ארה"ב: חקירת ההגבלים העסקיים של ה-FTC לענקיות הטכנולוגיה מתרחבת
ארה"ב בודקת רכישות של חברות היי-טק ● הרגולטורים הפדרליים מנסים לחקור את הדומיננטיות בשוק של חמש חברות ענק בתחום הטכנולוגיה, ודורשים מידע מפורט על כל הרכישות שביצעו החברות בעבר, עד לשנת 2010
נציבות הסחר הפדרלית של ארה"ב, ה-FTC, הודיעה אתמול (ג') על כוונותיה להרחיב את חקירת ההגבלים העסקיים לענקיות הטכנולוגיה האמריקניות, והוציאה זימונים רשמיים כמו גם שאילתות מקדימות לפניהם לפייסבוק, אמזון, אפל, מיקרוסופט ואלפבית – החברה האם של גוגל, כך על פי דיווח של הוול סטריט ג'ורנל.
ה-FTC, תובעים כלליים של מדינות רבות בארה"ב, משרד המשפטים, והקונגרס – כולם בודקים כבר זה תקופה את התנהלותן של חברות הטק הגדולות, בניסיון להבין האם קנו באגרסיביות יריבים פוטנציאליים בכדי לדכא תחרות ובכך גם לפגוע בצרכנים. חלק מהמבקרים הצביעו על רכישתיה של פייסבוק את ווטסאפ ואינסטגרם, למשל, כעסקאות שיש לפקפק בכשרותן מהסיבות שהוזכרו לעיל.
כבר ב-2019 הודיעה נציבות הסחר כי היא מכנסת כוח משימה מיוחד שתפקידו לבחון הפרות בתעשייה הטכנולוגית, ואינדיקציה לכך שהחברות העצומות מתנהלות כמונופולים דורסניים.
הארגון טען אז שהוא רוצה בעיקר לבחון מיזוגים שאושרו על ידי הממשלה, בכדי לבדוק האם על ה-FTC לפרק או להפריד בין חברות אלה, אם תמצא סיבה לכך. הפאנל של החוקרים שהרכיבה ה-FTC אמר כי הוא רוצה לבדוק את "סוגיות הגנת הצרכן הנובעות מהפרקטיקה ואבטחת המידע של חברות טכנולוגיה, כולל פלטפורמות מדיה חברתית".
אפילו לא טרחו לבקש אישור רגולטורי
כעת נודע כי ה-FTC ביקשה באחרונה מהחברות למסור לה מידע אודות השתלטותן על חברות קטנות יותר, בין השנים 2010-2019, ובכך הפכה את החקירה ליותר ספציפית, אך גם לנרחבת בהרבה מששוער בתחילה.
למעשה, ההכרזה האחרונה של ה-FTC מבהירה כי היא מנסה עכשיו בעיקר לאפיין דפוס רכישה: עסקאות קטנות יחסית, שבעבורן החברות לא טרחו אפילו לבקש אישור רגולטורי.
בעוד שבלשון הבקשה החדשה לא צוינה סיבה ספציפית לחקירות, נאמר בה שהתשובות יעזרו ל-FTC "להעמיק את ההבנה של פעילות הרכישה של חברות הטכנולוגיה הגדולות", וכן "האם חברות הטק הגדולות עושות רכישות אנטי-תחרותיות פוטנציאליות, של חברות מתפתחות או בעלות האפשרות להתחרות בהן".
לפי הג'ורנל, יו"ר ה-FTC, ג'וזף סימונס, אמר כי "חברות טכנולוגיות דיגיטליות הן חלק גדול מהמשק ומחיי היומיום שלנו. יוזמה זו תאפשר לנציבות לבחון מקרוב רכישות במגזר חשוב זה, וכן להעריך האם הסוכנויות הפדרליות מקבלות הודעה מספקת על עסקאות שעלולות לפגוע בתחרות. זה יעזור לנו להמשיך ולהשאיר את שוקי הטכנולוגיה פתוחים ותחרותיים, לטובת הצרכנים".
ה-FTC בישרה כי היא עומדת להשתמש בתשובות שתקבל כדי לבדוק אם יש דפוסים קבועים שאימצו הענקיות בנושאי תחרות, והאם הרכישות נעשו בניסיון לסלק יריבים פוטנציאליים ברכישות של החברות הקטנות יותר, והיא גם רוצה לבחון כיצד החברות הללו הופעלו לאחר הרכישה.
על הכוונת – מיזוג נרחב בפייסבוק
חקירות ההגבלים העסקיים של ענקיות הטכנולוגיה מטעם כל העושים במלאכה התקיימו עד כה בשקט. עם זאת, על פי הדיווחים, ה-FTC שוקלת לבקש צו מניעה שיחסום את התכנית של פייסבוק לשלב בין האפליקציות שלה, של אינסטגרם ושל WhatsApp. אם תצא לפועל, תכנית האינטגרציה הכוללת של פייסבוק, שעליה דווח בעבר – ושכבר מתבטאת בשילוב כלי המסרים המידיים של הפלטפורומות הללו – יכולה להקשות על פירוק הגורמים שמרכיבים את החברה הגדולה בהמשך הדרך.
בנאום שנשא באחרונה אמר איאן קונר, מנהל לשכת התחרות ב-FTC, כי יתכן שפירוק מיזוגים של ענקיות הטכנולוגיה לא יספיק לשם החזרת התחרות התקינה למשק. המגזין פוליטיקו טוען שלדברי קונר, במקרה כזה, ה-FTC יכולה לדרוש מחברה, לאחר הפירוק, לשתף את הנתונים שצברה, או להקל על הלקוחות לעבור לעסק החדש.
לא ברור האם המשקיעים הגיבו לבשורה של ה-FTC, אולם נכון לכתיבת שורות אלה, במסחר שלאחר סגירת שערי וול-סטריט אמש, מרבית החברות ציינו ירידה בערך מניותיהן. מניית אפל ירדה ב-0.6% ומניות מיקרוסופט ופייסבוק ירדו ב-2.26% וב-2.76%, בהתאמה. מניית אמזון וגוגל דוודא עלו קלות ב-0.79% וב-0.09% בהתאמה.
תגובות
(0)