לא רק צוקרברג: עוד בכירי היי-טק שעשו את העשור – חלק ב'

אחרי שבחרנו במארק צוקרברג לאיש העשור, לפניכם עוד 10 אנשים מעולם הטכנולוגיה שהשפיעו מאוד על חיינו ב-10 השנים האחרונות

אלה היו בכירי ההיי-טק שעשו את העשור שמסתיים. צילום: BigStock

סאטיה נאדלה

מנכ"ל מיקרוסופט נבחר באחרונה לאיש השנה של הפייננשל טיימס, ולא בכדי. נאדלה פיתח את הענקית מרדמונד להיות הרבה מעבר לחברת תוכנה וחומרה, כפי שהיא נודעה במשך שנים, והצעיד אותה לעבר תחומים חדשים. בכך הוא הפך אותה שוב לרלוונטית, אחרי שרבים חששו שהיא עומדת לגווע. מיקרוסופט נוסקת כבר כמה שנים בתחומי הענן והקוד הפתוח, במיוחד עם פלטפורמת ה-Azure שלה, שנמצאת במקום השני מבחינת נתח השוק, אחרי AWS של אמזון.

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט. צילום: קובי קנטור ז"ל

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט. צילום: קובי קנטור ז"ל

אדוארד סנואודן

סנואודן הוא עוד אחד מהבולטים שאם הייתי צריך לדרג, הייתי שם באחד המקומות הראשונים ברשימת אנשי העשור. האיש הזה, שבעיניי ובעיני רבים אחרים הוא גיבור, ובעיני הממשל האמריקני הוא בוגד, חשף את שיטות המעקב השנויות במחלוקת של המודיעין האמריקני. סנואודן, שהיה עובד קבלן של ה-NSA, חשף ב-2013 כיצד הארגון עוקב לא רק אחרי טרוריסטים וגורמים המהווים איום על הביטחון של ארצות הברית, אלא גם אחרי אזרחים, כולל (ואף בפרט) אמריקנים – מה שאסור לפי החוקה.

לאחר שמסר את המידע לגרדיאן ולוושינגטון פוסט, הוא נמלט מארצות הברית להונג קונג, שם שהה כמה חודשים בנמל התעופה, עד שרוסיה הסכימה להעניק לו מקלט.

אדוארד סנואודן. צילום: היץ' אט נונק, ויקיפדיה

אדוארד סנואודן. צילום: היץ' אט נונק, ויקיפדיה

החשיפות של סנואודן לא גרמו למודיעין האמריקני ולגופי מודיעין אחרים בעולם להפסיק את שיטות המעקב שלהם, אבל הן שינו אותן במשהו והביאו למודעות רבה יותר של הציבור. וזה לא מעט.

אדם נוימן

סיפורו של היזם הישראלי הוא דוגמה קלאסית לעלייתו ונפילתו של. נוימן ייסד ב-2010 את WeWork – חברה להשכרת מתחמי עבודה, שמאז נסקה והייתה לאחת החברות הבולטות בעולם הסטארט-אפים, על אף שעם השנים היא הפכה לפחות חברת טכנולוגיה, כמו שהיא הציגה את עצמה, ויותר חברת נדל"ן. WeWork צמחה מסניף אחד בראשית העשור, בסוהו שבניו-יורק, ליותר מ-150 הסניפים שיש לה כיום ברחבי העולם, כולל כמה וכמה בישראל.

אדם נוימן, מייסד WeWork. צילום: מתוך ויקיפדיה

אדם נוימן, מייסד WeWork. צילום: מתוך ויקיפדיה צילום: מתוך ויקיפדיה

אלא שכגודל העלייה כך עומק הירידה – הן של החברה והן של נוימן אישית. עקב שורה של שערוריות והרפתקאות כלכליות כושלות, ובמרכזן הנפקה שלא צלחה, השנה צנח שווי השוק של החברה מ-47 מיליארד דולר בחודש ינואר לפחות מארבעה מיליארד כיום. בעקבות כך אולץ נוימן להתפטר, לא לפני שהוא קיבל מצנח זהב נדיב ביותר, בסך של 1.7 מיליארד דולר (שכנראה יגדל ליותר משני מיליארד), מהתאגיד היפני סופטבנק, שלמעשה השתלט על החברה ובחודשיים האחרונים מחזיק את WeWork עם הראש מעל המים. בתקופה הקרובה נדע האם המהלך של סופטבנק הוא הנשמה זמנית לחברה גוססת, או ש-WeWork תשוב להצליח.

סוזן פאולר

אחד הדברים שייזכרו מהעשור האחרון הוא ה-MeToo# – התופעה המבורכת שהביאה נשים (וגברים) להתוודות ולהתלונן על הטרדות ותקיפות מיניות שעברו, בעיקר ברשתות החברתיות. התופעה הזו הביאה גם גל של נשות היי-טק "לצאת מהארון" ולספר על תרבות ההטרדות המיניות בחברות שונות בענף. פאולר היא אחת מהן: התלונה שלה (יחד עם אחרות) בטענה להטרדות המיניות המרובות באובר, שבה עבדה, החלה לגלגל כדור אש שהביא להתפטרותו של מייסד ומנכ"ל החברה, טראוויס קלאניק – בגלל אותן האשמות ומסיבות נוספות.

פאולר נזכרת ברשימה זו לא רק בגלל המקרה שלה, אלא כנציגה של כל הנשים בהיי-טק שעוברות הטרדות מיניות, בין אם הן התלוננו על כך או לא. מדובר בנשים אמיצות, שעושות את חברות ההיי-טק למקומות טובים יותר לעבוד בהם.

טים קוק

המנכ"ל הנוכחי של אפל נכנס לרשימה זו הן כי הוא הקפיץ את החברה קדימה, אחרי ההזנקה של סטיב ג'ובס, והביא אותה להיות החברה הראשונה שחצתה את שווי השוק של טריליון דולר, והן בגלל ההשפעה החברתית שלה, לחיוב ולשלילה.

מנכ"ל אפל, טים קוק. צילום: יח"צ

מנכ"ל אפל, טים קוק. צילום: יח"צ צילום: יח"צ

לחיוב, קוק יצא מהארון במהלך העשור, מה שסייע להביא את המגוון לאחד הדברים המדוברים והנעשים בעולם ההיי-טק, לפחות בכל מה שקשור ללהט"בים, ותרם לקהילה הגאה באופן כללי. לשלילה, בין המפעלים שמייצרים את המוצרים שלה נמצאים אלה של פוקסקון, שדו"חות על גבי דו"חות הוכיחו שהיא מעבידה אנשים בתנאי עבדות (כמה מהם אף התאבדו בשל כך), ורק החודש פורסמה תביעה שהוגשה נגדה ונגד ענקיות טק אחרות, שלפיה היא מעסיקה – גם כאן דרך קבלן – ילדים בקונגו בכריית מינרלים לטובת סוללות הליתיום, שחלקם מתו כתוצאה מכך. יש לציין שהחברות, כולל אפל, מכחישות.

למה בחרנו במארק צוקרברג לאיש העשור? לחצו כאן כדי לדעת.

לחלק א' לחצו כאן.

תגובות

(1)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

  1. דוד

    אדם נוימן הוא בהחלט סמל העשור. הצליח לגרום שאנשים לחשוב על חברת נדל"ן שהיא חברת היי-טק, וכך גרם להערכת שווי מוגזמת בצורה היסטרית - עד שלא הגיעו ל-money time. מה גם, זה כבר לא נראה דבר לא הגיוני, בעידן של כסף זול. אני מוחא כפיים בלב כשאני חושב על הצ'ק שנוימן לקח הביתה בסוף - חוסר החיבור למציאות של המשקיעים צריך להענש בסוף.

אירועים קרובים