צה"ל: המערכת שאמורה לשפר את קבלת ההחלטות בחטיבות המרחביות

אנשי מצפן שבאגף התקשוב פיתחו פלטפורמה מבוססת ענן מבצעי, שמספקת למפקדים מידע מונגש, מותאם לגזרתם, תוך התבססות על מידע משותף מהחטיבה ועד לפיקוד ● היא מכונה דרור, על שם אל"מ דרור וינברג, הקצין הבכיר ביותר שנהרג באינתיפאדה השנייה

מערכת דרור בפעולה. צילום: דובר צה"ל

יחידת מצפן בצה"ל, בית תוכנה למערכות מבצעיות, פיתחה באחרונה מערכת הערכת מצב, שמאפשרת למפקדים בשטח לקבל החלטות מבוססות מידע ולהבין מה קורה בגזרתם. מדובר בפלטפורמה מבוססת ענן מבצעי, שמספקת למפקדים מידע מונגש בשפה הצה"לית, מותאם לגזרתם, תוך התבססות על נתונים משותפים – בהקשרי זמן ומרחב – מהחטיבה עד הפיקוד. המידע מתקבל מנתונים שמגיעים מחיישנים בגזרה, לצד ההיסטוריה שלה, תוך הקשרים לוגיים בין אירועים.

"פיתחנו פלטפורמה שנמצאת על מחשב באינטרנט המבצעי ומאפשרת למח"טים מרחביים לבצע הערכות מצב טובות ומדויקות יותר, המבוססות על עוד נתונים. עבדנו על המערכת בשנה האחרונה, והיא כבר מוטמעת בכמה חטמ"רים (ר"ת חטיבות מרחביות) ואוגמ"רים (ר"ת אוגדות מרחביות) בגזרות השונות", כך אמרה סרן שיר אזאצ'י, ראשת מדור מוצר בענף סיגמא ביחידת מצפן שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר.

אל"מ דרור ויינברג ז"ל, שהמערכת קרויה על שמו. צילום: Adir.sh, מתוך ויקיפדיה

אל"מ דרור ויינברג ז"ל, שהמערכת קרויה על שמו. צילום: Adir.sh, מתוך ויקיפדיה

מערכת על שם הקצין הבכיר ביותר שנהרג באינתיפאדה השנייה

המערכת מכונה דרור, על שם אל"מ דרור וינברג ז"ל, הקצין הבכיר ביותר שנהרג באינתיפאדה השנייה. אל"מ וינברג, יוצא סיירת מטכ"ל ומפקד יחידת מגלן, שימש מפקד חטיבת יהודה ("חטיבת חברון") באוגדת איו"ש, שם גם בוצעה ההטמעה הראשונה של המערכת, בפברואר השנה. בהמשך, במה שנותר מ-2020 וב-2021, המערכת תוטמע ב-13 חטיבות מרחביות נוספות.

כמח"ט הגזרה, וינברג הצליח לקשור קשרים טובים עם המתנחלים ועם הפלסטינים. הוא הקפיד על לחימה נחושה במחבלים באופן ממוקד ונקודתי, ללא פגיעה מיותרת באזרחים "בלתי מעורבים" ובחפים מפשע. המהלך זכה להצלחה, וחברון נחשבה לאזור רגוע באופן יחסי. הוא נהרג בנובמבר 2002: חוליית מחבלים ביצעה פיגוע בציר המתפללים בחברון. וינברג חש לאירוע, וכשיצא מהג'יפ כדי לאתר את המחבלים, נפגע מכדור ומת מפצעיו תוך זמן קצר. כמה חודשים לאחר מותו ילדה אלמנתו בן נוסף, שלו ניתן השם דרור נחמיה.

סרן אזאצ'י אמרה כי "המהלך לפיתוח המערכת החל בכך שאנחנו מבלים.ות זמן לא מועט בשטח. ירדנו לחטיבות המרחביות והבנו שיש להם פער בבניית הערכות המצב. המפקדים מוצפים במידע שלא מנוצל. הם נדרשו למערכת שתבנה הרבה הערכות מצב, שיביאו לקבלת החלטות מבוססות מידע. לאחר סיום הפיתוח, המערכת הראשונה עלתה בחטמ"ר יהודה, ומאז אנחנו מעלים גרסה חדשה בכל שבועיים-שלושה".

סרן שיר אזאצ'י, ראשת מדור מוצר בענף סיגמא ביחידת מצפן. צילום: דובר צה"ל

סרן שיר אזאצ'י, ראשת מדור מוצר בענף סיגמא ביחידת מצפן. צילום: דובר צה"ל

היא ציינה ש-"המערכת מאפשרת לכל 'לקוח' להביט על המידע הרלוונטי לו – מה שתצפיתן המודיעין נדרש לו שונה ממה שמפקד החטיבה צריך. היא שואבת מידע משלל גורמים: חיישנים, מערכות תצפית, מערכת משואה ומערכות נוספות, וכך ניתן לקבל תמונת מצב אינטגרטיבית, המשלבת בין מידע מודיעיני ומבצעי". המערכת מתממשקת למערכות השו"ב (ר"ת שליטה ובקרה) משואה, טירת האגם וצי"ד.

מערכת דרור. צילום מסך: דובר צה"ל

מערכת דרור. צילום מסך: דובר צה"ל

"לא עוד וורד"

מערכת דרור מבוססת כלי ספוטפייר של טיבקו. הפיתוח בוצע בקוד פתוח, כדי שהיא תוכל לשבת בענן הצה"לי, המבוסס פלטפורמת OpenShift של רד-האט. התווך בין המערכת למשתמשים ולענן – מוצפן. על כל אלה הכניסו אנשי מצפן אלגוריתמיקה שלהם, לטובת יצירת תובנות למפקדים בשטח. "היו לנו כמה אתגרים", ציינה סרן אזאצ'י, "בהם איך לסייע למפקדים למקם כוחות בשטח, כדי למנוע פיגוע, ואיפה נמצאו ויימצאו ה-'רעים'. לכן, בנינו מוצר גנרי יחסית, שמותאם ללקוחות השונים בגזרות השונות. אנחנו אוספים המון מידע ומזקקים אותו, לפי השאילתות של המפקדים".

היא הוסיפה כי "עד בניית המערכת, הזנות הנתונים היו ידניות – ב-וורד, אקסל ופאואר פוינט. לא עוד. אנחנו פותחים ממשקים להרחבת השימוש בה. ההיתוך ומיצוי המידע מייצרים ערך הרבה יותר גדול מאשר רק הפיכת המצגת לדיגיטלית".

סגן רז בן ישראל, קצינת מבצעים בחטיבת יהודה. צילום: דובר צה"ל

סגן רז בן ישראל, קצינת מבצעים בחטיבת יהודה. צילום: דובר צה"ל

לדברי סגן רז בן ישראל, קצינת מבצעים בחטיבת יהודה, "המשימה שלנו היא להגן על התושבים, והמערכת עוזרת לנו בכך. אנחנו נדרשים.ות לשקלל המון נתונים קטנים, לשים אליהם לב, לטובת הערכות מצב יומית ושבועית. המערכת עוזרת לנו להציג אירועים בצורה הנכונה, ומשפרת את קבלת ההחלטות של המפקדים. בלחיצת כפתור אני מקבלת תמונת מצב בזמן נתון. המערכת יצרה שפה משותפת – מהגדוד ועד למטכ"ל – על בסיס נתונים. כך הביטחון השוטף יעיל ואפקטיבי, עם הקשרי מרחב, זמן ומידע".

תגובות

(3)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. בת שבע אמא של דרור הי"ד

    מרגש מאוד תודה לרז בן ישראל ולשיר אזאצ'י . לפי הבנתי יש במכשיר עזר רב יישר כח לעסקים המלאכה . ברוכים תהיו .

  2. בודין שולה

    כל הכבוד לצה"ל ועל הזכרון לגיבוריו.

  3. בת שבע

    מדהים מרגש כל הכבוד לחיילי התקשוב וואוו .18 שנה אחרי נפילתו של בני בכורי ועדיין זוכרים . תודה מכל הלב המשיכו במלאכה בהצלחה .בת שבע

אירועים קרובים