ראשת המודיעין בספרד הודחה לאחר שהודתה שהארגון השתמש בפגסוס
ראש הממשלה הספרדי הדיח אותה, לאחר שהיא הודתה בדיון בפרלמנט בשימוש ברוגלה של NSO נגד תומכים בעצמאות קטלוניה ● בהתחלה הממשלה גיבתה את ראשת המודיעין, אולם היא נכנעה ללחצי המפלגה הקטלונית, שחברה בקואליציה
NSO פה, NSO שם: אחרי שאתמול (ג') דיווחנו לכם על כתב ההגנה שכלכליסט הגיש בתביעה של חברת הסייבר ההתקפי נגדו, שנוגעת לטענות לגבי השימוש של המשטרה בפגסוס, היום אנחנו מדווחים לכם על התפתחות בפרשה אחרת שקשורה לשימוש של רשויות חוק ברוגלה – בספרד. החדשות הן שפאס אסטבן, ראשת שירותי המודיעין של ספרד, הודחה אתמול מתפקידה, בשל השימוש שהגוף שבראשה עמדה עשה בפגסוס.
פדרו סנצ'ס, ראש ממשלת ספרד, החליט על פיטוריה של אסטבן עקב כמה מקרים שבהם שירותי המודיעין של המדינה השתמשו ברוגלה ההתקפית. אסטבן שימשה בתפקיד כשנתיים, ועדיין משמשת בו, עד ליציאתה הסופית ממנו. היא האישה הראשונה בתפקיד ראשת המרכז הלאומי למודיעין במדינה.
פיטורי אסטבן באו לאחר שבדיון שנערך בפרלמנט הספרדי בשבוע שעבר היא אישרה כי הארגון השתמש ברוגלה של NSO נגד פעילים קטלוניים, שדוגלים בבדלנות של חבל ארץ זה מספרד. בדיון, שהיה סגור, אמרה אסטבן כי הפריצות לטלפונים של הבדלנים הקטלוניים בוצעו באופן חוקי ובאישור בית משפט. בממשלה טענו כי הפעולה הייתה נכונה ומוצדקת, בשל פעילותם של הבדלנים ורצונם להביא להיפרדות קטלוניה מספרד. בעקבות הדיווחים הללו, המפלגה הקטלונית ERC, החברה בקואליציה של סנצ'ס, איימה בהפסקת התמיכה בממשלה, מה שגרם לראש הממשלה לפטר אותה.
פריצה לעשרות אנשים – כולל ראש הממשלה ושרת ההגנה
לפני ימים אחדים דווח כי הטלפונים הסלולריים של סנצ'ס ושל מרגריטה רובלס, שרת ההגנה של ממשלת ספרד, נפרצו על ידי רוגלת פגסוס. לדברי פליקס בולנוס, השר לענייני הנשיאות במדינה, "נתונים רבים ומידע רב וחשוב הושגו בשל הפריצה. אין כל ספק שמדובר בפעילות לא חוקית, שלא עברה אישור כלשהו ושבוצעה על ידי גורמים בלתי רשמיים". בולנוס אמר שהטלפון של סאנצ'ז היה נתון למעקב במאי 2021 ושנקצרו ממנו נתונים לפחות פעם אחת. הוא לא פירט את זהות הגורמים שעומדים מאחורי הריגול בסייבר, אם כי ציין שהוא נעשה באמצעות רוגלת פגסוס.
ממשלת ספרד מצויה תחת לחצים בעקבות חשיפת ארגון סיטיזן לאב, שפועל מאוניברסיטת טורונטו, שלפיה טלפונים של עשרות אנשים מקטלוניה נפרצו והודבקו ברוגלה בסוף העשור הקודם. כך, ביולי 2020 אישרה ווטסאפ שהטלפון הנייד של פוליטיקאי קטלוני בכיר, שתומך בעצמאות של החבל מספרד, נפרץ בשל חולשה באפליקציית המסרים המיידיים הפופולרית. ווטסאפ אישרה לרוג'ר טורנט, יו"ר הפרלמנט הקטלוני, שחשבונו האישי "הותקף במטרה להשיג גישה בלתי מורשית לנתונים ולהתקשרויות על המכשיר". עוד אישרה החברה שהמתקפה בוצעה על ידי הרוגלה פגסוס.
לפי תחקיר של הגרדיאן הבריטי והאל פאיס הספרדי, לטורנט ולעוד לפחות חמישה תומכים בהיפרדות קטלוניה מספרד נאמר כי הם מוּקדו (טורגטו) בעבר, במה שמומחים ציינו שהוא "מקרה אפשרי של ריגול פוליטי פנימי" באירופה.
זהו לא המקרה היחיד שבו נטען שגורמים ניצלו חולשה בווטסאפ כדי להחדיר דרכה את פגסוס. בשנים האחרונות מתנהל משפט בתביעה שפייסבוק, החברה האם של ווטסאפ (שבינתיים החליפה את שמה למטא), הגישה נגד NSO. במשפט זה היא טענה שבאפריל ובמאי 2019, כ-1,400 משתמשים שלה הותקפו על ידי הרוגלה של NSO. לפי האפליקציה, יותר מ-100 פעילים אזרחיים וחברתיים, לרבות עיתונאים מהודו, פעילי זכויות אדם ממרוקו, דיפלומטים ופקידי ממשל בכירים, נפגעו מהרוגלה הישראלית.
תגובות
(0)