ה-HoloLens שמיקרוסופט מספקת לצבא ארה"ב: "כמו משחק מחשב"
כך תיאר עיתונאי CNBC את קסדות המציאות הרבודה שיצרה הענקית מרדמונד לצבא במסגרת חוזה שהיקפו עומד על 479 מיליון דולר ● עובדי החברה ביקרו בחריפות את העסקה וטענו שמיקרוסופט חצתה את הקווים אל עבר ייצור נשק
CNBC קיבלה לאחרונה הצצה בלעדית על גרסה מוקדמת של מערכת הראייה המועשרת ומשולבת, ה-IVAS (ר"ת Integrated Visual Augmentation System).
"כמו Call of Duty (משחק קרבות – ג"פ) – אבל מציאותי", כך תיאר הכתב טוד האסלטון את קסדות המציאות הרבודה HoloLens של מיקרוסופט במתכונתם לשירות הצבא.
הכתב התנסה בהדמיית לחימה באמצעות הערכה, ושוחח עם חיילים אשר נמצאים כיום בבדיקות בטא לאבטיפוס מוקדם של הציוד החדשני. הוא חזר עם תובנות מפתיעות על האבזור שהענקית מרדמונד עומדת לספק לפחות 100 אלף יחידות ממנו לכוחות המזוינים האמריקנים, במסגרת חוזה בהיקף של 479 מיליון דולר.
הקסדות הצבאיות – לא לאימונים בלבד אלא ממש לשדה הקרב
בשלהי נובמבר 2018 נודע שענקית התוכנה חתמה על חוזה לספק רבבות קסדות HoloLens מבוססות מציאות רבודה לצבא ארצות הברית, כשעל בסיס הטכנולוגיה החדשנית תורכב גרסה צבאית שתכלול תוכנה מותאמת, המסוגלת לספק ראיית לילה ותקשורת, כמו גם יכולות זיהוי ומיקוד איום. משמע – הקסדות בשימוש הצבא לא יפעלו באימונים בלבד אלא בשדה הקרב ממש. ה-IVAS בעבור הצבא האמריקני אמורים לסייע לחיילים לשפר את "יכולת הלחימה שלהם באמצעות שיפור היכולת לזהות, להחליט ולפעול עוד לפני האויב", כך לדברי משרד ההגנה האמריקני.
לדברי האסלטון, נכון לעכשיו, ה-HoloLens שפותחו בעבור הצבא שונים לחלוטין מה-Hololens 2 שעליהם הודיעה מיקרוסופט באירוע MWC 2019 בברצלונה. הציוד האזרחי נועד לסייע לאנשי מקצוע, כמו אדריכלים או מהנדסים, לראות את הפרויקטים שלהם בצורה יעילה יותר. מנגד, לטענת האסלטון, ה-IVAS של הצבא שונים מאוד מהציוד לציבור הרחב, כיוון שמשולבים בהם מגוון רחב של חיישנים ותכונות שאין ב-HoloLens 2, במטרה ספציפית ומובהקת ל"הגדלת הקטלניות".
מבחינה פיזית, הרחיב הכתב, הערכה נראית כמעט זהה לקסדות המסחריות – וכוללת את המצלמה התרמית החדשה, FLIR, שממוקמת מעל מצחו של משתמש. אבל מה שנכלל ביכולות האבטיפוס של הציוד הצבאי, שנראה שיהיה חלק מהעתיד של הלוחמה בכלל, הוא די דומה למה שמי שחובב במשחקי וידיאו עתירי יריות ואקשן מכיר כבר מזמן.
לפי התיאור, יש תצוגת מקדימה שיכולה להראות מצפן עם הכוונה מדויקת של המשתמש, ושמופיעה בדיוק מעל שדה הראייה שלו. התצוגה כוללת את המיקום של הלוחם על מפה וירטואלית ביחס לחברי הקבוצה שלו, או יותר נכון היחידה… בנוסף כוללת התצוגה כוונת וירטואלית, שמיועדת להראות למשתמש לאן הוא מפנה את כלי הנשק. המצלמה התרמית FLIR מאפשרת לקסדה להציע תפקוד כפול-תכלית, הן כמשקפי ראיית לילה והן ככאלו שמאפשרים להבחין באויבים מאחורי שיחים ומסך עשן, או הפרעות דומות בשדה הראייה.
מחאת עובדים שלא הצליחה
בפברואר השנה שחררו עובדי מיקרוסופט מכתב מחאה פתוח כנגד החוזה, שנשלח למנהלים. בדברי הביקורת שלהם כתבו העובדים כי השימוש הצבאי בטכנולוגיה "נועד לסייע לאנשים להרוג". החתומים על המכתב טענו כי העסקה "חוצה את הקווים" לראשונה לעבר פיתוח נשק על ידי ענקית הטכנולוגיה. "אנחנו קואליציה עולמית של עובדי מיקרוסופט ואנו מסרבים ליצור טכנולוגיה ללוחמה ולדיכוי", כתבו המוחים להנהלה הבכירה.
אבל המחאה לא הצליחה לגרום לשינוי. מנכ"ל הענקית שוחח עם CNN ב-MWC 2019 בברצלונה והגן על עמדת החברה. נדאלה אמר: "עשינו החלטה עקרונית שלא נמנע טכנולוגיה ממוסדות שנבחרו באופן דמוקרטי בכדי להגן על החירויות שמהן אנו נהנים".
מהכתבה של CNBC, שכוללת גם ראיונות עם שני אנשי צבא וחיילים, אפשר להבין די בבירור כי ה-HoloLens הם בהחלט כלי מלחמה מהסוג שאפשר לצפות לו בעידן הדיגיטלי החדשני. משמעות הדבר היא שחששות העובדים, הסבורים כי מיקרוסופט לא צריכה להיות ספקית של ציוד קטלני שכזה, מבוססות. וזה אולי מדאיג, אבל כרגע לא מצטייר כתרחיש שניתן לעצירה. נציגים רשמיים אמרו לכתב של CNBC כי הצבא מקווה לצייד בקסדות "אלפי חיילים ברחבי הכוח" כבר ב-2022, ולפרוס את הציוד לחלוטין עד שנת 2028.
תגובות
(0)