כך האנליטיקה מסייעת לקידום העיר החכמה בהרצליה

אמיר זיו, מנמ"ר עיריית הרצליה, מספר ראיון לפודקאסט אנשים ומחשבים כיצד האנליטיקה מסייעת לה לעבור למימוש השלב הבא בתוכנית העיר החכמה, ובאיזה אופן היא משרתת התייעלות פנימית ואת שיפור השירות לתושב

אמיר זיו, מנמ"ר עיריית הרצליה.

אמיר זיו, מנמ"ר עיריית הרצליה, מכהן בתפקידו כבר 16 שנים, והוא אחד המנמ"רים הוותיקים במגזר המוניציפאלי. בראיון לפודקאסט אנשים ומחשבים מסביר זיו את תפיסת העיר החכמה בהרצליה ואת היעד של העירייה להפוך אותה לעיר מתוחכמת.

זיו הוא בוגר ממר"ם, בעל שני תארים במינהל עסקים ומשפטים, והוא אחראי בעיר על כל מערכות המידע, הסייבר, התקשורת והשרתים. תחתיו עובד צוות של 40 איש – חלקם עובדי אגף המחשוב בעירייה ואחרים טכנאי שעובדים במערכת החינוך בהרצליה.

מגיש: יהודה קונפורטס. עורך: רון קסלר.

עיר חכמה זה נושא שרשויות מקומיות רבות מדברות עליו. מהי התפיסה שלכם?
"עיריית הרצליה נכנסה לנושא העיר החכמה כבר ב-2018. אז גיבשנו את החזון הכללי של העיר, שממנו נגזר החלק של ה-IT – שהוא, כמובן, חלק דומיננטי בתהליך. כרגע אנחנו בשלהי היישום של השלב הראשון, שנכללו בו הנושאים של שיפור השירות לתושב, שיפור התפעול העירוני ומיתוג העיר כעיר חכמה".

איך אתם עושים זאת?
"בשלב הראשון פרשנו סיבים אופטיים בכל רחבי העיר והתקנו מאות מצלמות במרחב הציבורי, שמשרתות לא רק את ההיבט הביטחוני. פיזרנו אותן בכל רחבי העיר, כאשר עיקר החידוש פה הוא אנליטיקה חכמה ועמוקה, שיודעת לאסוף את כל המידע שמצטבר במצלמות אלה ולתת לנו ניתוחים, שמאפשרים לקבל החלטות.

כדי ליישם את זה גייסתי אנליסטית שמטפלת בנושא הזה, והיא מנתחת את המידע באזורים ובמקומות שונים שעליהם אנחנו מחליטים. למשל, אם יש אירוע בפארק, אנחנו מכוונים לשם את האנליטיקה, כדי לדעת אומדנים שונים, או מצלמות בכניסה לעיר, שמאפשרות לנו לקבל נתונים שונים, מעבר להכוונת רמזורים".

תן דוגמה לפעילות שמבטאת את תפיסת העיר החכמה שלכם.
"פרשנו סנסורים של איכות סביבה, המשקפים את נתוני מזג האוויר בכל רגע נתון במקומות מסוימים. זה משרת, למשל, משפחות שרוצות לצאת לפארק, ויכולות לדעת עד כמה חם שם, או מי שסובל מאסטמה ורוצה בבוקר לצאת לריצה יכול לדעת מה מזג האוויר ואם הוא יכול לרוץ".

עד כמה הנהלת העיר מחויבת לנושא עיר חכמה?
"המנכ"ל שלנו, אהוד אלעזר, קבע יעד שלפיו הרצליה לא תהיה עוד 'רק' עיר חכמה, אלא עיר מתוחכמת. זה לא משחק מילים – הכוונה היא להעצים את כל השימוש של נתונים באופן רוחבי, כדי שישרת את כלל מחלקות העירייה, ולשפר את השירות. גם ראש העיר מחויב לנושא, וזה בא לידי ביטוי בהקצאת משאבים כדי לממש זאת".

מה הלאה?
"אנחנו בשלבי בחירת ספק למכרז CRM גדול שיזמתי, שיאפשר לנו לייצר תשתית גדולה כדי להבין טוב יותר את צרכי התושב ולספק לו מידע ממוקד – בהתאם לפרופיל שלו, לפניות שלו ולאתרים שבהם הוא גולש.

בנוסף, אנחנו ממשיכים להשקיע במערכות שיודעות להתריע על תקלות, מה שקרוי תחזוקה מונעת, כמו, למשל, תקלה בתאורת רחוב. המערכות מאפשרות לנו להתחבר למערכת השליטה והבקרה העירונית, לדעת שיש תקלה עוד לפני שהיא קורית ולטפל בזה.

לא מכבר ערכנו פגישת התנעה למערכת מקלטים חכמה, שסלקום זכתה במכרז ליישומה. המערכת תדע לשקף לנו את כל מה שקורה במקלט בזמן אמת מבחינת תחזוקה, וזה יסייע גם להפעלת המקלטים בשעת חירום".

מה מצב הסייבר אצלכם? היו באחרונה לא מעט מתקפות סייבר, כולל על רשויות מקומיות.
"אנחנו משקיעים משאבים רבים בנושא הסייבר. נקודת המוצא שלנו היא שאין ולא תהיה לעולם הגנה מוחלטת. אנחנו פועלים הן במישור של הגנה והן במישור של התאוששות מהירה במקרה של תקיפה, כדי לא לפגוע בשירותים".

יש ביקורת על כך שאין תקנים למנהלי אבטחת מידע ברשויות המקומיות. מה המצב אצלכם?
"ברשויות הגדולות, כמו עיריית הרצליה, שמודעות לנושא – יש תקנים. אצלנו עובד מנהל אבטחת מידע ולצידו צוות SOC, והם מנטרים כל הזמן את המידע, 24 כפול 7 .זה עניין של מודעות. ראש העיר והנהלת העירייה מודעים לנושא, ואני מקבל מסרים שכל תקציב שדרוש כדי להגן טוב יותר על המידע – אקבל".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. אסתר שילה

    כל הכבוד לך אמיררואים את ההשקעה שלך ותושבי האצליה נהנים מפירותיך.המשך הלאה לעוד חיגודים והשם יהיה עמך.בהצלחה

אירועים קרובים