ב(ל)וז לכחולי המדים: "מכה איומה לדמוקרטיה בישראל"

"מתגלה תמונה קשה ביותר של הפרת זכות בסיסית לפרטיות", אמר ד"ר מייק דהאן מהמכללה האקדמית ספיר, בעקבות חשיפת כלכליסט, לפיה המשטרה עשתה שימוש נרחב ברוגלה פגסוס

הפרת זכויות אדם. ריגול אחרי ניידים פרטיים בידי המשטרה. עיבוד ממוחשב כאילוסטרציה.

הולכת ומסתבכת: משטרת ישראל ריגלה אחר אישי ציבור רבים, מנכ"לים של משרדי ממשלה, פעילים, מפגינים ואנשי עסקים, כך חשף הבוקר (ב') כלכליסט.

את איסוף המידע המשטרה ערכה על ידי שימוש בפגסוס, הרוגלה פרי פיתוח של NSO הישראלית. על עשרות הנעקבים נמנים: שי באב"ד, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר; קרן טרנר, מנכ"לית משרדי האוצר והתחבורה לשעבר; אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר; שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת לשעבר; יועצי התקשורת של בנימין נתניהו, יונתן אוריך וטופז לוק; אבנר נתניהו; ראשי ערים, מפגינים במחאת הנכים, ופעילים מהעדה האתיופית.

יצחק הרצוג, נשיא המדינה, אמר בעקבות החשיפה כי "מערכת אכיפת החוק לא יכולה לחפף במילוי החוק. מי שאוכף את החוק חייב להקפיד קלה כחמורה, יותר מכולם. אל לנו לאבד את הדמוקרטיה שלנו. אסור לנו לאבד את המשטרה שלנו. ובוודאי, אסור לנו לאבד את אמון הציבור בהן. זה מחייב בדיקה מעמיקה ויסודית".

עמר בר-לב, השר לביטחון פנים (העבודה), מסר: "החלטתי להקים ועדת בדיקה ממשלתית, בראשות שופט בדימוס, שתחקור לעומק את הפגיעה בזכויות האזרחים ובפרטיותם".

ד"ר מייק דהאן, מרצה במחלקות לתקשורת ומנהל ומדיניות ציבורית במכללה האקדמית ספיר.

ד"ר מייק דהאן, מרצה במחלקות לתקשורת ומנהל ומדיניות ציבורית במכללה האקדמית ספיר. צילום: יח"צ המכללה האדמית ספיר

"חייבת להתבצע מיידית חקירה לאורך ולרוחב"

ד"ר מייק דהאן, מרצה במחלקות לתקשורת ומנהל ומדיניות ציבורית במכללה האקדמית ספיר, אמר כי "טיפין טיפין, מתגלה תמונה קשה ביותר של הפרת זכות בסיסית לפרטיות בישראל. אפילו אם מקצת הגילויים נכונים – זו מכה איומה לדמוקרטיה בישראל. הפרשה הזאת מעידה על התרבות הארגונית האנטי דמוקרטית הרווחת במשטרה, מהקצינים ועד לאחרון השוטרים. לא צריך להיות משפטן כדי לדעת שאסור לעשות שימוש בטכנולוגיות הללו בלא פיקוח"

ד"ר דהאן הוסיף כי "חדירות סיטונאיות לניידים באמצעות רוגלות, בלא צו שופט, עלולות להיות הקש ששובר את גב הגמל. חייבת להתבצע מיידית חקירה לאורך ולרוחב: מה הייתה השיטה, באילו אמצעים כאלה ואחרים השתמשו, ממתי, מי נתן את ההוראה, למי הייתה גישה לרוגלות, מי ידע, מה היקף התופעה, איזה שימוש נעשה במידע, איפה היה קיים המידע, האם הושמד או שנשמר, חס וחלילה, לשימוש עתידי".

הוא סיים באומרו כי "דמוקרטיה שברירית כשלנו לא יכולה להשאיר אפילו אבן אחת על מקומה בפרשה הזאת. האחראים חייבים להיות מסולקים משורות המשטרה והפרקליטות".

עינת מירון, מומחית לסיכוני סייבר עסקיים

עינת מירון, מומחית לסיכוני סייבר עסקיים. צילום: יח"צ

"אני יעד – כי אני נמצאת בסביבה של אנשים עם כח"

"תוכנת הריגול הושתלה במכשירים של כולנו. חלקנו בתפקיד החץ עצמו – וחלקנו, כעוד דרך ללמוד ולהגיע לאדם, למטרה", אמרה עינת מירון, יועצת לחוסן סייבר לארגונים. "צריך להבין. איסוף מודיעין לא מבוצע על החץ עצמו. אני יעד – כי אני נמצאת בסביבה של אנשים עם כח. זה לא שמקשיבים רק לאדם עצמו, שסומן כמטרה. המעגלים הסובבים מספקים הרבה מאוד מידע בעל ערך".

לדבריה, "שאלת השאלות היא הכיצד שירות ביטחון כללי לא זיהה שיש האזנה בסביבה הכי קרובה לראש הממשלה. שהרי באותה מידה זו הייתה עלולה להיות האזנה איראנית, סינית, או צפון קוריאנית".

‏"פגסוס ודומותיה הן טכנולוגיות מרהיבות ומדהימות", סיכמה מירון, "הן חיוניות בעולם דמוקרטי, אבל אסור לנצל טכנולוגיות אלו לרעה. הדבר נדמה לפעולה של הפניית טנקים כלפי אוכלוסייה אזרחית, האוכלוסייה שלך. זה מפחיד".

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. יצחק מאירזדה

    החברה האנושית מתפתחת בצעדי ענק וככל שיתרונותיה מועצמים,פגיעותה מועצמת. על כן ,אנחנו צריכים לחנך למודעות לנושא,לערכיות ובמקביל להיתקומם נגד כל שימוש ברעה.

אירועים קרובים