סין נוקמת? פתחה בחקירת הגבלים עסקיים נגד עליבאבא

לפי הרגולטורים, מפגש ראשון לצורכי החקירה יתרחש בקרוב ● מדובר במה שנראה כתגובת הממשל הקומוניסטי למהלכים האחרונים של ג'ק מא, המייסד המיתולוגי של אימפריית המסחר האלקטרוני והפינטק, שכנראה הפך לחזק מדי לטעם השלטונות

נמצאה אשמה בהתנהלות מונופוליסטית בסין. קבוצת עליבאבא. צילום: BigStock

עליבאבא (Alibaba) – אחד התאגידים היקרים ביותר בעולם וחברה שהיא הקמעונאית אונליין הגדולה בסין – הפכה כנראה לחזקה מדי עבור ההנהגה הקומוניסטית במדינה. כעת רשויות ההגבלים העסקיים חוקרות אותה בחשד להתנהלות מונופוליסטית, על אף שהדומיננטיות שלה בתחומי עיסוקיה ניכרה מזה זמן רב.

חקירה נגד עליבאבא בסין מושקת בימים אלו, כך בישרה רשות הפיקוח האחראית לתחום ההגבלים העסקיים בבייג'ינג. בנוסף אמרו הרגולטורים כי הם רוצים "לקיים שיחות" עם הנהלת חברת הבת של עליבאבא, אנט (Ant) – שהיא חברת הטכנולוגיה הפיננסית, שהופרדה מקבוצת עליבאבא.

לא ידוע במה מואשמות בדיוק שתי החברות, אבל דבר אחד ברור: קונגלומרט עליבאבא הפך כיום באופן מובהק לחזק ומאיים מדי בעיניי הממשל הסיני. בנוסף, המייסד המיתולוגי של עליבאבא, ג'ק מא, שפרש מהנהגתה בפועל כבר לפני למעלה משנה, מהווה גם הוא איום על בייג'ינג, ואפשר שהחקירה, ואולי גם העונש שיבוא לאחריה, הם למעשה סוג של ענישה ואיתותי אזהרה ספציפיים כלפיו.

המורה המייסד שהפך לאיש החזק בסין

המייסד המיתולוגי של עליבאבא. ג'ק מא. צילום: יח"צ

המייסד המיתולוגי של עליבאבא. ג'ק מא. צילום: יח"צ

עליבאבא הוקמה בשנת 1999 על ידי מא, שהיה אז מורה שהתחיל את החברה בצניעות מביתו. אלא שכיום ענקית הקמעונאות, שבסיסה בהאנגג'ואו, הפכה לאחת החברות הפרטיות החזקות ביותר בסין. עם שווי שוק של כ-610 מיליארד דולר, עליבאבא היא אפילו ישות שמתבלטת באופן כללי בעולם, והיא כיום אחד התאגידים היקרים ביותר בו.

ואולם גורם לא פחות מקומם בעבור הממשל היא קבוצת הבת, אנט, שכיום היא ספקית שירותי התשלומים המובילה בסין. בנובמבר האחרון רצה המייסד, מא, לצאת בהנפקה ראשונה לציבור, ותכנן את מה שהסתמן כההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה הכלכלית העולמית, לפי שווי של 34.5 מיליארד דולר. אך כמה ימים לפני הרישום הראשוני המתוכנן בשנחאי ובהונג קונג, אנט הודיעה על ביטול ההנפקה תחת לחץ מצד הממשלה הקומוניסטית, ש-מא הוא חבר גלוי שלה, או לפחות כך רצה תמיד שיחשבו עליו במדינה.

למעשה, הבעיות של מא התחילו עוד באוקטובר, כשבנאום תקיף ביקר את כוונתו של נשיא סין, שי ג'יאנפינג, לנקוט בצעדים שיצמצמו את פעילותן של חברות פיננסיות סיניות, כדי למנוע אפשרות לפגיעה במערכת הכלכלית של המדינה. באותו נאום אמר מא שמדיניות כזו תפגע בחדשנות ובהצלחות הכלכליות של סין. דבריו לא מצאו חן בעיני הממשל והתגובה החריפה, בדמות עיכוב ההנפקה, הגיעה כעבור כמה ימים.

השבוע, על פי הסאות' צ'יינה מורנינג פוסט השייך לעליבאבא, נודע כי כניסיון אחרון ל"פיוס" מול הממשל, מא אמר לפקידי בייג'ינג: "תוכלו לקחת כל אחת מהפלטפורמות של קבוצת אנט שלהערכת הממשלה המדינה הסינית זקוקה להן". ואולם הצעתו זו לא התקבלה, ולכן היה ברור שעל הנהלות אנט ועליבאבא להתכונן לצעדים נגדן, בדמות הידוק הרגולציה. ואלו אכן הגיעו.

הממשל שולח איתותי אזהרה למי שחזק מדי בעיניו

לדברי אנליסטים, החקירות שנפתחו כעת נגד עליבאבא ואנט מעבירות מסר ברור מסין ל-מא ספציפית, כמו גם לכלל אזרחיה ויזמיה של המדינה: כל מי שיהיה בטוח בעצמו וחזק מדי מבחינה כלכלית בסין – יזכה ל"טיפול" מיוחד מהממשלה.

במאמר מערכת מנוסח בחומרה שפורסם באחרונה ציין העיתון יומון העם (People's Daily) הסיני, השייך למפלגה הקומוניסטית השלטת ומהווה שופר שלה, כי "אם נהיה סובלנים למונופול, והחברות יורשו להתרחב בצורה פרועה וברברית, התעשייה לא תתפתח בצורה בריאה וקיימת".

מנהיג המדינה והמפלגה, ג'ינפינג, שב והדגיש בחודשים האחרונים כי על המגזר הפרטי בסין לעקוב בקפדנות אחר ההנחיות של המפלגה הקומוניסטית. בקשה זו חלה מחד על חברות מצד אחד, אך מאידך בהחלט מתייחסת גם לצמרת הניהול של החברות הללו.

יצוין כי מא מייסד עליבאבא, שהוא גם מיליארדר ואדם מאוד אהוד בסין, לא נראה בציבור כבר שבועות. לפי בלומברג, הרשויות בסין ביקשו ממא שלא לעזוב את המדינה לעת עתה.

מחיר מניית עליבאבא קרס ביותר מ-8% לאחר הבשורה על השקת החקירה מטעם הממשל.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים