"בחלוף עשור, הפכנו את צה"ל למעונן"

"הגענו בשנים האחרונות למצב בו אין לנו יכולת להדביק את הקצב של הדרישות לענן ההולכות וגדלות, וזה האתגר החדש", אמר סגן אלוף ל' מיחידת ממר''ם

סגן אלוף ל', ראש ענף הנדסת IT, ממר''ם, לוט''ם שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר. צילום: דובר צה"ל

"מחשוב הענן הוא אחת המהפכות המשמעותיות ביותר שחווה ענף ה-IT בשנים האחרונות, והיא לא פסחה על צה"ל, והיא תלווה אותנו בשנים הקרובות. אנו בעיצומו של מסע בן עשור. בשנים הראשונות בחנו את הענן ונערכנו עם תכניות לגביו. לפני 4-5 שנים עברנו לפרקטיקה, ובשנתיים האחרונות האצנו את תהליכי המעבר לענן, עם הקמת מנהלת הטרנספורמציה הדיגיטלית בצה"ל. אז התחדדה האסטרטגיה המובילה והמרכזית שלנו לענן. כך, הפכנו את צה"ל ל'מעונן' ונמשיך בתהליך", כך אמר סגן אלוף ל', ראש ענף הנדסת IT, ממר"ם, לוט"ם שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר.

סא"ל ל' דיבר בכנס "עכשיו מעונן – המסע בעקבות הענן", שהתקיים אתמול (ב'). כנס IT4IDF5, בהפקת אנשים ומחשבים, נערך על ידי העמותה להנצחת חללי חיל הקשר והתקשוב. את הכנס פתח יהודה קונפורטס, עורך ראשי של הקבוצה, והנחה סא"ל (מיל') אודי קאוף, חבר הוועד המנהל של העמותה ומוביל פעילות מגזר ביטחון באמת טכנולוגיות.

"ממר"ם היא יחידה ותיקה, שעברה חלק גדול מהמהפכות שעבר ה-IT בישראל ובעולם", אמר סגן אלוף ל'. "צה"ל מתכנן להיות ארגון מבוסס ענן – לחלוטין. ממר"ם מצוי על המנעד בין שני קצוות. בצד אחד, ארגון אנטרפרייז בעל מערכות מורשת, ובקצה השני, ארגון Cloud Native. הפעילויות שעברנו בשנים האחרונות קירבו אותנו לקצה השני. לדעתי עברנו את נקודת האמצע: במקומות רבים אנו מבוססי ענן בהיבטי בניית הפלטפורמות ופיתוח מערכות. יש תכניתנים ואנשי DevOps שאינם מכירים עבודה בסביבה שאינה ענן".

לדברי סא"ל ל', "בתוך עולם הענן בנינו כמה עננים פרטיים, בעיקר לטובת העולמות המבצעיים. 'על הדרך', שינינו את התפישות שלנו של מה זה להיות ספק ענן. עוד שינינו את אופן ההתנהלות מול יחידות הפיתוח. בשנתיים אחרונות הגדלנו באופן ניכר את הפעילות בעולמות מיצוי המידע והלמידה בעננים הפרטיים".

יהפוך את צה"ל לארגון מרובה עננים. פרויקט נימבוס. אילוסטרציה: BigStock

יהפוך את צה"ל לארגון מרובה עננים. פרויקט נימבוס. אילוסטרציה: BigStock צילום: BigStock

"מכרז נימבוס יהפוך אותנו לארגון מרובה עננים"

"בענן הציבורי", ציין ל', "עברנו מהלך של 'יציאה מהחומות'. התחלנו בענן הציבורי בסביבות הפיתוח ועברנו לסביבות הייצור. אנו עושים שימוש רב בעננים ציבוריים, אצל לא מעט ספקיות ענן. אנו רואים בעננים הציבוריים הזדמנות, כי הושקעו בהם עשרות אלפי שעות מהנדסים בתחומים השונים. לכן, אנו רוצים לנצל את הענן הציבורי היכן שניתן. מכרז הענן הממשלתי, נימבוס, יפתח אותנו לדברים טובים רבים, נהפוך לארגון מרובה עננים. נימבוס פותח לנו דלתות להעלות עוד עומסי עבודה לענן, בהתאם לסיווג המותר. המקום שהגענו אליו הוא מצוין – אנו ארגון ענני".

 "הולך ונוצר היסט משמעותי מאד", ציין סא"ל ל', "בין הדרישה ובין הפוטנציאל לממש אותה. יש פער בין הדרישות לכוח מחשוב ועיבוד, ההולכות וגדלות – ובין היכולת לספק אותן. השימוש בדטה סנטר הביא לכך ש'נתקלנו' בתקרת בטון. הגענו בשנים האחרונות למצב בו אין לנו יכולת להדביק את הקצב של הדרישות לענן ההולכות וגדלות. זה האתגר החדש".

"עשינו מסע משמעותי בענן"

"עשינו מסע משמעותי בענן", אמר, "ובמבט עשור קדימה, האתגרים מתפתחים. מדובר במאמץ מורכב, עם צורך לקבל יכולת לספק משאבי מחשב בהינתן כמות כוח אדם מוגבלת. אנו שואלים את עצמנו היכן לקדם – האם בבניית תשתיות או בפיתוח אפליקציות? אתגר נוסף הוא זמן ההגעה לשוק, TTM. פה אנו יכולים לנצל בזמן סביר את מה שקהילה חולקת בחוץ. אנו מבינים שעלינו לשפר משמעותית את ניצול משאבי הענן שלנו ולעשות זאת באופן חכם. לאחר שנים של בניית דטה סנטרים בהשקעות של מאות מיליוני שקלים, הגענו לנקודה שאין סיכוי לתת מענה לכלל הדרישות – בלא ענן. אנו במרדף תמידי אחרי הטכנולוגיה ומתחילים להפסיד בה. הבנו שעלינו לחשוב אחרת, כדי לייצר מהפכה דרמטית. טכנולוגיות קוד פתוח הן חלק מאסטרטגיית השימוש בענן, ומאפשרות להעצים את עולם הפיתוח בקוד פתוח. כך, בקלות בלתי נתפשת אנו יכולים לייצר ערך בזמן מאוד קצר, עם משאבים בלתי מוגבלים המאפשרים יכולת גידול".

"אנו מממשים את האסטרטגיה של ההליכה שלנו לענן", סיכם סא"ל ל', "של הקמת פלטפורמה דיגיטלית עננית, מאובטחת, רציפה, שתשרת את המטרה שלנו של השגת עליונות במידע. אנו מוכנים לכל תרחיש בו נדרש לענות לצורך – גדול ככל שיהיה – לכוח מחשוב בענן, גם בעולמות המבצעים והמודיעין וגם בעולם תומך לחימה. נממש את החזון לפיו עלינו לקחת מהענן את המירב לטובת העולם האפליקטיבי. בחנו כל יישום ויישום – מה רמת הסיווג, האם ואיך נעשה לו חידוש, האם נהגר אותו לענן, או נגרוט?. הענן מניב כוח למשתמשי הקצה, לתוכניתנן-ית, אולם לצד ההזדמנויות יש גם סיכונים. בנינו מרכזי מצויינות לענן, CCOE, במטכ"ל ובזרועות. נוביל את השינוי הדיגיטלי המתבקש, נמשיך לבנות ארכיטקטורה תומכת ביעדים, ניצור משילות, נהפוך את המדיניות לנהלים ולתהליכים ממוכנים ומבוקרים, וכמובן – נטפל בחומרה בהיבטי אבטחת מידע. הענן הצה"לי עובד לאור כמה עקרונות: יצירת ערך מבצעי קודם כל, גם במחיר התנהלות בזבזנית; טיפול בדילמה 'ניהול מרכזי או גמיש'; שקיפות; תכנון אופטימלי לתקציב. הענן הוא אירוע בראשיתו, שהתפתח בשנה האחרונה. זהו תהליך שאינו מסתיים".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים