מהם האתגרים של המנמ"רים בממשלה לשנה החדשה? חלק שני
מנמ"רים בכירים בממשלה סיפרו לאנשים ומחשבים על תוכניות העבודה שלהם לשנה העברית החדשה ועל הפרויקטים הכי משמעותיים שהם ביצעו בשנה החולפת ● חלק ב'
שנת תשפ"א התאפיינה בשלל פרויקטי מחשוב בממשלה – למרות הקורונה. המגפה לא השביתה את פעילות ה-IT במשרדי הממשלה. שני המהלכים המרכזיים של השנה בתחום זה הם הפיתוחים שהתבקשו בעקבות הטיפול במשבר הקורונה – הן המעבר לעבודה מרחוק והן המשך מתן השירות לאזרח, גם בסגרים – ופרויקט הענן הממשלתי נימבוס, שהשנה הוכרזו שתי הזוכות בו, AWS וגוגל – והשלכותיו, לרבות דיונים משפטיים והקמת דטה סנטרים מקומיים ואזורי ענן על ידי שתי החברות הזוכות ועל ידי מיקרוסופט ואורקל, שהפסידו. אין ספק שהפרויקט רחב ההיקף הזה ומימושו יהיו בכותרות גם בתשפ"ב.
לסיכום השנה, מערכת אנשים ומחשבים ביקשה משורה של מנמ"רים בכירים בממשלה להצביע על הפרויקטים החשובים במחשוב הממשלתי בשנה החולפת ולחלוק עמנו את תוכניות העבודה שלהם לשנה החדשה. זהו החלק השני, לאחר שביום ה' האחרון פרסמנו את החלק הראשון. להלן דבריהם:
דן בן סימון, מנמ"ר רשות האכיפה והגבייה
"רשות האכיפה והגבייה, כמו כל המגזר הציבורי, נדרשה לבצע התאמות כדי לאפשר רצף תפקודי של הארגון בתקופת הקורונה. האתגרים שעמדו בפני הרשות היו לאפשר, בזמן הסגרים, המשך עבודה תקינה של העובדים, מתן תמיכה ללקוחות הרשות ומציאת פתרונות מהירים לשינויי חקיקה שניסו לתת מענה לסוגיות הנלוות למגפה. המוטו שלנו היה שהטכנולוגיה וחטיבת מערכות המידע של הרשות לא יהוו חסם לשינויים אלה, אלא יהיו גורם מאפשר ותומך בכל שינוי.
בשנה זו חוקקו הוראות שעה רבות בניסיון לתת מענה להשלכות המגפה על המצב הכלכלי. חטיבת מערכות המידע נדרשה למאמץ יתר בשחרור גרסאות מהירות במערכות הליבה של הרשות.
בתשפ"ב, רשות האכיפה והגבייה תמשיך להתאים את המערכות לשינויי החקיקה הצפויים. כמו כן, מתוכנן המשך שדרוג האתר האישי, בכדי להרחיב את השימוש – הן של משתמשים קיימים והן לקבוצות נוספות בציבור, תוך פעילות הטמעה בקרב אוכלוסיות שונות שכרגע נמנעות מלהשתמש בערוץ זה.
גם הרשות נערכת למעבר לענן, וכעת אנחנו לומדים את האפשרויות הגלומות בו. המהלך מתבצע כל הזמן תוך בחינת עלות-תועלת, בהתאם למחויבות ההגנה על הפרטיות וסיווג המידע. אני מאמין שכניסת פרויקט נימבוס תחייב את המשרדים לבצע חשיבה מחודשת ועדכנית לתוכניות החומש".
אילן אללוף, מנהל מרכבה
"מרכבה, שהיא מערכת הליבה והתשתית של המערך הממשלתי בישראל, משרתת את משרדי הממשלה והגופים הממשלתיים, מלבד מערכת הביטחון ובתי החולים. בסך הכול יש לה מעל 70 אלף משתמשים, כולל משתמשי לוויין וספקים. המערכת עובדת במקביל על 80 פרויקטים שונים ורוחביים עבור כל משרדי הממשלה, שנועדו לייעל את עבודת הממשלה ולשפר את חוויית המשתמש – הפנימי אך בעיקר האזרחים.
תקופת הקורונה האיצה פיתוח מהלכים שמהווים שינוי דרמטי בתפיסת העבודה של המשרדים. בין הפרויקטים: מחשוב תהליך הערבויות שספקים צריכים לספק לממשלה במסגרת מכרזים שבהם הם זוכים, ופרויקט מחשוב תהליך עבודת הבוחנים בוועדות הבחינות המראיינות מועמדים לשירות המדינה, לאחר שהם עברו את שלבי המיון הראשונים. פתרון נוסף הוא סימולציית תקציב שמשמשת את התקציבנים בחשבויות של משרדי הממשלה. זהו כלי ניהולי שמתווסף למערכת הבקרה התקציבית, והוא מאפשר לחשבי המשרדים לבצע הדמיות של תסריטים שונים בכל מה שקשור לשינויים בתקציב.
בשנים האחרונות מושם דגש על שיפור ממשקי המשתמש של מערכת מרכבה, וזה ימשיך בשנה הקרובה. אין חולק שממשקי המשתמש המקוריים לא ידידותיים וזה פשוט נכשל. בשנים האחרונות פיתחנו כלים שמאפשרים להגיש למשתמש חוויית משתמש שונה לחלוטין, ואנחנו מבצעים כיום כמה פיילוטים בכמה משרדים. אנחנו מבצעים את השיפור אחרי שאנחנו לומדים את הכלים של סאפ, שהמערכת בנויה על בסיסם.
לגבי השנים הבאות – כבר בשנה הבאה יחול שינוי דרמטי במערכת השכר של עובדי המדינה, והוא יבוא לידי ביטוי בכך שכל משרד יוכל להנפיק את תלושי השכר שלו, על בסיס מערכת שמרכבה מפתחת יחד עם מלם. נושא השכר של עובדי המדינה נעשה מאז קום המדינה על ידי מלם בלבד, וכעת השליטה והניהול שלו עובר לידי הממשלה. מי שמכיר את זה יודע שזאת מהפכה של ממש.
אנחנו בוחנים בשלב זה את נימבוס, יהיה צורך להכין את התשתיות שלנו לצורך כך, להעביר אותן לענן. אתגר שני הוא שמרכבה היא מערכת שמבוקרת על ידי מערך הסייבר בסביבה מאוד קשוחה, ואנחנו לא רוצים לסכן את היכולות שלה במעבר לענן. הנושא ייבחן, כי מדובר במערכת ליבה קריטית. עם זאת, לנימבוס יש יתרונות בכל מה שקשור לעדכון גרסאות של המערכות, שניתן יהיה לעשותם בענן".
תגובות
(0)