עסקת ענק: אופן טקסט רוכשת את מיקרו פוקוס ב-6 מיליארד דולר
לדברי הרוכשת, אם תיסגר, העסקה תיצור את אחד מעסקי ניהול המידע ואבטחת המידע הגדולים בעולם, עם הכנסה שנתית של כ-6.2 מיליארד דולר
אופן טקסט (OpenText) תרכוש את מיקרו פוקוס (Micro Focus) תמורת כ-6 מיליארד דולר, כך הודיעה הרוכשת בסוף השבוע. השלמת העסקה צפויה בתחילת 2023. כבר ב-2019 פורסמו בתקשורת הטכנולוגית דיווחים שלפיהם אופן טקסט מתעניינת ברכישת מיקרו פוקוס.
אם תיסגר, הרכישה תיצור את אחד מעסקי ניהול המידע ואבטחת המידע הגדולים בעולם, עם הכנסה שנתית של כ-6.2 מיליארד דולר, הודיעה הרוכשת.
בעוד שלשתי החברות יש קווי ניהול מידע בליבה העסקית שלהן, הרי שיש ביניהן כמה הבדלים משמעותיים, שמביאים לכך, כי החפיפה בין מוצרי שתי החברות תהיה מועטה.
אופן טקסט הוקמה ב-1991, והמטה שלה שוכן בווטרלו, קנדה. את שנת הכספים 2022 היא סיימה עם הכנסות של 3.5 מיליארד דולר, שנחלקות בין הכנסות בענן של 1.5 מיליארד דולר, הכנסות מתמיכת לקוחות של 1.3 מיליארד דולר, הכנסות רישוי של 350 מיליון דולר והכנסות משירותים מקצועיים של 270 מיליון דולר. היא פועלת בארבעה תחומים מרכזיים: החוויה הדיגיטלית, המהווה 28% מסך ההכנסות שלה, שירותי תוכן, המהווים 26%, רשתות עסקיות (24%) ואבטחת מידע (22%).
מיקרו פוקוס, הוותיקה עוד יותר מהרוכשת, הוקמה ב-1976 ויושבת בניובורי, בריטניה. היא דיווחה על הכנסות שנתיות של 2.7 מיליארד דולר. רוב ההכנסות מגיעות מתחזוקה (1.7 מיליארד דולר), והשאר – ממכירת תוכנה כשירות, SaaS, מייעוץ ומרישוי מסורתי. לנרכשת יש שבעה תחומי מיקוד מרכזיים, כאשר תפעול ה-IT מהווה 36% מסך ההכנסות, פיתוח אפליקציות – 18%, אחסון ותוכן – 16% ואבטחת מידע 14%, ושאר הפעילויות שלה הם בעולמות תשתית יישומים, פלטפורמות ניתוח אנליטיות וכלי ניהול תיקים. מיקרו פוקוס נקלעה לתקופות קשות בשנים האחרונות וחוותה ירידה עקבית בהכנסות וברווחים מאז 2018. יתרה מכך, מחיר המניה שלה ירד השנה ביותר מ-44% וביותר מ-89% בחמש השנים האחרונות. מאז 1998, היא ערכה 15 רכישות, האחרונה שבהן של ATAR Labs, חברת אבטחה שנרכשה ב-2020 תמורת 15 מיליון דולר. רכישותיה של מיקרו פוקוס היו של חברות תוכנה מדור קודם, דוגמת נובל (Novell), בורלנד (Borland) ו-Cobol-IT. העסקה בעלת הפרופיל הגבוה ביותר שלה הייתה הסכם בסך 8.8 מיליארד דולר, ב-2016, לרכישת חלק מהיצע התוכנה הארגונית של HPE.
יחד, שתי החברות עושות עסקים עם 98 מתוך 100 החברות הגדולות בעולם, כולל 20 מתוך 20 חברות הייצור, הנפט והגז, הטלקום, ממשלות פדרליות, השירותים הפיננסיים, הקמעונאות, הרכב, הבריאות ותחבורה המובילים בעולם.
מארק ברנצ'אה, מנכ"ל אופן טקסט, אמר, כי עם השלמת הרכישה, "לחברה יהיה את אחד מעסקי התוכנה והענן הגדולים בעולם, עם בסיס לקוחות אדיר, פעילות ברחבי העולם ויכולת הגעה מקיפה לשוק. לקוחות שתי החברות ייהנו משותף שיוכל לעזור להם ביעילות רבה יותר להאיץ את מאמצי הטרנספורמציה הדיגיטלית שלהם על ידי מיצוי הערך המלא של נכסי המידע ומערכות הליבה שלהם".
רכישת מיקרו פוקוס בולטת בשל גודלה לעומת שווי הרוכשת. עלות הרכישה עומדת על כמעט מחצית מהשווי הנוכחי של אופן טקסט, של יותר מ-12 מיליארד דולרים.
רכישת מיקרו פוקוס היא האחרונה בשורה של רכישות של חברות תוכנה גדולות שערכה אופן טקסט. בנובמבר האחרון היא הודיעה כי תרכוש את Zix, המפתחת תוכנת הצפנת לדוא"ל, תמורת 860 מיליון דולר. שנתיים קודם לכן היא רכשה את קרבונייט (Carbonite), המפתחת טכנולוגיה להגנת הנתונים בענן – תמורת 1.42 מיליארד דולר. העסקה הזו כללה את ספקית האבטחה Webroot, שנרכשה על ידי קרבונייט רק כמה חודשים לפני שהיא בעצמה נרכשה על ידי אופן טקסט.
לאחר שדל (Dell) רכשה את EMC תמורת 67 מיליארד דולר, ב-2016, אופן טקסט רכשה ממנה את חטיבת התוכן הארגוני של EMC, אשר כללה את פתרון ניהול המידע הארגוני Documentum. הנרכשת היוותה תחרות ישירה לפתרונות התוכנה שאופן טקסט הציעה בעצמה לשוק. היקף הרכישה עמד על 1.62 מיליארד דולר.
האנליסטים לא הביעו שביעות רצון מהעסקה, וחלקם הורידו את הדירוג לרוכשת ולנרכשת. אחד מהם כתב, כי "כמו שהכריש צריך להמשיך לשחות – כך אופן טקסט צריכה להמשיך לרכוש. זאת, כי הפלטפורמות הוותיקות שלה נמצאות כולן בדעיכה ארוכה ואיטית, כאשר מודל הרישוי המסורתי הוותיק הולך ומצטמצם לטובת מודלים חדשניים יותר, ובראשם – הענן".
תגובות
(0)