מה היו המגמות הכלכליות המרכזיות בהיי-טק הישראלי ב-2019?
מומחים דיברו ברב שיח של אנשים ומחשבים על התחומים הכלכליים הבולטים בענף, בהם הפינטק, הקריפטו וכיצד המצב בשוק ההון האמריקני ישפיע על ההשקעות הזרות בהיי-טק שלנו
עליית הפינטק, התפתחויות בתחום הקריפטו ומצב ההשקעות הזרות – אלה היו המגמות הכלכליות המרכזיות בשוק ההיי-טק הישראלי ב-2019, לפחות לפי מומחים שהשתתפו ברב שיח לסיכום השנה, שנערך באחרונה בבית אנשים ומחשבים.
משתתפי הרב שיח היו: ד"ר עמי אפלבום, יו"ר רשות החדשנות; מירב קינן, יו"רית איגוד ההיי-טק בהתאחדות התעשיינים; רונן אנגלר, מנכ"ל See.V; ערן בר טל, העורך הכלכלי הראשי של ישראל היום; בן טופור, מנהל שותף בבנק ההשקעות קוקרמן; רועי כץ, סמנכ"ל הכספים של VBonds; ומרדכי שושן, מנהל אזור ישראל ב-STMicroelectronics. מנחה הפנל היה יהודה קונפורטס, העורך הראשי של אנשים ומחשבים.
לדברי כץ, "2019 הייתה שנה של מעבר לכסף הדיגיטלי ועלייה בחשיבות הפינטק. בזכות הפינטק אנחנו נמצאים על סף עידן מהפכני בכל הקשור ליחס לשימוש בכסף. בסין, למשל, כבר כמעט שלא משתמשים בכסף פיזי ובכרטיסי אשראי, אלא התשלומים נעשים דיגיטלית, באמצעות הסמארטפון. אנחנו על סף מהפכה וככל שתהליך זה יתקדם, נראה בנקים שמשנים צורה וניסיון להפוך את מטבעות הקריפטו לכסף של ממש".
באשר למה שיקרה בעתיד הנראה לעין עם מטבעות הקריפטו, כץ אמר כי "הם יכולים להתפתח להיות כסף עובר לסוחר, אמצעי תשלום, אגירת הון, אשראי וכדומה, או ימשיכו להיות סחורה. זה תלוי בהתפתחויות בענף".
הוא צופה כי תחום הפינטק ימשיך להתפתח ב-2020. "יש לתחום הזה עוד פוטנציאל רב", אמר.
שושן ציין כי "2019 הייתה שנה טובה, במיוחד בכל מה שקשור לגיוסים ולחברות עם טכנולוגיות מתקדמות ועם פוטנציאל מסחרי חיובי. ההיי-טק הישראלי מתקדם יפה בכמה טכנולוגיות, כמו בינה מלאכותית וסייבר".
הוא דיבר על גורמי המשיכה של משקיעים זרים להיי-טק הישראלי, ומנה ביניהם "בעיקר חדשנות, וסביבה עסקית שמאפשרת ומקדמת ענף טכנולוגי משגשג וגדל. ישראל מצטיינת בטכנולוגיה בכלל ובאנרגיה סולרית, סייבר ורכב אוטומטי בפרט. בעידן של מעבר לרכבים אוטונומיים, בתקופה שבה פועלים כדי להקטין את התחממות כדור הארץ ולהשתמש באנרגיות ירוקות, ובעידן שבו הדיגיטליזציה גוברת ואתה הניסיונות לפגוע במאגרי מידע דיגיטליים, מדובר בתחומים טכנולוגיים חשובים, ולישראל יש בהם מקום נרחב".
התחזית של שושן לעתיד היא ש-"מה שהיה הוא שיהיה". עם זאת, שינוי אחד שהוא ציין הוא התרחבות של ההיי-טק הישראלי מדומיננטיות של המו"פ גם לייצור.
טופור הביע הסתייגות מהתמונה הוורודה שהמשתתפים האחרים ציירו, לדבריו. הוא אמר כי "2019 הייתה שנה טובה לענף בישראל, אבל אין להתעלם מתמרורי האזהרה. ענף ההיי-טק הישראלי מושפע מאוד ממה שקורה בארצות הברית וניתן לומר שאנחנו הולכים מאחוריהם. ערכי חברות ההיי-טק האמריקניות מתקרבים לשיא, וזה פוגע ביכולת הענף אצלנו לגייס כסף. כבר ראינו כמה הנפקות של חברות היי-טק שנכשלו, כמו זו של WeWork, והנפקות של חברות שבוצעו בהצלחה, אבל בתקופה האחרונה המניות שלהן מאבדות גובה. בינתיים אלה בעיות נקודתיות, אבל זה יכול להתרחב ולכלול את השוק כולו. זה ישפיע עוד על האפשרות של חברות ההיי-טק וקרנות ההון-סיכון שלנו לגייס כסף, מפני שזה יקטין את הרווחיות של המשקיעים ויהיה להם פחות כסף להשקיע. גם אנחנו, בישראל, נרגיש את הרוחות הקרות הללו".
לדברי טופור, "המשך השגשוג בענף יהיה מותנה ביכולתן של קרנות ההון-סיכון לממן את הענף. מצבן של הקרנות יהיה מותנה במה שיקרה בשוק ההון של ארצות הברית".
תגובות
(0)