סקר: 80% מאנשי החברה החרדית עושים שימוש באינטרנט
הרגלי השימוש של החברה החרדית באינטרנט נחשפים: בסקר של איגוד האינטרנט הישראלי והמכון החרדי למחקרי מדיניות עולה כי ל-50% מהחברה החרדית אין חיבור אינטרנט ביתי ● הבדלים בין הקהילות החרדיות במאפייני השימוש
כ-80% מאנשי החברה החרדית בישראל משתמשים באינטרנט בחיי היום יום. כך עולה מסקר שערכו איגוד האינטרנט הישראלי והמכון החרדי למחקרי מדיניות, במטרה לייצר תשתית ידע משמעותית על החברה החרדית בישראל. הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה החרדית על קבוצותיה השונות. הסקר המקיף נערך במהלך שנת 2021 וממצאיו והניתוחים מתפרסמים לראשונה כעת.
מהסקר עולה, שעיקר השימוש נעשה באמצעות מחשב או טאבלט בבית (40.4%), אחריו באמצעות המחשב בעבודה (35.5%), הטלפון הנייד (14.7%) והשאר באמצעות עמדות אינטרנט בתשלום, מסופי טאבלט בבית הכנסת ועמדות שירות ממשלתיות.
בסקר נמצאו הבדלים מגדריים משמעותיים בשימוש באינטרנט במכשירים שונים: נשים חרדיות משתמשות באינטרנט באמצעות מחשב בבית או בעבודה ובאמצעות טלפון נייד יותר מגברים חרדים, וגברים חרדים משתמשים באינטרנט באמצעות עמדות אינטרנט בתשלום ומסופי טאבלט בבתי הכנסת יותר מנשים חרדיות. בשימוש באינטרנט באמצעות עמדות שירות ממשלתיות לא נמצאו הבדלים מגדריים. בנוסף, נמצאו הבדלים משמעותיים בין הקהילות החרדיות השונות במאפייני השימוש באינטרנט: ליטאים מחוברים ומשתמשים באינטרנט בהיקף גבוה יחסית לספרדים וחסידים. כ-84% מהליטאים עושים שימוש באינטרנט לעומת 74% מהספרדים.
ספרדים משתמשים יותר באינטרנט באמצעות הטלפון הנייד (כ-20% לעומת כ-13% בקרב הליטאים וכ-11% בקרב החסידים). הליטאים משתמשים יותר באינטרנט באמצעות המחשב או הטאבלט בבית (כ-53% לעומת כ-36% בקרב ספרדים וכ-29% בקרב החסידים).
כמחצית מהנסקרים ענו, כי יש להם תוכנת סינון המשמשת אותם לצריכת תכנים באינטרנט ("אינטרנט כשר"), רובם המוחלט של המשיבים בעלי החיבור המסונן לאינטרנט דיווחו, כי הם אינם מעוניינים בפתיחת שירותים שכרגע חסומים להם בתוכנית הסינון הקיימת.
חששות החרדים משימוש באינטרנט
יותר מ-80% מהנשאלים השיבו שהם חוששים להתמכר לאינטרנט וכן חוששים מבזבוז זמן. 76% מהנשאלים העלו חשש מפגיעה בחינוך של הילדים ו-62% חוששים מפגיעה באורח החיים. רק 34% הביעו חשש שהשימוש באינטרנט יפגע בסיכויי שידוך וקבלה למוסדות חינוך.
ד״ר אסף וינר– ראש תחום מדיניות ורגולציה באיגוד האינטרנט הישראלי, אמר בעקבות פרסום הסקר, כי "ממצאי המחקר שלנו מראים בבירור כי החברה החרדית בשנים האחרונות מצמצמת את הפער הדיגיטלי שלה מול החברה הכללית בישראל באמצעות התאמות לאורח החיים הייחודי שלה ולצרכיה ומרחיבה את השימוש בשירותים דיגיטליים ואינטרנטיים בתחומים רבים… יתרה מכך, הממצאים שלנו מגלים, כי לא ניתן להתייחס לחברה החרדית כמקשה אחת, גם בכל הנוגע למאפייני השימוש באינטרנט והחסמים לכך".
יהודית מילצקי, חוקרת בכירה במכון החרדי למחקרי מדיניות מציינת, כי "המחקר מעלה לראשונה נתונים מבוססים ומקיפים הבוחנים את אופן ואופי השימוש באינטרנט בחברה החרדית. הממצאים במחקר מעלים, כי הציבור החרדי נוכח במרחבים הווירטואליים, אך עושה זאת לצרכים פרקטיים בעיקר, כמו עבודה וצריכת שירותים אינטרנטיים שונים. המחקר מעלה גם פער מעניין בין קונצנזוס איתן וחזק של חזית החברה החרדית, שבאופן אחיד תופסת את האינטרנט באופן שלילי כמרחב ממכר, מסוכן לעריכה ומאיים בעיקר על חינוך הילדים, אך בפועל נמצאו הבדלים בין קהילות שונות בשימוש בפועל בשירותי האינטרנט. פער זה עשוי להעיד על אופן ההתנהלות של החברה החרדית, שכלפי חוץ שומרת על חזית אחידה ושמרנית כלפי איומים על ערכיה, אך בפועל מוצאת פתרונות שונים ודרכים להתמודד באופן מושכל ומותאם לכל קהילה. פער זה מצביע על אופן התמודדות שעשוי להתקיים גם בזירות אחרות כמו בתעסוקה והשכלה, ומעניין להמשיך ללמוד אותו".
תגובות
(0)