לאכול נכון? גם כאן הטכנולוגיה באה לעזרה
התנהגויות אכילה - של שמנים, רזים וכל מי שבאמצע - הן נושא שנמצא על סדר היום של כמעט כל אחד ואחת מאתנו ● .N.T.W הוא סטארט-אפ שפיתח טכנולוגיה שמאתרת אותן וממליץ על אופן הטיפול
איך אנחנו אוכלים היא שאלה, או בעצם נושא, שמעסיק מאוד את העולם בעשרות השנים האחרונות, והעיסוק בו הולך וגדל: אכילה כפייתית, אכילה רגשית, בעיות אכילה אצל רזים, מגפת ההשמנה (ויש גם את מגפת היחס השלילי, המזלזל והלעתים מחפיר, כלפי שמנים, שהוא מגפה בפני עצמה) ובכלל – כל מה שאנחנו מכניסים לפה. מדובר בנושא שמשפיע על א.נשים מכלל האוכלוסייה.
ההשמנה, ההרזיה וכל תופעה אחרת שקשורה לאכילה מושפעות מתרבות השפע המערבית ומהפרסום האינטנסיבי שאנחנו רואים בכל מקום למוצרי מזון, אופנה ועוד, אך גם מהתנהגויות האכילה שלנו עצמנו: האם אנחנו אוכלים "נכון" או מאביסים את עצמנו באוכל שאין לו שום ערך תזונתי?
כמו בתחומים רבים אחרים, גם כאן הטכנולוגיה באה לעזר. פיתוח חדש שיכול לעזור למתמודדים עם התנהגויות אכילה שלא מיטיבות אתם הוא זה של .N.T.W – סטארט-אפ שהקימה מיכל טל פס, שבעצמה מתמודדת עם משקל יתר. בחברה מצאו שהמקור של איך שאנחנו אוכלים הוא באונות המוח שלנו, ומבקשים להשפיע בדיוק שם: הטכנולוגיה שהם פיתחו מאתרת את המקור להתנהגויות האכילה האלה ומבצעת "אימון מוחי" כדי לשנות אותן, ולהעלות אותן על מסלול "תקין".
איך הפיתוח שלכם עושה את זה?
טל פס: "זאת מערכת נוירופידבק, שדורשת דיסק און קי ומשדר. המטופל מתחבר לאלקטרודה באזור הרלוונטי של המוח, ורואה סרט. המערכת קוראת את גלי המוח שלו במצב שבו הוא נמצא, ומספקת פרוטוקול טיפולי, שמבוסס על הממצאים שמוציאה המערכת ועל שאלון שהוא מילא לפני כן. השאלון נשלח למטופל באמצעות לינק לסלולרי, או שהוא נכנס למערכת דרך האתר שלנו. זה שאלון שעבר ניסוי קליני ובקרה חיצונית, באמצעות חברה חיצונית בשם PValue, שבחנה האם אנחנו נוקטים בדרך סטטיסטית, מחקרית ותיאורטית נכונה או לא, ובהשוואה מול שאלונים בריאותיים וה-DSM (ספר האבחנות הפסיכיאטריות – י"ה).
הפרוטוקול הטיפולי קובע לאיזה איזון צריך להגיע בגלים. בעזרת חיזוקים חיובי ושלילי בתוך הסרט, הגלים מתאזנים. אם המטופל רואה את הסרט והגל לא מותאם לפרוטוקול הטיפולי, הסרט נקטע למאית השנייה. פעמים רבות, המטופלים חושבים שהקטיעה הזאת היא בעקבות בעיה באינטרנט, אבל זה לא נכון – הסיבה לכך היא קריאת הגלים שלהם".
"כמו בניסוי הפסיכולוגי של פבלוב עם הכלב", היא אומרת, "גם המערכת שלנו נותנת 'פרס' על פעולה חיובית, בכך שכשהגל מגיע לרמה הרצויה – הסרט לא נקטע. כשהוא לא מגיע למקום הנכון – יש קטיעה".
האם אפשר להשתמש במערכת בבית?
"כן, אבל רק לאחר שמאמן נוירופידבק מקצועי מתאים אותה למטופל ומתכנת את המערכת".
"שמן זה לא בריא – לא בהכרח טענה נכונה"
טל פס היא בת 44, אם יחידנית לילדה בת 15 שגרה ברמת השרון ובעלת תואר ראשון במדעי החברה, בדגש על פסיכולוגיה. היא באה בכלל מתחום הנדל"ן, וכבר תקופה ארוכה יש לה חברה שמייעצת לחברות בתחום. אלא שלפני כמה שנים היא החליטה להוריד הילוך בתחום הנדל"ן ולעסוק בנושא שנוגע להרבה מאוד אנשים – וכאמור, גם לה אישית.
"מועדון בעלי עודף המשקל הוא המועדון הכי גדול שיש", אמרה. "אני מתמודדת כל השנים עם עודף משקל, מאז שאני זוכרת את עצמי. ניסיתי הכול – אין אבקה שלא שתיתי, כדור שלא לקחתי ופריכית שלא אכלתי. עשיתי גם ניתוח קיצור קיבה, שאחריו ירדתי 30 ק"ג ועליתי 60. למה עליתי? כי לא יכולתי לאכול כמעט כלום והדבר היחיד שהצליח להיכנס לבטן שלי היה במבה וגלידות. לימים הוצאתי את הטבעת. עם השנים גדלתי והבנתי שזה מה יש ועם זה אני צריכה לחיות. מה שרציתי הוא לעשות את המצב הנתון טוב עד כמה שאפשר, לצמצם סיכונים בריאותיים ולחיות בריא עם עודף המשקל. מכאן הלכתי ללמוד תזונה והתנהגות באוניברסיטת בר אילן".
בכובע אחר, אבל דומה, טל פס היא המקימה של פורטל במידות טובות, שמפרסם מאמרים בנושא ומרכז פתרונות לא.נשים שרוצים.ות למצוא בגדים במידות גדולות, ועוד מוצרים. ביחד עם עמוד הפייסבוק שלו, אחת המטרות של הפורטל – וזו מטרה כמעט קדושה – היא להעצים את בעלי המשקל העודף, שלעתים קרובות נתקלים ביחס שלילי עד עוין מהחברה.
מה שאת בעצם אומרת הוא שהטענה ש-"שמן זה לא בריא" לא בהכרח נכונה?
"יותר מזה: שום דבר ממה שאמרו לי עד אז הוא לא נכון. מהרגע ששיניתי את התזונה שלי ועד היום, כשאני בעודף משקל משמעותי, לא היו ואין לי סוכרת או כולסטרול".
הניורופידבק "מתגייר"
טל פס גילתה את הנוירופידבק ואת נפלאותיו כשהייתה בארצות הברית. מדובר במכשיר שהמציאו בנאס"א בכלל כדי לשפר ביצועים של אסטרונאוטים, ואחר כך אימצו אותה בארצות הברית גם לטיפול בחרדות ובהפרעות קשב. טל פס רוצה "לגייר" אותה גם לטיפול בהתנהגויות אכילה. "זה טיפול ביתי, לא פולשני. התנסיתי במערכת, ראיתי כי טוב ושאלתי את עצמי: למה לא להשתמש בה לשינוי התנהגויות אכילה? למה לא לקחת מערכת שתיתן לרבים רוח גבית?", אמרה. אחרי שחזרה לארץ, היא רשמה פטנט על המערכת.
מיהו קהל היעד שלכם?
".N.T.W פונה לכל אדם שרוצה לשנות את הרגלי האכילה שלו כי הוא במצב של טרום סוכרת, מכור לשוקולד וכדומה".
האם קהל היעד שלכם הוא גם א.נשים שיש להם.ן הפרעות אכילה כגון אנורקסיה או בולימיה?
"לא, כי הפרעות אכילה מלוות בסימפטומים פסיכיאטריים שדורשות ליווי מקצועי הדוק, ולא ביצענו ניסוי קליני על המערכת שלנו. אנחנו מתמקדים בא.נשים מכלל האוכלוסייה שרוצים.ות לשפר את הבריאות שלהם.ן ואם הם.ן הורידו כמה קילוגרמים על הדרך – מה טוב".
באחרונה הגיעה .N.T.W לשלב האחרון בתוכנית המו"פ הרלוונטית של רשות החדשנות, ומקווה לקבל ממנה מימון. לצד זאת, טל פס מחפשת בימים אלה משקיעים להמשך פיתוח המיזם. "אני מחפשת משקיעים שלא רק מחפשים את הכסף אלא גם רואים בהשקעה שלהם מילוי אחריות חברתית. יש לנו משקיע אמריקני שנתן מכספו לאחר שהבן שלו השתמש במערכת ועבר תהליך", אמרה. השווי המוערך של החברה הוא שישה מיליון שקלים. כרגע היא מבצעת פיילוט על המערכת בישראל, והיא מתכוונת להמשיך בפעילות כאן גם לאחר מכן, אבל בגדול, הפנים שלה היא לשוק הגדול בחו"ל.
תגובות
(0)