גוגל ואפל לסנאט: חוקי התחרות שבדרך יפגעו בבטיחות המשתמש
מנכ"ל אפל, טים קוק, עצמו עסוק בלובינג מול חברי וועדת המשפט, וכל זאת בניסיון לשכנע מחוקקים לא להניע הלאה חקיקות חדשות שכוונתן לנסות לנטרל את המונופול של הענקיות בשוק האפליקציות לנייד
גוגל ואפל נקטו השבוע עמדה נחרצת נגד הצעת חוקי הגבלים עסקיים שתעבור בקרוב בסנאט האמריקני, לדברי שתי ענקיות הטק, אם החקיקה תאושר היא תפגע בסופו של דבר בפרטיות ובבטיחות המשתמשים.
ועדת המשפט של הסנאט, שעתידה לדון בעניין החקיקה השבוע, מתכוננת לאמץ את הצעות החוק החדשות הקשורות להגבלים עסקיים – חוק חדש ושמו "חוק שוק האפליקציות הפתוח" (OAMA – ר"ת The Open App Markets Act) וחוק נוסף המכונה "חוק החדשנות האמריקנית והבחירה אונליין" (AICO – ר"ת American Innovation and Choice Online Act). החקיקה המתגבשת תנסה לרסן את שלטונן הבלתי מעורער של אפל וגוגל על תחום חנויות היישומים, כמו גם את הדומיננטיות שלהן באינטרנט בכלל.
מטרתו של החוק ששמו OAMA היא למנוע מחברות גדולות להעדיף את השירותים שלהן לרעת חברות אחרות, וגם חוק שוקי האפליקציות הפתוחים אמור להגן על מתחרותיהן של אפל וגוגל – כמו למשל אפיק גייימס, שפתחה חנות משלה למכירת פורטנייט, ונכנסה למאבק קשה מול הענקיות – המנסות להציע אף הן אפליקציות בחנויות עצמאיות. מטרת החוק לקדם תחרות חופשית בתחום החנויות אונליין.
כתגובה לניסיונות של המחוקקים האמריקנים, פרסמו כעת שתי ענקיות האינטרנט, כל אחת בנפרד, מכתב פתוח ארוך שמטרתו להתנגד בפומבי להחלטה העתידית של ממשלת ביידן, ואולי אף לגייס לטובתן את הציבור דרך הפחדתו.
אפל: התמקדה בנזקי 'טעינה מהצד'
"החוקים מעמידים את הצרכנים בפני נזק אפשרי, בגלל הסיכון האמיתי של הפרות פרטיות ואבטחה", הסבירה אפל במכתבה, כפי שדיווחה רשת CNBC.
החברה מתייחסת בטיעוניה במיוחד אל מה שהיא מכנה 'טעינה מהצד' (app sideloading) של אפליקציות מחנויות של גורמי צד ג' שלדבריה מהווה איום פוטנציאלי על המשתמשים ובטיחותם.
"אם אפל תיאלץ לאפשר טעינת צד, מיליוני אמריקנים יסבלו ככל הנראה מהתקפות תוכנה זדונית על הטלפונים שלהם, שאחרת היו נפסקות", ציינה החברה במכתב.
במכתבה של אפל, עליו דיווח גם בלומברג, צוטט גם המנהל הבכיר לענייני ממשלה של החברה, טים פאודרלי, שהביע דאגה מיוחדת מכך שהעברת חוק שוק האפליקציות הפתוחות עלולה להסב למשתמשים נזקי סייבר שאפל, כך לטענתה, מגינה עליהם מפניהם בכל הכרוך ביישומים שמורידים מחנותה.
"אחרי שנה סוערת בסימן מחלוקות מרובות לגבי מדיה חברתית… זה יהיה אירוני אם הקונגרס יגיב בכך שיקשה הרבה יותר על ההגנה על הפרטיות והאבטחה של המכשירים האישיים של האמריקנים", ציין פאודרלי במכתב.
הכיוון הטיעוני הזה אינו חדש. כבר בשנה שעברה הזהיר מנכ"ל אפל, טים קוק, כי טעינה מהצד "תהרוס את אבטחת ה-iPhone ורבות מיוזמות הפרטיות שבנינו ב-App Store".
ואם כבר בקוק עסקינן – על פי דיווח של Punchbowl News, אפל הגבירה את מאמציה להתנגד לחקיקה עד כדי כך שמנכ"לה התקשר באופן אישי ונפגש עם סנאטורים בוועדת המשפט של הסנאט, כדי להביע התנגדות ספציפית לחוק החדשנות האמריקנית והבחירה אונליין.
גוגל: הוסיפה הזהרה מסיכויי פגיעה בתחרות אמרקנית מול חברות זרות
גם גוגל נלחמת ברוע הגזירה. במכתב שפרסמה החברה אתמול (ג'), שעליו חתום קנט ווקר, נשיא החברה לעניינים גלובליים והמנהל המשפטי הראשי שלה, עולה טיעון דומה מאוד לזה שבו עשתה שימוש אפל.
"גוגל מסוגלת להגן על מיליארדי אנשים ברחבי העולם מפני התקפות סייבר, מכיוון שאנו מפתחים הגנות אבטחה ופרטיות בשירותים שלנו", נאמר במכתב. לדברי ווקר, החקיקה תכפה על גוגל "לבטל תכונות שימושיות, לחשוף אנשים לסיכוני פרטיות ואבטחה חדשים ותחליש את ההנהגה הטכנולוגית האמריקנית".
ווקר הזהיר, כאמור, ממש כמו אפל כי החוקים החדשים עלולים לפגוע ביכולתה של החברה לשלב תכונות אבטחה אוטומטיות בשירותיה. ואולם הוא הכביר והוסיף וטען שהצעות החוק עלולות לפגוע ביכולתה של גוגל ושל עמיתיה בארה"ב להתחרות בחברות זרות, בכך שיאלצו אותן לקבל אישור מ"פקידי ממשל" בכל פעם שהן מתכננות לשחרר תכונות חדשות או לטפל בבעיות קיימות.
מתאמצות לבטל את אבדן ההכנסה שעל הכוונת
מאמציהן של הענקיות לעצור את קבלת והחלת הצעות החוק החדשות מובנים וצפויים – מדובר בחקיקה שעלולה לגרום לאפל ולגוגל להפסיד ובגדול.
במקרה של שתי החברות הספציפיות, שיקולי האבטחה הלגיטימיים שהן הציגו לגבי חוקי ההגבלים העסקיים החדשים, כמו גם החשש מפגיעה בעוצמת הטכנולוגיה מתוצרת ארה"ב, שהם אולי לגיטמיים, מלווים בהרבה חששות פיננסיים לכיסיהן.
אם אכן ממשלת ארה"ב תאשר באופן רשמי את עניין הטעינה מצד, יוכלו מפתחים המעוניינים בכך להשתחרר מחנויות האפליקציות הרשמיות שהן מנהלות – Google Play עבור יישומי מערכת ההפעלה של גוגל, אנדרואיד, וה-App Store עבור אפליקציות ייעודיות למערכת ההפעלה של אפל, iOS – ובכך לעקוף את העמלות שהשתיים גובות עבור כל רכישה בתוך האפליקציה, ועמלות אלו מצטברות לכסף גדול שיושב לעת עתה בכיסיהן של גוגל ואפל ושאין להן כל רצון או כוונה לוותר עליו בקלות.
תגובות
(0)