האם ג'ק דורסי וטוויטר יצנזרו את טראמפ?

נשיא ארה"ב אוהב לצייץ ● למעשה הוא די מכור לטוויטים, ואת מרבית עמדותיו - בכל הנושאים, מכל הסוגים ובלי הרבה ריסון - הוא נוטה לשטוח בחשבון הטוויטר שלו ● כעת הודיעה הרשת החברתית המצייצת על שינוי נהלים והיא עתידה להסתיר ציוצים פוגעניים של פוליטיקאים מאחורי אזהרה

תקיפת ענק על טוויטר. אילוסטרציה: BigStock

טוויטר לא תאפשר עוד זירה חופשית לחלוטין לפוליטיקאים להתבטאויותיהם. החברה הודיעה על שינוי מדיניות, במה שנראה כתגובה לתלונות משתמשים על כך שהנשיא האמריקני, דונלד טראמפ, מפר לעתים קרובות את כללי האתר, האוסרים על "הטרדה", "דיבור שנאה", "האדרת אלימות" ושאר התנהגויות דומות.

טראמפ, שכידוע לכל מאוד אוהב את טוויטר ועושה בפלטפורמה החברתית שימוש תדיר כדי להביע את עצמו – או לפעמים נדמה שפשוט בכדי לבטא כל מה שעולה על דעתו בכל שעה של היממה – פרסם על השירות לא אחת טוויטים שעברו את גבולות הסכם המשתמש של טוויטר. ציוצים שנויים במחלוקת אלו, והמרחב שטוויטר מספקת לטראמפ בכדי לבטא אותם, הובילו מבקרים לטעון כנגד החברה ומנכ"לה, ג'ק דורסי, שהם עושים "הנחה" לנשיא, ולדרוש שהאיש החשוב בארה"ב ישא בתוצאות, כמו כל אחד אחר, אם ציוציו עוברים על חוקי הפלטפורמה.

על פי הוושינגטון פוסט, טוויטר מתכננת כעת שינוי מבורך. היא לא תשהה או תאסור את הפעילות בחשבונותיהם של מועמדים פוליטיים ושל אנשי ממשל, גם אם יפרסמו טוויטים שמפרים בענק את הכללים שלה. במקום, היא תסתיר ציוצים פוגעניים מאחורי תווית אזהרה המציינת: "חוקי טוויטר בנוגע להתנהגות פוגעת חלים על ציוץ זה. עם זאת, טוויטר קבעה כי אפשר שזה למען האינטרס הציבורי שהציוץ הזה יישאר זמין". המשתמשים יצטרכו ללחוץ על האזהרה בכדי לראות את הציוץ שהוסתר.

לפי הדיווחים, סוג זה של אזהרות יחול רק על טוויטים של דמויות פוליטיות שיש להן יותר מ-100,000 עוקבים ובנוסף, טוויטר מתכננת להשתמש בתוויות האזהרה רק ב"מקרים נדירים".

 ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל החברה. צילום: טוויטר

ג'ק דורסי, ממייסדי טוויטר ומנכ"ל החברה. צילום: טוויטר

"זה נשמע לי כמו צנזורה"

טראמפ עצמו לא התייחס בינתיים לבשורה אבל כמה מתומכיו הגיבו בזעם לשינוי המתגעש. "אני חייב לומר, זה נשמע לי כמו צנזורה", אמר העיתונאי ופרשן פוקס ניוז, סטיוארט וארני.

בנו של טראמפ, דונלד טראמפ ג'וניור, טען שהמדיניות החדשה תהיה מדרון חלקלק, וצייץ: "אם הם יכולים לעשות את זה למנהיג העולם החופשי, דמיינו מה הם עושים לכם ולקול שלכם!"

מנגד, המדיניות החדשה הזו – שהחברה החלה לשקול כבר במרץ – תחשב לפחות כנקיטת פעולה כלשהי כלפי התבטאויות פוגעניות בטוויטר מטעם מנהיגים, ובראשם טראמפ, שעל שכמותן מתלוננים משתמשים רבים.

ההודעה על הנוהל החדש לא פירטה למעשה מהם הקריטריונים הברורים שבגללם יוצמדו לטוויטים תוויות אזהרה דומות, ונדמה שטוויטר תמשיך להסתמך על תחושת הבטן שלה בנוגע למה כן או לא חצה את הקווים האדומים של הרשת החברתית שלה.

החברה הסבירה בבלוג שלה ביום ה' כי היא תשפוט אם טוויטים הם פוגעניים בהתבסס על "מיידיות וחומרת הפגיעה הפוטנציאלית מהפרת הכללים, עם דגש על שמירת הבטיחות הפיזית". אבל מה עם הנזק הפוטנציאלי והפגיעה הרגשית-תדמיתית שהם תוצר אפשרי לאמירות קשות?

רבים מכירים את שלל המקרים שבהם תקף הנשיא את מייסד אמזון והאיש העשיר בעולם, ג'ף בזוס, ואת הוושינגטון פוסט שבבעלותו דרך ציוצים בטוויטר, שבהם האשים את שני הגורמים בכך שאינם משלמים "מסי אינטרנט" (Internet taxes). זאת, מבלי להסביר למה הכוונה במינוח המסוים, שלא מוכר לאיש. אבל יש גם מקרים שבהם הפגיעה היא בישויות פחות עצמתיות – באוגוסט האחרון, למשל, השתלח הנשיא בעוזרת לשעבר שלו בבית הלבן ובעלת ברית וותיקה שלו, אומרוסה מניגאולט ניומן, וכינה אותה "כלבה" ו"בכיינית מוכת גורל".

יצוין כי השבוע טען הנשיא שטוויטר "מוטה" לטובת הדמוקרטים ועוסקת במזימה אפלה שמטרתה להפוך את זה ל"קשה מאוד בעבור אנשים להצטרף אלי לטוויטר". טראמפ בראיון עסקי לרשת פוקס ביום ד' כי "טוויטר הוא נורא מאוד, מה שהם עושים (השגיאות בניסוח מקור – ג"פ). הם עושים את זה הרבה יותר קשה בעבורי להוציא את המסר".

הפעולה האחרונה של טוויטר עלולה להחריף את טענות הנשיא והרפובליקנים להשתקה וצנזורה – המושמעות אגב נגד כל חברות האינטרנט הענקיות של עמק הסיליקון – אבל כשמדובר בציוצים הכוללים פשוט קללות ושקרים, או ריטוויטים של קטעי וידיאו אנטי-מוסלמים – נראה שהמדיניות החדשה מאוד מוצדקת.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים