשת פולארד. סלע פרש באחרונה לגמלאות.

אל"מ (מיל') ד"ר אביאם סלע.

אל"מ (מיל') ד"ר אביאם סלע. צילום: ניב קנטור (ארכיון)

לדברי אלוף (מיל') אלון, "במטריקס, אני עוסק בפיתוח עסקי ובמבט-על על תחומי פעילות חדשים לחברה, למשל בתחומי התחבורה, הבריאות, פרויקטים גדולים, רכישות ומיזוגים. במטריקס דיפנס אני משמש כיו"ר פעיל, ולצד פיתוח עסקי לפרויקטים חדשים, אני אמון על בניית השיח עם גורמים במערכת הביטחון וקהיליית המודיעין". אלון עובד עם מנכ"ל החברה, ירון רז, המשמש גם כמנכ"ל טנגרם.

מטריקס דיפנס מונה כ-600 עובדים, מהם 200 עוסקים בייעוץ אסטרטגי לתעשיות ביטחוניות ולמערכת הביטחון, חקר ביצועים, שיווק, מכירות ומודיעין תחרותי. בשנה האחרונה גדל משמעותית היקף הפעילות של החברה, והיא הוכנסה בצו שר הביטחון כתעשייה ביטחונית המונחית ישירות על ידי מלמ"ב (ר"ת הממונה על הביטחון במערכת הביטחון).

פרויקטים בתחומי ההגנה, המודיעין, המודיעין הרשתי והסייבר

לצד הייעוץ, מטריקס דיפנס עוסקת בבניית ובהקמת מוצרים, שירותים ופרויקטי מו"פ. הפרויקטים – בתחומי ההגנה, המודיעין, המודיעין הרשתי (וובינט) והסייבר – נעשים בשיתוף גופי ביטחון, וגרסאות משונמכות שלהם נמכרות למדינות זרות. תחום פעילות נוסף של החברה הוא הנדסת מערכת וחקר ביצועים: "העובדים יודעים לייצר קשר בין צורך מבצעי למערכת טכנולוגית. צוותים שלנו מעורבים בבניית מערכות מרכזיות עבור התעשיות הביטחוניות. כך, הובלנו פרויקט של מערך הסייבר הלאומי, הרקולס, שמגבש תמונת מצב עדכנית של סיכוני הסייבר על עולם התעופה, מדרג סיכוני סייבר הרלוונטיים לתחום בצירוף המלצות להתמודדות", ציין אלון.

תחום פעילות רביעי של החברה הוא בעולם הגנת הסייבר. "מעבדת מחקר שהקמנו מספקת מענה ייחודי לתחום, עם עבודה בשילוב רשתות ברמות סיווג שונות, כמו גם בהתמודדות עם חולשות", אמר. "חוקרי החברה משלבים מוצרים אזרחיים, ומוסיפים להם 'תבלין סודי', ש-'משקלו' בפרויקט יכול להיות קטן, אבל משקלו הסגולי גדול בהרבה – לטובת מענה ללקוח הביטחוני. בסייבר, אין לזלזל באף גורם איום – מהחמאס, למשל, ועד למעצמות. חלק מאותם גורמים מנסים לשבש את התקשורת שלנו. עלינו לתת מענה לכל סוגי ושחקני האיום בסייבר".

"הוספת בינה מלאכותית, אוטונומיה ורובוטיקה מפחיתה את הסיכון ללוחמים"

מטריקס דיפנס מפעילה בנוסף מרכז מצוינות לבינה מלאכותית ולימוד מכונה. לדברי אלון, "מדובר בתחומים כגון ניתוח מידע שמגיע מחיישנים, עיבוד שפה טבעית (NLP) ועיבוד תמונה. הרחבנו את המרכז בשנה שעברה, בפעילות משותפת עם התעשייה האווירית וגורמי ביטחון נוספים, וכיום המרכז עוסק בפיתוח פתרונות מבוססי בינה מלאכותית, לימוד מכונה וביג דטה, המשולבים במגוון מערכות. בין השאר, הוא מתמקד בפתרונות AI לזיהוי אוטומטי של מטרות בשדה הקרב העתידי, בהרחבת היכולות והביצועים של מערכות קיימות ובפיתוח יכולות חדשנות מבוססות מערכות ממוכנות".

טכנולוגיה בשירות צה"ל.

טכנולוגיה בשירות צה"ל. צילום: BigStock

הוא ציין כי "תחום ה-AI קרוב לעולם הביטחוני: יש הרבה פרויקטים בתחום וכמעט כל מערכת ביטחונית כיום מבוססת על בינה מלאכותית, כי היא חיונית – בשל יכולתה להעניק יכולות מוגדלות לטיפול בנתונים רבים, ובזמן אמת. הוספת בינה מלאכותית, אוטונומיה ורובוטיקה מפחיתה את הסיכון ללוחמים".

"בעולם הלא ביטחוני", הוסיף אלון, "אנחנו לוקחים יכולות AI שפיתחנו לצרכים צבאיים ומתאימים אותן למערכות אזרחיות, למשל פיננסיות. אנחנו מעורבים בפרויקט שעורכת מנהלת תחבורה חכמה במשרד ראש הממשלה: מיזם נעמ"ה – ניידות עירונית בממד האווירי. הפרויקט עוסק בהקמת פלטפורמה עבור חברות רחפנים שמעוניינות לבצע משלוחים וליצור רשת נתיבים ארצית לתנועת הרחפנים".

עיסוק בטכנולוגיה – גם בצבא

אלוף (מיל') אלון מונה לתפקידיו במטריקס במרץ 2020. הוא בעל רקע עשיר בתחומים טכנו-מבצעיים משירותו בסיירת מטכ"ל, שעליה אף פיקד, כמו גם משיתוף פעולה הדוק שקיים עם יחידה 8153 באמ"ן. לאלון הוענק צל"ש הרמטכ"ל על חלקו כמפקד במבצע מודיעיני מסווג. הוא הקים ועמד בראש חטיבת ההפעלה באמ"ן והוביל אינטגרציה בתחומי המודיעין והסייבר בתוך האגף ועם הגורמים המבצעיים. כמו כן, הוא היה מפקד אוגדת איו"ש, ראש אגף מבצעים ואלוף פיקוד המרכז – תפקיד שבמסגרתו הוא עסק רבות ברתימת הטכנולוגיה, ובמיצוי ביג דטה לשיפור יכולות מודיעיניות ולחימה בטרור. בתפקידו האחרון בצה"ל הוא היה פרויקטור למאבק באיום האיראני. לאחר שחרורו שימש אלון כמנכ"ל קנדוק-אינטרקיור, שעוסקת בתחום הקנאביס הרפואי.

אלון אמר כי "המלחמה באוקראינה נותנת תנופה לפעילות של מטריקס דיפנס". הוא ציין לסיום כי "בעידן שבו האתגרים הביטחוניים של ישראל ומדינות ידידותיות לנו הם רבים ומגוונים – הטכנולוגיה מהווה את הנדבך המרכזי במענה לאתגרים אלה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים