"הענן הממשלתי הוא משנה משחק"
לדברי שחר ברכה, מ''מ ראש רשות התקשוב הממשלתי, "אנו רואים בפרויקט נימבוס פרויקט דגל רב שנתי וראשון מסוגו בממשלה, שנועד לתת מענה מקיף ומעמיק לאספקת שירותי ענן לממשלה, למערכת הביטחון ולגופים נוספים במשק"
"הענן הממשלתי הוא חידוש מרענן. זו הפעם הראשונה שבה המגזר הציבורי משלב טכנולוגיות חדשות ומזריק חדשנות – בלא הרף. לא רק הענן, אלא גם המכרז להטמעתו נעשה בדרך חדשנית. הענן הזה הוא הישג גדול, כי כעת הגופים הממשלתיים יכולים לפעול כגופים עסקיים. ככזה, הענן הממשלתי הוא משנה משחק", כך אמר שחר ברכה, מ"מ ראש רשות התקשוב הממשלתי.
ברכה דיבר אתמול (ג') בפתח כנס "יערות הכרמל" של בינת. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, נערך במלון אוריינט בירושלים בהשתתפות מאות מלקוחות החברה ושותפיה העסקיים. את הכנס הנחה העיתונאי דרור גלוברמן, מגיש התוכנית נקסט בערוץ 12.
"אנו רואים בפרויקט נימבוס", אמר בכרכה, "פרויקט דגל רב שנתי וראשון מסוגו בממשלה. הפרויקט נועד לתת מענה מקיף ומעמיק לאספקת שירותי ענן לממשלה, למערכת הביטחון ולגופים נוספים במשק. הוא ידרוש השקעות נרחבות בתשתיות ויסייע לקידום האקו-סיסטם של מדינת ישראל בתחומי טכנולוגיות הענן".
"ברמה הגבוהה", ציין ברכה, "מטרת המכרז הייתה הבאה של עננים לתוך ישראל. כעת, ישראל היא מדינה שיוקמו בה ארבעה דטה סנטרים לטובת ענן ציבורי: אמזון ווב סרביסז (AWS) וגוגל (Google Cloud), שזכו במכרז, וכן העננים של מיקרוסופט (Microsoft) וזה של אורקל (Oracle). אנו משכפלים את ההצלחה של ישראל בעולם הסייבר, כאשר לפני כעשור היא החליטה להיכנס לתחום".
מטרת מכרז נימבוס, הסביר ברכה, "הייתה לקדם טכנולוגית ותפעולית את משרדי הממשלה. באמצעות שורת המכרזים הללו נממש כמה מטרות: אספקת שירותי ענן על גבי פלטפורמות ציבוריות; יצירת עבודה משותפת בכלל ובתהליכי למידה בפרט; בניית מדיניות מרכזית והקמת מרכז מצוינות לענן; אספקת שירותי מודרניזציה והגירה; אספקת שירותי ניטור ומיטוב".
השפעה נוספת מהמכרז, ציין ברכה, "היא שעשרות חברות חדשות, קטנות ובינוניות, אשר לא עבדו בעבר עם הממשלה, תוכלנה לעשות זאת כעת. הן תהיינה הדרך שלנו לרוץ קדימה".
"במהלך הקורונה", ציין ברכה, "היו דיונים רבים, למשל האם יש מספיק מיטות, רופאים ומכונות הנשמה. לשמחתי, איש לא דיבר על שירותי הממשלה: זאת, כי הם המשיכו לעבוד, כאשר חלק מכלל עשרות אלפי העובדים עבד מהבית. כל תשתיות הדיגיטל שלנו הוסבו בן לילה לטובת המשימה הזאת של מתן שירות לאזרחים ולאזרחיות. עמדנו בהיצף של עומסים בשל כניסות של מבקשי עבודה וזכאים למענקים".
מדד נוסף לבחינת עבודת ה-IT הממשלתי, אמר ברכה, "הוא השוואה מול מדינות ה-OECD. בחינה מעלה, כי אנו מעל הממוצע במדדים השונים בהיבט התקשוב הציבורי. זו נקודת פתיחה אדירה. כך, בדירוג של 'ממשל כפלטפורמה' אנו מדורגים במקום השישי בעולם. כך, 1.8 מיליון אזרחים כבר נרשמו למערכת ההזדהות הלאומית. אנו מספקים שירותים שונים לאזרחים ולעסקים על בסיס מערכת ההזדהות הלאומית. בהיבט המוניציפלי, הענן הציבורי-ממשלתי יאפשר לרשויות המקומיות לקפוץ למאה ה-21, ובעלויות מינימליות הן יוכלו להתבסס על מערכות SaaS ועל שיתופי פעולה בין הרשויות. כך, תושבת תל אביב-יפו ותושב הפריפריה יהיו זכאים לקבל אותם שירותים – ויקבלו אותם".
"אנו נערכים למחר בבוקר", אמר ברכה, "והפלטפורמה שתוטמע מאפשרת את זה. התחלנו לעבוד. כבר נפגשתי עם אורנה ברביבאי, שרת הכלכלה והתעשייה. היא מבינה את השפעת ה-IT בכלל והענן הממשלתי בפרט – על המשק כולו".
לדבריו, "אני מוטרד הרבה יותר ממאמצי מדינות בסייבר. כוונתי לא ביום 'בעייתי', דוגמת המשט של ספינת מרמרה לעזה ב-2010 – אלא 'סתם' יום רגיל. לאף ארגון, גם לא לארגון ציבורי גדול, אין סיכוי להתמודד עם זה לבד. קצב השינויים והיקף האיומים שמולם אנו מתמודדים הוא בלתי סביר. הענן הוא Game Changer בסייבר – ובכלל".
"חובת ההוכחה שהושתה עלינו – התקיימה, וכעת אנו נדרשים להמשיך", סיכם ברכה, "אנו מתקדמים במלוא המהירות. אני ממליץ למנמ"רים ולספקיות ה-IT לקבל החלטה מושכלת ולהיערך בהתאם לדרישות. מי שיהיה ראשון, יספק שירותים וייהנה משנים רבות של עבודה עם הממשלה. גם אם נעלה הכי טוב לענן – זה תהליך מתמשך. נמשיך לחתור למטרה של האצת השירותים הדיגיטליים לאזרחים".
תגובות
(0)