דו"ח הלמ"ס: ירידה במספר הסטארט-אפים בישראל

אשתקד פעלו בישראל 4,363 סטארט-אפים - 6% פחות מב-2017; כך על פי דו"ח של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ● עוד מעלים הנתונים כי רוב מכריע של החברות נמצאות במרכז וכי שכיר בסטארט-אפים מרוויח יותר מפי שניים מהמשכורת הממצעת לשכיר במשק

תמונת המצב של הסטארט-אפים בישראל. צילום אילוסטרציה: BigStock

מספר הסטארט-אפים שפועלים באומת הסטארט-אפ, ישראל, נמצא בירידה וכמעט מחצית מאלה שנפתחו מ-2011 כבר נסגרו – כך עולה מדו"ח שפרסמה היום (ב') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הנתונים אף מראים את מה שכבר ידוע, ועגום: רוב מוחלט של הסטארט-אפים נמצאים במרכז הארץ.

נתוני הלשכה לא כוללים חברות בשלב ה-Pre-Seed וכלה שפועלות "מתחת לרדאר", כלומר: לא מדווחות על הטכנולוגיות שלהן. מכאן, אומרים בלמ"ס, נראה שהנתונים שלהם מהווים הערכת חסר לעומת המצב האמיתי של השוק, בפרט ב-2018 – השנה האחרונה שאליה הדו"ח מתייחס.

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

כך או כך, על פי הנתונים, אשתקד פעלו בישראל 4,363 סטארט-אפים – ירידה של 6% לעומת 2017, ועלייה שנתית ממוצעת של 5% בהשוואה ל-2011. אשתקד גם נצפתה ירידה במאזן הפתיחות והסגירות של סטארט-אפים, בהמשך לירידה שהחלה ב-2016. זאת, לאחר עלייה שנתית ממוצעת של 4% בשנים 2015-2011. ככלל, בשנים 2018-2011 נפתחו בישראל 5,313 חברות הזנק, כאשר עד השנה שעברה, 2,387 מתוכן (45%) נסגרו או השהו את פעילותן.

73% מהסטארט-אפים מרוכזים במחוזות תל אביב והמרכז, בעוד שבמחוזות האחרים בארץ, כולל הפריפריה, נמצאים רק 27%.

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

מספר השכירים שהועסקו בסטארט-אפים עמד בשנה שעברה על כ-29 אלף – עלייה שנתית ממוצעת של 7% החל מ-2011. השכר החודשי הממוצע של כל אחד מהם עלה אשתקד ב-4% לעומת השנה שקדמה לה ועמד על 20,800 שקלים. מדובר על קצת יותר מפי שניים מהשכר הממוצע לשכיר במשק – 10,200 שקלים.

עוד עולה מהנתונים כי כמעט שני שלישים – 64% – ממשרות השכיר מרוכזות בחברות הפעילות בתחומים מבוססי תוכנה, בהם יישומים לתעשיות ולעסקים, מידע רפואי, אינטרנט, אפליקציות לסמארטפונים, אבטחה, יישומי תקשורת, אי-קומרס ופרסום. כמו כן, כ-19% מהסטארט-אפים ומהחברות הבשלות הוגדרו אשתקד כמהירות צמיחה וכ-11% – כאיילות.

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

מקור: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

כסף, כסף, כסף

כמו כן, על פי נתוני הלשכה, חלק מהסטארט-אפים תלויים, באופן חלקי או כמעט מלא, במענקים שהם מקבלים מרשות החדשנות. ב-2016-2018, כ-13% מהסטארט-אפים קיבלו את המענקים מהרשות, שהסך הכולל שלהם עמד על 1.7 מיליארד שקלים. מספר החברות הגדול ביותר שקיבלו מענק מהרשות מפתחות טכנולוגיות לתחום הביטחוני (18%), בעוד שאת הסכום הכולל הגדול ביותר – 117 מיליון שקלים – קיבלו חברות שמפתחות טכנולוגיות רפואיות. תחום הביטחון הוא גם זה שנמצא בו השיעור הגבוה ביותר של חברות בשלות מבין כלל החברות.

סכום הגיוסים של חברות ההזנק והחברות הבשלות עלה אשתקד ברבע ועמד על כ-6.8 מיליארד שקלים.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים