צוקרברג נתבע על ידי וושינגטון הבירה בגין פרשיית קיימברידג' אנליטיקה

הפרשה הוותיקה - שהרעישה את המדיה החברתית לפני שנים - שבה לכותרות ● התובע הכללי רסין מתעקש: "החקירה שלנו מראה ראיות נרחבות לכך שצוקרברג היה מעורב באופן אישי בכשלים שהובילו לתקרית קיימברידג' אנליטיקה"

קארל רסין, התובע הכללי של וושינגטון, ומארק צוקרבג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק. תביעה על רק פרשיית קיימברידג' אנליטיקה. עיבוד ממוחשב.

מארק צוקרברג נתבע אתמול (ב') בידי התובע הכללי של וושינגטון די.סי., קארל רסין, בגין הטעיה והפרה של חוק הגנת הצרכן – ה-CPPA (ר"ת Consumer Protection Procedures Act) – בהחלטה הקשורה לתיק קיימברידג' אנליטיקה. מדובר בניסיון שני לכלול את מייסד פייסבוק בתביעה הקשורה לקיימברידג' אנליטיקה – חברת הייעוץ שהשתמשה בכמויות גדולות של נתוני משתמשים אישיים מפייסבוק לצורך ניהול קמפיין פוליטי סביב בחירות 2016 בארה"ב.

"תביעה זו לא רק מוצדקת, אלא הכרחית. הטעיית צרכנים, חשיפת הנתונים שלהם והפרת החוק כרוכות בתוצאות, לא רק עבור חברות שמפרות אמון זה, אלא גם למנהלי תאגידים", אמר רסין בהצהרה לתקשורת שגם שיתף כציוץ בטוויטר.

"החקירה שלנו מראה ראיות נרחבות לכך שצוקרברג היה מעורב באופן אישי בכשלים שהובילו לתקרית קיימברידג' אנליטיקה", המשיך רסין והבהיר את הסיבה לתביעה.

מחוז קולומביה ביקש להוסיף את צוקרברג כנאשם להתדיינות קודמת שלו בשנה שעברה, אך בחודש מרץ האחרון, שופט בבית המשפט העליון של המחוז – תחום השיפוט של הבירה האמריקנית – דחה את קריאת התביעה לצוקרברג להתייצב כעד במשפט שהחל ב-2018, ושבמרכזו הרשת החברתית שהוא מנכ"לה.

הדחיה הזו מסבירה כנראה מדוע הפרקליטות הגישה תלונה חדשה כעת.

אספה והשתמשה, ללא הסכמה, בנתוני 87 מ' משתמשי פייסבוק

קיימברידג' אנליטיקה מואשמת במשפט זה בכך שאספה והשתמשה, ללא הסכמה, בנתונים האישיים של 87 מיליון משתמשי פייסבוק, שאליהם הפלטפורמה נתנה לה גישה. הנתונים הללו שימשו את חברת הייעוץ, שעבדה עבור המפלגה השמרנית, לצורך טרגוט מצביעי דונלד טראמפ פוטנציאליים בקמפיין.

הדרך שבה התבצע התרגול הייתה שימוש בשאלון פסיכולוגי, מכוון מטרה אך תמים למראה, שהעונים עליו השיבו בנוגע לעמדותיהם וחששותיהם, כשבחלק מהשאלות נוצרו לתלשובות הקשרים פוליטיים. כך למשל, אם המשתמשים העידו בשאלון על פחד מזרים (זנופוביה) – הם נחשבו כמצביעי טראמפ אופציונליים, בשל עיסוקו דאז במאבק בהגירה לא חוקית למדינה.

לפי רסין והתביעה, מארק צוקרבג "אחראי במידה רבה ל'חזון' הפלטפורמה שלו שדרש חשיפת הנתונים האישיים של המשתמשים", כך טען התובע הכללי במסמך הזימון, שהוצג אתמול בבית המשפט העליון של מחוז קולומביה.

כאמור, רסין סבור כי מנכ"ל פייסבוק "היה מודע לסיכונים" הכרוכים בעיבוד הנתונים האישיים של משתמשי הפלטפורמה כדי להגדיל את רווחי החברה. כמנכ"ל, לצוקרברג "הייתה הסמכות לשלוט על שיטות הונאה וטעויות" בתפקוד הפלטפורמה, כך לפי כתב האישום.

ביולי 2019, הרשויות הפדרליות קנסו את פייסבוק ב-5 מיליארד דולר על "הטעיית" המשתמשים שלה בפרשת קיימברידג' אנליטיקה, והטילו רגולציה כבדה יותר על הטיפול בנתונים אישיים.

פרנסיס האוגן בתוכנית 60 דקות.

פרנסיס האוגן בתכנית 60 דקות. צילום: צילום מסך

מאז שערוריית קיימברידג' אנליטיקה, פייסבוק הסירה את הגישה לנתוני המשתמשים מאלפי אפליקציות החשודות בניצול לרעה של המידע הזה, הגבילה את כמות המידע הזמינה למפתחים באופן כללי, והקלה על המשתמשים להגביל את הפצת הנתונים שלהם. אבל הכתם שדבק בה באותה פרשייה עדיין רחוק מלהתמרק, מה גם שב-2021 צצה לה "צרה" חדשה בדמות חושפת השחיתויות פרנסיס האוגן. על ידי הוצאת מסמכים פנימיים של פייסבוק ואינסטגרם לאור הראתה האוגן לעולם שהמניפולציות בהתבסס על אישיות המשתמשים עדיין "חוגגות" בכל האמור בשירותים שמאחוריהם עומדת החברה האם מטא.

גופי תקשורת רבים פנו למטא לצורך קבלת תגובה על הודעתו של רסין, אך הדובר, אנדי סטון, דחה את הבקשה לתגובה מיידית.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים