העסקה הגדולה בתולדות אדובי: רוכשת את פיגמה ב-20 מיליארד דולר
פיגמה פיתחה תוכנה שמאפשרת שיתופי פעולה בין צוותים, לטובת יצירה ובנייה של אפליקציות ווב ● הסכום גדול ביותר מפי ארבעה מהרכישה הגדולה ביותר שאדובי ביצעה עד כה
אדובי הודיעה היום (ה') אחר הצהרים (שעון ישראל) כי היא רוכשת את פיגמה תמורת סכום ענק של 20 מיליארד דולר. התשלום על העסקה יבוצע במניות ובמזומן. מדובר בעסקה הגדולה ביותר בתולדותיה של אדובי.
פיגמה היא חברה מסןם פרנסיסקו שנוסדה ב-2011. החברה פיתחה תוכנה מבוססת ענן שמאפשרת שיתופי פעולה בין צוותים, לטובת יצירה ובנייה של אפליקציות ווב. החברה פיתחה מעין לוחות ציור דיגיטליים, שבהם מעצבים ומהנדסים יכולים לשתף איטרציות עיצוב, לקבל עליהן משוב וכן הצעות מאחרים. אדובי מתכוונת לשלב בתוכנה חלק מהפיצ'רים שיש במוצרים אחרים שלה, בהם טכנולוגיות אילוסטרציה, תמונות ו-וידיאו. לא ברור האם ישולבו בתוכנה של פיגמה תכונות מאחד המוצרים הידועים ביותר של אדובי – פוטושופ.
המייסד והמנכ"ל של פיגמה, דילן פילד, ימשיך לנהל אותה, וידווח לנשיא עסקי המדיה הדיגיטלית של אדובי, דיוויד ווד'וואני.
לדברי שאנטו נארייאן, מנכ"ל אדובי, "אנחנו יוצרים לאורך השנים קטגוריות חדשות ומביאים לשוק טכנולוגיות מהקצה העליון באמצעות חדשנות פנימית ורכישות של חברות. השילוב של אדובי ופיגמה יאפשר יותר יצירתיות שמושגת על ידי שיתופי פעולה".
מעניין לציין שאדובי ביצעה שורה של רכישות של חברות לאורך השנים, אבל אף אחת מהן לא הייתה בסכום שאפילו קרוב לרכישה של פיגמה. לפי אתר פאקטסט, הרכישה הכי גדולה שלה עד כה הייתה זו של מרקטו, שבוצעה ב-2018 תמורת 4.75 מיליארד דולר.
אדובי פרסמה את ההודעה אודות הרכישה יחד עם הדו"חות הכספיים שלה לרבעון השלישי של שנתה הכספית 2022. ההכנסות של החברה עלו במהלכו ב-13% והגיעו ל-4.43 מיליארד דולר. מתוכן, ההכנסות מרישיונות זינקו בכמעט חצי מיליארד דולר ל-4.2 מיליארד, מכירות המוצרים עלו בשבעה מיליון ל-126 מיליון, וההכנסות משירותים ומסעיפים אחרים רשמו גידול של יותר מ-10% ל-179 מיליון דולר. הרווח התפעולי עלה בכ-3% לכמעט 1.5 מיליארד דולר והרווח הנקי ירד בכ-7% ל-1.1 מיליארד.
על פניו נראה סכום לא שפוי כלל לסוג השקעה/רכישה. בעבר ייעצתי למספר חברות ברכישה, אבל כאן נראה שהקווים נחצו, אין שום הגיון מכל סוג שהוא, כלכלי/עסקי/הייטקיסטי/שיווקי.... לסכום שנקוב. למעט אם מי מהגורמים בצד הרוכש והקונה מקבלים אחוזים 'שמנים' ולכן המחיר עלה ביותר מפי 10 משווי אמיתי. בעבר זה גרם לחברות ענק, כמו לוסנט ואחרים פשיטת רגל. גם אם זה לא ייקרה כאן, הרי זה ישפיע עמוקות בכיס של משקיעי הבורסה, נראה לי בלון נפוח מאוד, ועלול להתפוצץ.