בנק ישראל: מגזר ההיי-טק יציב – לא תהיה אבטלה המונית
הבנק חוזה שההיי-טק אמנם יחווה ירידה, אולם היא לא תיתרגם לאבטלה ארוכת טווח, שכן רוב המפוטרים ייקלטו בחברות יציבות ● עם זאת, חגיגת השכר בענף צפויה להיבלם
מרבית המפוטרים האחרונים מחברות ההיי-טק הישראליות, ואלה שלמרבה הצער עוד יפוטרו, ככל הנראה, לא יהפכו למובטלים בטווח הארוך – כך חוזה המדינה. במקום זאת, הם ימצאו עבודה בחברות היי-טק יציבות יותר. כמו כן, חוזים בבנק כי עליית השכר הגדולה שעובדי ומנהל הענף נהנו ממנה בתקופה האחרונה – תיבלם.
בנק ישראל פרסם היום (ב') דו"ח שמעריך את ההשלכות של הירידות בשווקי ההון על יציבות מגזר ההיי-טק הישראלי. ככלל, הערכת הבנק היא כי המגזר ישמור על יציבות, במידה רבה לאור העליות הבולטות שהוא רשם בשנים האחרונות, שלפני המשבר, ובפרט בשנה שעברה, שבה, נכתב בדו"ח, "גיוסי ההון והערכות השווי של חברות ההיי-טק הישראליות היו מעל ומעבר למגמה ארוכת הטווח, ומספר שיא של חברות ישראליות הונפקו בבורסה. באותה השנה גם הוסיף לגדול במהירות הביקוש לעובדים בהיי-טק, ותקבולי המיסים הודות לפעילות המגזר היו גבוהים".
בבנק המרכזי מצביעים על הירידות מתחילת השנה בשווי המניות של רבות מחברות ההיי-טק הישראליות שנסחרות בנסדא"'ק, במספר ההנפקות ובגיוסי ההון, וחוזים כי הם ימשיכו לרדת. עם זאת, גם שם מעריכים שהירידות לא יהיו גבוהות כמו אלה שנרשמו במשבר הדוט.קום של סוף שנות ה-90' וראשית שנות ה-2000. זאת, מאחר ש-"מגזר ההיי-טק הישראלי הוא כיום בוגר ומגוון יותר ממה שהיה אז. רק 11% מהמועסקים בהיי-טק כיום עובדים בסטארט-אפים שנמצאים בסיכון הרב ביותר לפגיעה בפעילותם עקב האטה בגיוסי ההון".
הבנק מצביע על העליות החריגות של מדד הנסדא"ק בשנתיים האחרונות – ב-28% ב-2020 וב-40% ב-2021 – אל מול היציבות היחסית של תוצר מגזר ההיי-טק, שעלה בשנים אלה בשיעור שנתי ממוצע של 6%. אולם, מצוין בהודעה, "בשל יציבות צמיחת ההיי-טק בעשור האחרון, והיחלשות הקשר בין הפעילות הריאלית והפיננסית של המגזר בהשוואה לתקופת משבר הדוט.קום, הסבירות לכך שהירידה בשווקים תביא לפגיעה בפעילות הריאלית של ההיי-טק בסדר גודל דומה לתחילת שנות ה-2000 אינה גבוהה".
התחזיות לטווחים הקצר והבינוני
בטווח הקצר, בבנק ישראל צופים כי ההתפתחויות הפיננסיות צפויות להשפיע על תעשיית הטכנולוגיה העלית הישראלית בשלושה היבטים: ירידה בהכנסות המדינה ממיסים, בעיקר בהכנסות בגין מימוש רווחי הון; האטה אפשרית בגיוסי עובדים ובלימה של עליות השכר במרבית החברות; ועליית השכיחות של סגירת פירמות עם קשיי נזילות. עוד מציין הבנק כי "הירידה בשווקים שהתרחשה מתחילת השנה צפויה להקטין את המרות המט"ח על ידי חברות היי-טק מקומיות ועל פי אמידה שערכנו, הירידה עלולה להסתכם בכ-700 מיליון דולר, שהם 0.16% מהתוצר הנומינלי, בהשוואה למצב שבו הנסדא"ק היה נשאר בשיא של סוף 2021".
לעומת זאת, בטווח הבינוני, ועם המשך ההאטה בפעילות הכלכלית העולמית, בבנק חוזים שני סיכונים עיקריים לפעילות של מגזר ההיי-טק: ירידת ביקושים למוצרי ושירותי מגזר זה, עקב האטה בצמיחה הכלכלית ומיצוי הגידול בביקושים בהשפעת הקורונה; והאטה בצמיחת המגזר בשל ירידה מתמשכת בזמינות ההון, במקרה של התמשכות ירידות השערים של מניות הטכנולוגיה. עם זאת, כאמור, התחזית היא שההיי-טק ישמור על חוסן והתוצאות לא יהיו גרועות כמו בימי משבר הדוט.קום.
תגובות
(0)