"עובדי ההיי-טק יפסיקו לספור את הכסף – ויבינו שחשוב להתאגד"
חודש לפני הבחירות לראשות ההסתדרות מתייחס יו"ר ארגון העובדים, ארנון בר דוד, לחדשנות בעולם העבודה, לעבודה מהבית ולמה כדאי גם להיי-טקיסטים להיות חברים באיגוד מקצועי
ארנון בר דוד, יו"ר ההסתדרות, מסיים בימים אלה קדנציה בת שלוש שנים, ובחודש הבא יתמודד בבחירות ויבקש את אמון מיליון חברי ארגון העובדים. בהסתדרות חברים עובדים ממגוון סקטורים, כולל מההיי-טק, ויש לה אף איגוד מיוחד לתעשיה הטכנולוגית – אם כי מספרם המאוגדים מסקטור זה לא גדול, בינתיים. בר דוד מתמודד בבחירות מול עופר עיני, שהיה יו"ר ההסתדרות עד לפני שנים אחדות ומבקש לחזור לתפקיד לאחר שעשה קריירה במגזר העסקי.
בר דוד עובד בהסתדרות מזה שנים רבות. לפני שהיה ליו"ר הארגון הוא שימש כיו"ר הסתדרות המעו"ף – אחד האיגודים המקצועיים החזקים ביותר. עוד קודם לכן הוא כיהן במשך כעשור כיו"ר ארגון עובדי עיריית תל אביב-יפו. בשנים האחרונות בר דוד משקיע מאמצים לשנות את התדמית הישנה של ההסתדרות כ-"וועד הפועל", ולהכניס לבית ההסתדרות ברחוב ארלוזורוב בתל אביב את רוח הקידמה והחדשנות.
בראיון לאנשים ומחשבים מדגיש בר דוד כי ההסתדרות חייבת להתאים את עצמה לעידן החדש, כאשר הנחת היסוד היא שאי אפשר לעצור את הקידמה, וצריך להיערך אליה בכל המישורים. הוא מודה כי מספר עובדי ההיי-טק שמאוגדים בהסתדרות קטן יחסית, אבל הוא משוכנע שבתוך עשור, המציאות הזאת תשתנה. "עובדי ההיי-טק יפסיקו לספור את הכסף הגדול ויבינו את היתרונות באיגוד מקצועי, באופן שמותאם למציאות שלהם", אמר.
למה אין הרבה עובדי היי-טק מאוגדים בהסתדרות?
"בכל העולם, עובדי חברות הטק הגדולות לא מאורגנים באיגודים מקצועיים כמו ההסתדרות. הם עדיין סופרים את הכסף הגדול ומתעלמים מהמחיר הכבד שהם משלמים במישורים אחרים – הן באופן אישי והן בחיי המשפחה שלהם. אבל אני מאמין שזה ישתנה. זאת תופעה עולמית שכבר קורית, וישראל יחסית מובילה בה, אבל אני מודה שנכון לעכשיו, המספרים הם לא גדולים".
מה אתם עושים כדי לגייס יותר אנשי היי-טק?
"אנחנו לא עושים פעולות פרו-אקטיביות, זה צריך לבוא מהם, מהעובדים, שיגיעו למסקנה שהם צריכים להתארגן ויבינו את היתרונות שיש להם בזה. אין טעם ללכת למקומות עבודה, ששם אין רצון טבעי של העובדים להתארגן".
מהי תפיסת העולם שלך לגבי השינויים בעולם העבודה ואיך אתם נערכים לכך?
"אין ספק שעולם העבודה משתנה בכל. יש תחומים שהעבודה בהם השתנתה לגמרי, כמו ענף הדפוס וענף הרכב. המשימה שלנו היא ללוות את העובדים כדי שיהיו מוכנים לעידן החדש, על ידי הכשרות לתפעול מערכות מחשוב, השכלה כללית ועוד. אני רואה במחשוב ובחדשנות יתרון גדול, שמשדרג את העובדים, מייעל את הארגון ומשרת טוב יותר את לקוחותיו".
בעבר, ועדי עובדים, במיוחד במגזר הציבורי, השביתו את העבודה בגלל כניסת טכנולוגיה וחדשנות למקומות העבודה שלהם. מה דעתך על זה?
"זה היה בעבר. כיום, ההבנה היא שאי אפשר לעצור את הקידמה ואם אנחנו, כהסתדרות, לא נתאים את עצמנו – לא נהיה רלוונטיים. נכון שיש עדיין כוחות שמנסים לשמר את מה שהיה פעם, אבל אני הולך קדימה".
אבל עדיין יש הסכמים קיבוציים, והם לא מותאמים לעולם התעסוקה של עובדי ההיי-טק ולשכר שלהם.
"אנחנו מודעים למגבלות השכר שיש במגזר הציבורי, אבל יודעים שעובדי המחשוב בארגונים אלה זקוקים להסכמים אחרים, כי יש תחרות בשוק, ואם הנהלת הארגון לא תדע להתאים את עצמה למציאות, היא תישאר ללא עובדים.
אנחנו יודעים ליצור הסכמים חכמים, כדי לשמור על עובדים. גם ההנהלות מבינות את זה. רק באחרונה חתמנו על הסכם עבודה חדשני, ראשון מסוגו, עם עובדי שע"מ (זרוע המחשוב של רשות המסים – י"ק), בהובלת יו"ר הוועד של עובדיה, דורון דודו. יש התנגדות של ההנהלות, אבל בסופו של דבר, גם הם מבינים שזהו תהליך בלתי נמנע, ועל כך אנחנו עובדים".
דודו אמר בהקשר זה כי "אני גאה בהסכם החדשני והטכנולוגי שנחתם בשע"מ, בהובלתו של בר דוד. זה הסכם של קידמה וחדשנות, שישרתו את האזרח ויקדמו את העובדים. זוהי הסתדרות ששואפת קדימה ולא נתקעת מאחור".
כיצד השינויים בסביבת העבודה בעקבות הקורונה משפיעים על יחסי העבודה ועל העובדים?
בר דוד: "סביבת העבודה ההיברידית היא נושא חדש, שנלמד בכל העולם, כולל אצלנו. אבל אנחנו, לדעתי, הראשונים בעולם שחתמו על הסכם קיבוצי עם הממשלה, שמאפשר באופן רשמי לעבוד מהבית – דבר שעד לפני הקורונה לא היה בכלל על הפרק. ההסכם החדש קובע שאף עובד לא ייפגע כתוצאה מעבודה מהבית, ושהמעסיק לא יוריד לו שכר על כך, אבל גם לא יוסיף לו. ההסכם חל על כל המשק. כל עובד יכול כיום לעבוד מהבית, בתיאום עם המעסיק, וזה קורה גם אצלנו, בהסתדרות".
לטובת מדינת ישראל, מקווה שהרעיון ההזוי של התאגדות עובדים בהיי טק לא יקום! רק זה מה שחסר לנו בענף - קידום לפי וותק, קביעות ועוד כל מיני רעות וחוליים כגון אלו
הייתי בעבר בחברה והייתי מיוצג על ידי ההסתדרות לצערי חוץ מלקחת ממני כספים לא קיבלתי הרבה למעט הנחות זניחות פה ושם בעיקר שילמתי מחיר לעבוד באירגון שבגלל ההסתדרות פיצה עובדים לפי וותק וקומבינות ולא לפי ביצועים גם לא היה לי נעים לעבוד עם עובדים בינוניים גועליים ומתוסכלים בכלוב של זהב שתקועים באירגון
איך חברי ההייטק שלחלקם מתייחסים כמו לאריסים מצטרפים .
הוועדים בארגונים הגדולים לא רוצים שעובדי ההיי-טק יתאגדו ומעדיפים שיועסקו כעובדי קבלן בלי זכויות ובלי פיקוח
ההסתדרות היא האירגון הטוב בתבל.. כניראה שאת התגובה הזו לא ימחקו.. אולי פשוט תבטלו את האופציה לתגובות באתר??
חוזר בי .. בסוף לאחר הסרת תגובותי הן הוחזרו. תודה
בושה למחוק תגובות לגיטימיות המנוסחות באופן מכבד אם כי מבקר
ההסתדרות היא גוף מושחת שדואג בעיקר לוועדים הגדולים (כשוחד בחירות על הצבעה לראשי ההסתדרות) באופן שיוצר בגופים אלו שכר מטורף מעבר לכל פרופורציה. מדובר בגניבה לאור יום של כספי ציבור בדרך כלל. ההסתדרות היא אחד הגורמים המרכזיים ליוקר המחיה בישראל ולפערים החברתיים בישראל. אז מר ארנון בר דוד וכל קודמיו צאו מחיינו בבקשה.
חוסר יצרנות יצירתיות ופריון.קביעות זה ניוון המוטיבציה והתחרותיות.
בדיוק
ראיון חשוב ומעניין. לעובדי ההיי טק אין עדיין מודעות לצורך להתאגד. המודעות הזו תיווצר כנראה רק בעת זעזועים בענף וגלי פיטורים.