התאחדות התעשיינים: מעסיקים רשאים למנוע מעובדים לא מחוסנים להגיע לעבודה ולא לשלם להם שכר
ד"ר רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, על כוונת הממשלה לחייב את העובדים להתחסן או לערוך בדיקות כתנאי להמשך הגעתם לעבודה: "אנו תומכים באופן מלא ביוזמה החדשה, אשר נועדה ליצור סביבת עבודה בריאה ובטוחה לעובדים בישראל ולציבור בכללותו" ● ח"כ גלעד קריב: חציית קו אדום
התאחדות התעשיינים, המייצגת את המעסיקים הגדולים במשק ממגזרים שונים, כולל ענף ההיי-טק, תומכת בכוונת הממשלה לחייב את העובדים להתחסן או לערוך בדיקות, כתנאי להמשך הגעתם לעבודה. כמו כן, אומרים המעסיקים, כי עובד שלא יתחסן ויסרב לבצע בדיקות לא יוכל להגיע לעבודה, וזכותו של המעסיק גם לא לשלם לו.
בהודעה שפרסם בערב החג נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, נאמר, בין היתר: "הדרישה שעובדים יתחסנו או יעשו בדיקות הינה צעד לגיטימי, שהיינו מהחלוצים לבקשו מהממשלה, עם הגעת חיסוני הקורונה לישראל". ומוסיף: "אנו תומכים על כן באופן מלא ביוזמה החדשה, אשר נועדה ליצור סביבת עבודה בריאה ובטוחה לעובדים בישראל ולציבור בכללותו, תוך חיזוק הסביבה העסקית והכלכלה הישראלית."
בהמשך, מנמק ד"ר תומר את עמדתו וטוען, כי כל עובד שמסרב לשמור על סביבת עבודה בטוחה בהימנעות מחיסון או בדיקה פוגע בבריאות הציבור, ועל כן זוהי זכותו של המעסיק למנוע ממנו להגיע למקום העבודה, ובוודאי שלא לשלם לו שכר על הימים שבהם הוא נעדר מעבודה".
הודעת ההתאחדות באה בעקבות החלטת הממשלה בתחילת החודש, המחייבת עובדים במוסדות ציבור, בבתי חולים, במוסדות הוראה ובמשרדי ממשלה להציג אישור שהם מחוסנים, או שביצעו בדיקות. למרות שמדובר בעובדי מדינה, ההחלטה העקרונית משליכה כל מגזרי המשק, ולכן גם יש חשיבות להודעת המעסיקים. באותה ישיבת ממשלה הוטל על שרת הכלכלה והתעשיה לקדם תיקון לחוק הפיצויים, שלפיו עובד שלא התחסן, סירב לבצע בדיקות ולא יוכל להגיע לעבודה על פי הוראת המעסיק, המהלך ייחשב להתפטרות שאינה בגדר פיטורים, ולכן לא יהיה זכאי לפיצויי פיטורים.
הכוונה לחייב עובדים להצהיר האם הם מחוסנים או לערוך בדיקות כבר נדונה באחרונה בבית הדין האזורי לעבודה. על פי פסיקה של בית הדין, מעסיק אינו רשאי לחייב עובד להתחסן, אבל רשאי לדרוש ממנו להציג בדיקת קורונה שלילית. הפסיקה ניתנה בעקבות עתירה שהגישה סייעת בבית ספר, שלא התחסנה וסירבה לערוך בדיקות. בית הדין קבע, כי זכותם של ההורים, הילדים והצוות החינוכי לחיים, ובריאות גוברת על זכות העובד על פרטיות ולחופש העיסוק.
בתוך כך, בדיון שנערך הבוקר (ד') בוועדת החוקה של הכנסת, הביע יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, התנגדות לסעיף בתקנות התו הירוק, שמאפשר למעסיקים לפטר עובדים לא מחוסנים המסרבים להיבדק ללא דמי פיצויים. "יש כאן חציית קו אדום, מקווה שצעדים אלו ייעצרו עוד לפני שהממשלה תגיש אותם לכנסת", אמר ח"כ קריב. "יש להקפיד על עקרונות מידתיות ולא להימצא במדרון חלקלק… זו בדיוק השעה להבדיל בין צעדים ראויים ערכית ומשפטית לצעדים שיש בהם חצייה של קווים אדומים".
תגובות
(0)