ביטול רכישת טוויטר: מדוע מאסק נסוג מהעסקה ומה משמעות המהלך?
אילון מאסק היה אמור לרכוש את טוויטר תמורת 44 מיליארד ד', אך השהה את העסקה לפני מספר שבועות, וביום ו' הודיע ל-SEC כי לא ירכוש את הרשת החברתית המצייצת ● מטוויטר נמסר כי יתבעו את מאסק כדי שיעמוד בדברו
אילון מאסק, מייסד חברות הענק טסלה ו-SpaceX, החליט לבטל את רכישת טוויטר, בחלוף כמעט שלושה חודשים מאז שהציע 44 מיליארד דולר והפגין כוונה להשתלט על הרשת החברתית. היזם המפורסם הודיע ביום ו' האחרון כי יועציו שלחו מכתב לטוויטר, בו הודיעו רשמית כי הסכם הרכישה מבוטל. מאסק גם בישר לרשות ניירות הערך האמריקנית, ה-SEC, את החלטתו.
הביטול מגיע אחרי שמאסק ביקש רשמית במספר הזדמנויות מידע מדויק ושקוף אודות מספר החשבונות המזויפים (חשבונות הבוט) הפעילים בפלטפורמה. בטוויטר טענו בעבר והמשיכו להתעקש בהווה כי מניינם של אלו מגיע לכ-5% מסך המשתמשים בשירות, ואילו מאסק גרס שלפי הנחותיו, במציאות הנפח של חשבונות אלו מסך החשבונות הפעילים בטוויטר קרוב יותר ל-20%-25%, ולפיכך – מחיר קנייתה אמור להיות מופחת.
בתגובה למהלך ולביטול הבטחת הרכישה צייץ יו"ר הרשת החברתית, ברט טיילור, כי מועצת המנהלים של החברה עומדת "לנקוט בצעדים משפטיים", ותפנה לבית המשפט של דלאוור – המקום שבו מיישבים סכסוכים מסחריים גדולים בארצות הברית – כדי שיאלץ את מאסק לקיים את ההסכם שלו מול טוויטר. טיילור הוסיף כי בחברה "נחושים לסגור את העסקה במחיר ובתנאים המוסכמים", שלהם התחייב מנכ"ל טסלה.
The Twitter Board is committed to closing the transaction on the price and terms agreed upon with Mr. Musk and plans to pursue legal action to enforce the merger agreement. We are confident we will prevail in the Delaware Court of Chancery.
— Bret Taylor (@btaylor) July 8, 2022
נזק במיליארדים מהמהומה סביב העסקה
הבשורה של מאסק בדבר ביטול העסקה שמה קץ לחודשים של אי ודאות לגבי מימוש הרכישה, שכן השוק וגם הציבור הרחב לא באמת האמינו שהעברת הבעלות המסוימת תתממש.
כזכור, מאסק הציע באפריל האחרון לטוויטר 44 מיליארדי דולרים למען קנייתה, והצעה זו התקבלה על ידי דירקטוריון החברה כמה ימים לאחר מכן. אחת האינדיקציות לכך שהעסקה עלולה להשתבש הייתה העובדה שטוויטר אינה שווה כל כך הרבה כסף כיום, ושמחיר מנייתה נמוך בהרבה ממה שמאסק התחייב לו – רכישה לפי שווי של 54.2 דולר למניה.
מצבה של טוויטר – שבתחילה הידיעה על כך שתעבור לידי מאסק השפיע לטובה על מניותיה – הלך והתדרדר באחרונה. בעת הסגירה של המסחר בוול סטריט ביום ו', הרשת החברתית הייתה שווה "רק" 28 מיליארד דולר. מניית הרשת החברתית צנחה ב-5.10%, ל-36.8 דולר ביום ו', עוד בטרם הבשורה על חיסול העסקה. ואפשר כבר בהחלט לציין כי השבועות שבהם חולל מאסק מהומה סביב החברה מחקו מיליארדים מהשווי של מספר חברות טכנולוגיה, כולל של טסלה, וגם – של טוויטר.
ואולם, החלק הארי בהסברים על הסיבה לביטול העסקה, שאותו הבליטו עורכי דינו של מאסק, הוא שטוויטר נכשלה או סירבה להגיב לבקשות לקבלת מידע על החשבונות המזויפים – מידע שעליו האיש העשיר בתבל לא רצה לוותר וראה כחיוני להמשך מימוש הבטחותיו, כדי לדעת את הפוטנציאל העסקי האמיתי של החברה.
החדשות הגיעו שעות ספורות לאחר שהוושינגטון פוסט טען כי הרכישה נמצאת בסכנה רצינית, בהתבסס על אנשים שמכירים את המצב. לפי דיווח זה, מאסק ואנשיו הגיעו למסקנה שהנתונים של הרשת החברתית אודות חשבונות הבוט אינם ניתנים לאימות, מה שעלול היה להביא את הרוכש להימנע גם משיחות עם משקיעים למימון הרכישה.
בשוק, בכל מקרה, סבורים שהחשבונות הכוזבים הם לא הסיבה היחידה שהובילה את מאסק לרצות לסיים את ההסכם עם טוויטר, שכן קולות רבים משוכנעים כי העניין הזה לא היה עלום לטייקון כשהסכים לרכישה. מנגד עלו ספקולציות שמאסק סתם הטריל, כהרגלו, את המנגנון כולו, וכך הרוויח אינסוף כותרות ותשומת לב.
מאחורי ביטול הרכישה – שהוקפאה על ידי מאסק כבר במאי – יכול לעמוד גם עניין הכספים האישיים של מאסק. מעמדו כאיש העשיר בעולם קשור לחלקו בטסלה, וכשהסכים לעסקה הוא תכנן להסתמך על מניותיו בחברה זו כדי לסייע במימון רכישת הרשת החברתית. אלא שאז חזר בו מכך ואיתר משקיעים שיצטרפו אליו לרכישה.
כעת מסתמן כי הפרשה תגיע לכדי התדיינות משפטית ארוכה, שכן לא קל כל כך לבטל רכישות מוסכמות. כהתחלה הטייקון ייאלץ לשלם מיליארד דולר כקנס על נטישת הרכישה. אבל המצב עלול להסתבך, מכיוון שכפי שהסביר לפני שבועות עורך דין המתמחה ברכישות חברות לפייננשל טיימס, בית המשפט של דלאוור מפגין כמעט תמיד קשיחות כלפי קונים שביקשו להתרחק מההסכמים שנחתמו.
נותר לראות באיזו מידה מעוניין מאסק להסתבך בהליך משפטי יקר וארוך. באחרונה הודיע מאסק, כזכור, על קיצוצים בכוח האדם בטסלה ועל עיכובים דרמטיים (בעלות של מיליארדים) בנפח הייצור במפעלי טסלה החדשים בברלין ובטקסס. מאלו מסתמן כי מצבה של טסלה – אחת הסיבות העיקריות לעושרו הרב של מאסק – מדורדר למדי בימים אלו, ובהתאמה – גם יכולותיו של מאסק להתעקש על החלטתו לסגת מהעסקה במאבק משפטי יקר ומתיש. מנגד, גם העברת 44 מ' ד' לטוויטר אינה אולי עניין אפשרי בעבור מאסק כיום.
מומחים בטוחים שטוויטר תילחם על העסקה "לטובת בעלי המניות", מתוך אמונה שהרשת החברתית, שהתנגדה בתחילה לרכישת מאסק, תהיה חברה חלשה יותר אם הצעת הרכש לא תצלח.
תגובות ברשת – בעיקר תגובת טראמפ
התגובות לביטול הרכישה רבות ומגוונות, כשאחד הנושאים המשמעותיים בהם הוא הוראת טוויטר לעובדיה שלא להגיב בפומבי על המהלך.
בתזכיר פנימי ששלח היועץ המשפטי של טוויטר, שון אדגט, ושהושג על ידי The Verge, נאמר שעובדים צריכים "להימנע מציוץ, מפרסום בסלאק (Slack) או מלשתף כל פרשנות על הסכם המיזוג". במזכר מצויינת העובדה שהמיזוג הוא עניין משפטי מתמשך, ולפיכך אין על עובדי טוויטר לעסוק בו.
מעניין לגלות כי גם מאסק – המצייץ הסדרתי – לא הגיב בחשבונו על ההתפתחוית האחרונות.
לנשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, לעומת זאת היו מילים קשות למסור למולטי-מיליארדר מאסק, והוא לא שתק ועשה זאת בעצרת שבה השתתף באלסקה אתמול (ש') – בעיקר הוא האשים את יזם הטק הדומיננטי בחוסר עקביות.
הצד הרפובליקני-ימני של המפה הפוליטית בארה"ב בפרט ובעולם בכלל שש כשמאסק בישר בזמנו שהוא רוכש את טוויטר. הסיבה לשמחה המוקדמת הייתה העובדה שמאסק טען שישליט ברשת החברתית המצייצת מדיניות חדשה, מכילה ופלורליסטית יותר, ויהפוך אותה לפחות מצונזרת.
הימין גרס תמיד שטוויטר משתיקה קולות ממנו, כשכזכור שיא הפעילות הזו, כך סברו הרפובליקנים ואוהדי טראמפ, הגיע עם סילוקו של הנשיא לשעבר לצמיתות מהפלטפורמה, אחרי התפרעות תומכיו בגבעת הקפיטול בינואר 2021.
הימין קיווה באמת שמאסק ישנה את התנהלות טוויטר זו, ושיחזיר את טראמפ לפלטפורמת הבית שלו, טוויטר. ואכן, קצת אחרי שהודיע על הרכישה – מאסק בישר שכך בכוונתו לנהוג.
I voted for Mayra Flores – first time I ever voted Republican.
Massive red wave in 2022.
— Elon Musk (@elonmusk) June 15, 2022
כעת, אחרי שהיזם נסוג בו מהעסקה, ובהתייחסו להצהרה אחרונה של מאסק כי מעולם לא הצביע לרפובליקנים (עד יוני האחרון בבחירות לרשויות מקומיות), אמר טראמפ כי זה סותר את מה שאמר לו מאסק לגבי הצבעתו האחרונה בבחירות לנשיאות. טראמפ טען שמאסק סיפר לו שהצביע עבורו בבחירות הקודמות, ואמר אתמול בנאומו: "אתם יודעים, הוא אמר לפני כמה ימים, הו, אף פעם לא הצבעתי לרפובליקני. אמרתי, לא ידעתי את זה, הוא אמר לי שהוא הצביע בשבילי. אז הוא עוד אמן של שטויות".
לאחר שהדגיש את החשיבות של חופש הביטוי באינטרנט, טראמפ דחק בקהל להצטרף לפלטפורמה האלטרנטיבית שהקים החברתית האמיתית (Truth Social), המוקדשת להפצת והשמעת עמדות הימין העולמיות.
תגובות
(0)