האיום הוסר: רשות החדשנות תעבור למשרד המדע ועצמאותה לא תפגע

לאחר שהצעת הטיוטה הקודמת עוררה ביקורת בענף מחשש לפגיעה ברשות, הצעת החוק הנוכחית שומרת על מסגרת הפעילות של הרשות כגוף סטטוטורי, והופכת אותה לגוף מייעץ ומיישם מדיניות הממשלה בכל מה שקשור לענף ההיי-טק

עמי אפלבאום, יו"ר רשות החדשנות.

הממשלה פרסמה היום את הטיוטה המתוקנת לחוק המו"פ, המסדירה באופן רשמי את המעבר של רשות החדשנות מאחריות משרד הכלכלה למשרד המדע. על פי הטיוטה מסתמן שהרשות תעבור כיחידה אורגנית למשרד המדע, באחריות השרה אורית פרקש הכהן, ועצמאותה לא תפגע.

כזכור, הצעת החוק בגרסה הראשונה, עוד לפני שהוגשה לאישור הכנסת, עוררה דאגה וביקורת קשה בענף. זאת מאחר שהיה חשש כי השינוי בחוק המו"פ יביא לפגיעה בעצמאות הרשות, שהיא גוף סטטוטורי, וחשש להתערבות פוליטית בעבודת הרשות.

בראיון לאנשים ומחשבים התריע בזמנו יו"ר הרשות, ד"ר עמי אפלבום, מפני הכוונה לפגוע בעצמאות הרשות. אפלבום אמר כי יש הגיון בהעברת הרשות למשרד המדע, אבל חשוב לשמור על עצמאותה ועצמאות השיקולים שלה לגבי הסיוע לחברות הזנק וקידום ההיי-טק בישראל. בכירים נוספים שמתחו ביקורת על הרעיון לפגוע ברשות, הם המדען הראשי לשעבר, ד"ר שוקי גלייטמן, יו"ר איגוד ההיי-טק בהתאחדות התעשיינים, מריאן כהן, אסף בר מנכ"ל חברת איטרניטי ובכירים אחרים. בעקבות הביקורת הציבורית הודיעה השרה על הכוונה לנסח טיוטת חוק חדשה, שהוצעה כעת לעיון הציבור.

גם פרסונלית – לא צפויים כמעט שינויים ברשות

גם ברמה הפרסונלית כמעט ולא יחולו שינויים במעבר של הרשות למשרד המדע, מלבד העובדה שיו"ר הרשות לא יהיה גם המדען הראשי, מאחר שיש תפקיד כזה במשרד הכלכלה, והגדרת תפקידו של המדען הראשי בחוק כיום תשונה ל'המדען הראשי לחדשנות במשרד החדשנות המדע והטכנולוגיה'.

בהקדמה להצעת הטיוטה נאמר כי "חיבור רשות החדשנות עם משרד המדע תואם למגמות בעולם, לאור הקשר ההדוק בין שלבי המחקר והפיתוח היישומי, לבין שלב הפיתוח התעשייתיי במסגרת תעשיית החדשנות וההיי-טק".

בהצעת החוק יש סעיף שמבטיח כי לא תהיה התערבות פוליטית בעבודת הרשות. כן כתוב כי לא יחול שינוי באופן שבו ימונה ראש הרשות, וכי הליך הבחירה ייעשה על ידי ועדת איתור, כפי שמקובל בשירות המדינה.

עוד נאמר בדברי ההסבר כי "האתגרים החדשים עימם מתמודדת המדינה, בפרט בעקבות השלכת משבר הקורונה על הכלכלה, מחייבים השקעות ממשלתיות ביצירת מנועי צמיחה חדשים ומשמעותיים בתחומי המחקר והמו"פ, ולכן יש חשיבות בגורם מתכלל שיוביל את הפיתוח וההשקעה בתשתיות".

החוק מאפשר לשרת המדע להתייעץ עם הרשות ולהפוך אותה לגוף שמייעץ ומיישם מדיניות, בכל הנושאים שעומדים על הפרק כיום בתעשיית ההיי-טק.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים