טיק-טוק: הפעילה כלי מעקב אחרי נתוני משתמשים שנפסל בידי גוגל

עד נובמבר האחרון, כך נחשף, האפליקציה אספה מידע בדמות כתובות MAC של משתמשים, שמאפשר מעקב אחרי התנהלותם ברשת ● הממצא מחזק את חששות ממשל טראמפ ומגבה למעשה את הסיבה להוצאת הצו המנהלתי לסילוק היישום מארה"ב

הייתה על הכוונת של טראמפ. טיק טוק. צילום אילוסטרציה: BigStock

אפליקציית טיק-טוק (TikTok) שבבעלות החברה הסינית בייט-דאנס (ByteDance) עקפה את נהלי הגנת הפרטיות במערכת ההפעלה אנדרואיד של גוגל (Google), כדי לאסוף מזהים ייחודיים ממיליוני מכשירים ניידים של משתמשיה. הנתונים שהחברה ליקטה אפשרו לאפליקציה לעקוב אחר משתמשים ברשת, מבלי ליידע אותם או לספק להם את היכולת לבטל זאת, כך עולה מדיווח חדש של הוול סטריט ג'ורנל (Wall Street Journal).

כזכור, השם טיק-טוק נשמע באחרונה רבות, ולא רק מאוהדי ומשתמשי הרשת החברתית מבוססת הסרטונים הקצרצרים הפופולרית ביותר בקרב צעירים, אלא גם כעיסוק משמעותי של ממשלת ארה"ב ונשיאה, דונלד טראמפ.

חתם על צו נשיאותי אחרי נכנס למאבק כוח מול הבעלים מבייג'ינג של טיק-טוק. דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב. צילום: BigStock

חתם על צו נשיאותי אחרי נכנס למאבק כוח מול הבעלים מבייג'ינג של טיק-טוק. דונלד טראמפ, נשיא ארה"ב. צילום: BigStock

ממשל טראמפ טוען מזה תקופה שהאפליקציה, שהבעלים שלה היא ביט-דאנס אשר מוצאה במקור בבייג'ינג, היא אמצעי לריגול אחרי משתמשים מערביים בכלל ואמריקנים בפרט, ושהיישום אוסף את נתוני המשתמשים ומעביר אותם לידי מי שנחשבת כיום כאויבת בעיני האמריקנים – סין.

בחודשים האחרונים שב ומתריע הממשל האמריקני כי האפליקציה מסכנת את שלום הציבור ואת ביטחון המולדת, כשהשיא של הפרשה הגיע ביום ה' האחרון – אחרי שטראמפ נכנס למאבק כוח מול הבעלים מבייג'ינג, ובהמשך לאיומים רבים, הוא הוציא, כפי שהבטיח, צו מנהלי האוסר על הפעלת והצעת השירות טיק-טוק למשתמשים בארצות הברית. הצו יכנס לתוקפו בתוך 45 יום.

"מעולם לא מסרנו נתוני משתמשים בארה"ב לממשלת סין"

לפי הפרסום האחרון של הג'ורנל, נראה כי הטקטיקה – שאותה הפסיקה בייט-דאנס לבצע בנובמבר האחרון, ושלדברי מומחי אבטחת הטלפונים הסלולריים הוחבאה על ידי שכבה נוספת ויוצאת דופן של הצפנה – הפרה את מדיניות גוגל המגבילה את האופן שבו אפליקציות עוקבות אחר אנשים, מבלי שנחשפה למשתמשי טיק-טוק.

ממצאים אלו מחזקים, כמובן, את טענת טראמפ וממשלו נגד טיק-טוק, וכן את הלחץ של הבית הלבן על הפסקת הפעלת היישום בארה"ב, בגלל חששות שמא המידע שנאסף על ידי האפליקציה יכול לשמש כדי לעזור לממשלת סין לעקוב אחרי אזרחים וכן ללמוד אודותיהם פרטים שישמשו מאוחר יותר לסחיטה או לצורך ריגול. מסתמן שהמזהים שנאספו על ידי טיק-טוק, הנקראים כתובות MAC והמשמשים לרוב למטרות טִרגוט פרסום, הם הוכחה בעבור הבית הלבן אמינות לדאגותיו.

בייט-דאנס הכחישה עד כה את ההאשמות של הבית הלבן. החברה פרסמה ביום ו' הצהרה לתקשורת ובה מסרה כי היא "המומה מהצו המנהלי האחרון שהוצא ללא כל הליך הולם" ואפילו הודיעה כי תתבע את ממשל טראמפ על הצו הנשיאותי והחרם במדינה, שאינם הוגנים או מבוססים על מידע בדוק. דבר שלא קרה בינתיים ושאולי כעת גם לא יתרחש.

נציג מטעם טיק-טוק אמר בתגובה לפרסומים האחרונים כי "אנו מחויבים לשמור על פרטיותה ובטיחותה של קהילת טיק-טוק. אנו מעדכנים כל העת את האפליקציה שלנו בכדי להתעדכן באתגרי אבטחה מתפתחים, והגרסה הנוכחית של טיק-טוק אינה אוספת כתובות MAC. מעולם לא מסרנו נתוני משתמשים בארה"ב לממשלת סין ולא נעשה זאת אם נתבקש. אנו תמיד מעודדים את המשתמשים להוריד את הגרסה העדכנית ביותר של טיק-טוק".

בהמשך לחשיפה בג'ורנל, אתר CNET מדווח כי הסנאטור האמריקני, הרפובליקן ג'וש האולי, קורא כעת לגוגל להחרים את טיק-טוק כליל מחנותה ומשימוש בטלפונים מבוססי מערכת אנדרואיד.

דובר מטעם גוגל אמר לתקשורת כי ענקית הטכנולוגיה ממאונטיין וויו בוחנת לעומק את הממצא שעליו דיווח הג'ורנל.

האם הפעלת האפליקציה בארה"ב תימכר לידיים אמריקניות?

יצוין כי במקביל לחרם המתגעש עליה בארה"ב, וגם כנגזרת מהאיום המתמשך שצו נשיאותי בוא יבוא, שתי חברות ענק אמריקניות מתעניינות מזה זמן ברכישת פעולות היישום טיק-טוק בארה"ב – מיקרוסופט (Microsoft) אישרה כי היא מנהלת משא ומתן לרכישה של פעילות היישום בארה"ב; ואילו מקורות טוענים כי טוויטר (Twitter) הביעה גם היא התעניינות בפעילותה האמריקנית של טיק-טוק. המקורות  – ששוחחו עם התקשורת עוד בטרם החשיפה האחרונה שמאששת את החשדות לאיסוף הדטה – ציינו גם כי טוויטר ובייט-דאנס ניהלו כבר משא ומתן מקדים בנדון, כך דיווח הוול סטריט ג'ורנל. 

חתימת הצו הכניסה את הליך מכירת פעילותה של בייט-דאנס בארה"ב למסגרת זמן קצובה של חודש וחצי, כאמור.

גם אם טוויטר אכן הייתה, ואולי עודנה, מעוניינת בסניף האמריקני של אפליקציית סרטוני הווידיאו הקצרצרים והלולאתיים, בכל זאת המועמדת הראשית לרכישה הייתה ונשארה מיקרוסופט, שנמצאת במגעים מתקדמים עם החברה מבייג'ינג. לפי הפרסומים, לטוויטר יהיה קשה הרבה יותר לממן את הרכישה מאשר לענקית ה-IT מרדמונד. היקף העסקה המדויק אמנם אינו ידוע, אך לדברי מומחים, היא תסתכם בעשרות מיליארדי דולרים, וכאמור זאת על רכישת הפעילות בארה"ב בלבד.

לפי הג'ורנל, מאחר ששווי השוק של טוויטר, החברה שמאחורי הרשת החברתית המצייצת, קרוב ל-29 מיליארד דולר, וזה של מיקרוסופט הוא יותר מ-1.6 טריליון דולר, סביר יותר יהיה לראות את מיקרוסופט שמה את ידיה על טיק-טוק בסופו של יום.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים