דו"ח: מפעל בסין שמייצר עבור מיקרוסופט מעסיק נערים בתנאי עבדות
על פי דו"ח שפרסם ארגון "הוועדה הלאומית לעבודה", בני נוער בגילאים 14-17 מועסקים במפעל במשמרות של 15 שעות ליום, שישה או שבעה ימים בשבוע, בשכר של 52 סנט לשעה בלבד ● הפועלים-עבדים לא מקבלים הפסקות לשירותים, נאסר עליהם לדבר זה עם זה במהלך העבודה ואם הם עושים טעויות - עליהם לנקות את חדרי האמבטיה והשירותים ● המפעל, השייך לחברת KYE Systems, מייצר עבור מיקרוסופט עכברים, מצלמות ושלטי Xbox, ונותן שירותים לחברות IT נוספות
האם מפעל שמייצר עבור מיקרוסופט (Microsoft) מעסיק נערים סיניים בתנאי עבדות? החברה הודיעה בסוף השבוע, כי פתחה בחקירה לבדיקה האם מפעל של החברה הטייוואנית KYE Systems, שמייצר עבור מיקרוסופט עכברים, מצלמות ושלטי Xbox, מעסיק בני נוער בגילאים 14-17 במשמרות של 15 שעות ביממה, שישה או שבעה ימים בשבוע, בשכר של 52 סנט לשעה בלבד. משמרת טיפוסית שלהם מתחילה בשמונה בבוקר ומסתיימת ב-11 בלילה.
הודעתה של מיקרוסופט הגיעה לאחר שהנתונים הללו נחשפו בדו"ח שפרסם בשבוע שעבר ארגון זכויות אדם בשם הוועדה הלאומית לעבודה (The National Labor Committee). בדו"ח נכתב, כי במפעל של KYE בעיר דונגואן שבמחוז גואנגדונג (קנטון) שבדרום סין מועסקים הפועלים-עבדים הצעירים בתנאים הדומים לכאלה שקיימים במחנות צבא קשים, עם משטר ומשמעת נוקשים ביותר, קנסות גבוהים ועונשים אחרים בשל טעויות, שעות עבודה רבות, העדר ימי חופשה ושכר רעב. מתמונות ומסמכים שהוברחו מהמפעלים מצטיירת התמונה הקשה. כך, אמר אחד הנערים לנציג הארגון: "אנחנו כמו עבדים. אין לנו חיים – רק עבודה".
KYE פתחה בעיר ב-1995 שלושה בתי חרושת המעסיקים אלפי פועלים, חלקם קטינים. אלה מייצרים בתנאים קשים ביותר עשרות מיליוני מקלדות למחשבים, מצלמות רשת ועוד ציוד היקפי. על פי הדו"ח, 30% מהרכיבים שאותם מייצרים המפעלים הללו הם לטובת מוצרי מיקרוסופט, והשאר מיועדים למוצרים של HP, בסט ביי (Best Buy), סמסונג (Samsung), אייסר (Acer), לוג'יטק (Wi/IFC/Logitech) ואסוס (Asus).
בשנים 2007-2008, בטרם החל המיתון העולמי, שהו פועלים-עבדים אלה במפעל 97 שעות בממוצע בשבוע, ומתוכן עבדו 80.5 שעות. ב-2009, כשהמיתון היה בשיאו, הם שהו במפעל 83 שעות ועבדו בממוצע 68 שעות שבועיות. שכרם עמד על 65 סנט לשעה, אולם סכום זה כלל את מחיר ארוחת הצהריים שלהם, שנוכה משכרם, כך שבסופו של דבר, הם השתכרו מעט יותר מחצי דולר לשעה – 52 סנט. האוכל במפעל תואר על ידי העובדים כ-"מזעזע ומגעיל".
במהלך שהותם במפעל נאסר על הפועלים-עבדים לשוחח ביניהם, להאזין למוזיקה או אפילו לצאת להפסקות שירותים. אם במהלך הייצור התגלו תקלות במוצרים שאותם ייצרו, העונש שהוטל עליהם בדרך כלל היה ניקוי חדרי השירותים והאמבטיה במפעל, ובמקרים רבים גם קנסות גבוהים.
עוד נכתב בדו"ח, כי בעלי המפעל נהגו להעסיק נשים בגילאים 18-25, כיוון שהן "קלות לקבלת מרות". רבות מהן התלוננו, כי השומרים במקום הטרידו אותן מינית. במעונות שבצד המפעל שוכנו 14 עובדים בכל חדר, שישנו על גבי מיטות צרות. המקלחות נעשו מתוך דליים.
לא לחינם כונו מפעל זה ודומיו "סדנאות יזע", שכן בחודשי הקיץ הארוכים באזור עומדת הטמפרטורה על יותר מ-30 מעלות. במקרים רבים, הפועלים הצעירים נאלצו לעבוד שעות ארוכות מעבר למכסת השעות שעבורן השתכרו, על מנת להגיע למכסה היומית – ייצור 2,000 עכברי מיקרוסופט.
עוד נמסר בדו"ח, כי נאסר על העובדים לעזוב את המפעל במהלך חודשי העסקתם. בנוסף, נכתב בו, כי "אף אחד לא התייחס לתקנות של החברות האמריקניות שעבורן ייצר המפעל את הסחורה".
בריאן טובי, מנהל הייצור בחטיבת מוצרי הבידור במיקרוסופט, כתב בבלוג שלו, כי "התחלנו בהליכים לחקירת תנאי העבודה במפעל. אם נמצא, כי הם לא עומדים בתקנים שלנו – נפעל באופן הראוי". הוא הוסיף, כי מפקחים עצמאיים בוחנים את תנאי ההעסקה במפעל באופן קבוע, ונציגים מטעם מיקרוסופט עושים זאת מדי רבעון. טובי ציין, כי בשנתיים האחרונות עורכת החברה בדיקות על מנת לוודא שלא מועסקים במקום ילדים. לדברי טובי, "הבאנו בבדיקות אלה לצמצום שעות העבודה הנוספות של הפועלים, והפיצויים לעובדים הולמים את תנאי איגוד התעשיות האלקטרוניות באזור".
שאר החברות לא הגיבו לממצאי הדו"ח.
תגובות
(0)