ארה"ב: חוקי הגבלים עסקיים חדשים יכולים לשנות כללי משחק בהיי-טק

ועדת השיפוט של בית הנבחרים האמריקני אישרה סדרת הצעות דו-מפלגתיות לחוקי הגבלים עסקיים חדשים, המתייחסים בעיקר לענקיות הטכנולוגיה אפל, אמזון, פייסבוק, מיקרוסופט וגוגל, ושעתידים לנסות לרסן את כוחן העצום

חקיקת הגבלים מאסיבית נגד ענקיות הטק. בית הנבחרים האמריקני. צילום: BigStock

ארה"ב עסוקה מזה תקופה במאמצים גדולים, שמטרתם ריסון כוחן העצום של אמזון, גוגל, פייסבוק, אפל ומיקרוסופט. אתמול (ד'), העבירה ועדת השיפוט של בית הנבחרים האמריקני, ברוב של 25-19, מספר הצעות חוקי הגבלים עסקיים חדשים, המופנים נגד מונופולים בתחום הטכנולוגי.

ההצעות הללו הלחיצו מאוד את ענקיות עמק הסיליקון, שהפעילו לחצי לוביסטים כבדים במיוחד על המחוקקים. כל כך כבדים עד שטים קוק, מנכ"ל אפל בכבודו ובעצמו, הפעיל באופן אישי לחץ על יו"ר הבית, ננסי פלוסי הדמוקרטית, כחלק ממאמץ גורף של חברות הביג טק לעצור את החקיקה החדשה, כך דיווח הניו יורק טיימס באחרונה. אלא שהמאמצים, לפחות בשלב ההצבעה המסוים, לא נשאו פרי.

החקיקה, שמבקשת לצמצם את הדומיננטיות של ענקיות הטכנולוגיה בשוק, עלולה בהחלט לבשר רעות לענקיות מעמק הסיליקון, המכונות 'חמש הגדולות' (Big Five). מדובר בצעד מכריע במאמץ הפוליטי והשיפוטי נגד שליטתן של הענקיות במשק, מאמץ שהחל בתקופת כהונת הנשיא הקודם של ארה"ב, דונלד טראמפ.

שש הצעות החוק שעברו אתמול נועדו להחזיר את התחרות הבריאה לשוק הדיגיטלי ולרסן פלטפורמות טכנולוגיות גדולות. המחוקקים בוועדה העבירו את חבילת החקיקה, וכעת זו צריכה להיות מוגשת לבית הנבחרים המלא לאישורו.

חבילת חוקי הגבלים עסקיים חדשים. צילום אילוסטרציה: BigStock

חבילת חוקי הגבלים עסקיים חדשים. צילום אילוסטרציה: BigStock

שש ההצעות ומשמעותן

מחצית מהצעות החוק מתמקדות בניגודי אינטרסים בחברות טכנולוגיה, ואוסרות על רכישות של יריבים על ידי פלטפורמות דומיננטיות או על מיזוגים המרחיבים או מגבשים את כוח השוק של הענקיות; הצעת חוק נוספת דורשת מעסקי פלטפורמה לאפשר למשתמשים להעביר את הנתונים שלהם לחברה אחרת, גם אם מדובר במתחרה; הצעת חוק אחרת מגדילה את תקציבי אכיפת ההגבלים העסקיים, ותדרוש יותר כסף מחברות שעברו את המיזוגים הגדולים ביותר; ההצעה האחרונה תבטיח כי תובעים כלליים של מדינות יוכלו לעסוק בחקירת ובהבאה לדין של מקרים במיקום שבו הם מעדיפים, במקום להעביר תיקים לדיון במחוזות המתאימים לחברה הנאשמת.

"פירוק המונופול שבידי תאגידי טק רב-לאומיים גדולים מהווה אחד האתגרים המרתיעים ביותר העומדים בפני מדינתנו. במשך זמן רב מדי תאגידים גדולים ואוליגרכיים חגגו בנתונים ובמידע האישי של מיליוני אמריקנים", אמרה חברת הוועדה, הסנאטורית מדיסון קאת'ורן מצפון קרוליינה, בהודעה לעיתונות משבוע שעבר ובהתייחסה לנחיצות החקיקה החדשה.

העידו בחקירת הקונגרס. מנכ"ל אפל, טים קוק, מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי. למטה מימין: מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג ומנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס. צילומים: וויקיפדיה ו-BigStock

העידו בחקירת הקונגרס. מנכ"ל אפל, טים קוק, מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי. למטה מימין: מנכ"ל פייסבוק, מארק צוקרברג ומנכ"ל אמזון, ג'ף בזוס. צילומים: וויקיפדיה ו-BigStock

חקירה שהסתכמה בדו"ח עב-כרס ובממצאים מטרידים

קודם לכן, באפריל, אישרה ועדת השיפוט של הבית דו"ח בן 450 עמודים, המתאר את חקירת ענקיות הטק, שהתבצעה בחודשים האחרונים, וכן את ממצאיו – שהחברות אכן מתנהלות כמונופולים.

כזכור, המחוקקים "נכנסו" חזק בענקיות הטק בשנים האחרונות וערכו חקירות הגבלים עסקיים בעניינן, שנמשכו חודשים רבים. כל חברה נחקרה מסיבה אחרת: גוגל על ​​הדומיננטיות שלה במודעות ובחיפוש מקוון, אפל על מדיניות ה-App Store שלה, אמזון על היחס שלה למוכרי צד ג', ופייסבוק על הרכישות של מתחרים עתידיים, כמו ווטסאפ ואינסטגרם, שאותם מיזגה לתוכה. מנכ"לי ארבעה הענקיות הגדולות אפילו העידו לראשונה יחד בפני הקונגרס ביולי, במסגרת החקירה.

הדו"ח המסכם חקירות אלו, שפורסם לראשונה באוקטובר האחרון, קרא לשינויים משמעותיים בחוק ההגבלים העסקיים, ומפרט מקרים רבים בהם, לכאורה, חברות ניצלו לרעה את כוחן בשוק. בדו"ח נטענו שלל טענות חמורות, ובסיכומי המחוקקים בלטה האמירה שהחברות הפכו ל"סוג המונופולים שראינו לאחרונה בעידן ברוני הנפט וטייקוני הרכבת".

"אמזון, אפל, גוגל ופייסבוק מחזיקות בכל כוחן במונופול על מגזרים משמעותיים בכלכלה שלנו. רגע המונופול הזה חייב להסתיים", אמר הסנאטור דייוויד סיסליני, בהצהרה מוקדמת הנוגעת לדו"ח. "כעת, כאשר ועדת השיפוט אימצה רשמית את ממצאינו, אני מצפה לקבוע חקיקה שתתמודד עם החששות המשמעותיים שהעלינו", הבהיר.

לעת עתה לא נמסרה תגובה להחלטה מטעם אף אחת מענקיות עמק הסיליקון.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים