"עיר חכמה היא מסע – ולא יעד"
"מדובר בתכנית מתמשכת ואסטרטגית, ויש לוודא שיוביל אותה בכיר בעירייה – ראש העיר, המנכ"ל או סמנכ"ל בכיר", אמר אורי בן ארי, יועץ אסטרטגי בכיר לתחום הערים החכמות
"עיר חכמה זה מסע. אין המדובר ביעד וגם לא בפרויקט, כי אם בתפיסה ובתהליך מתמשך. עיר חכמה היא תכנית מתמשכת ואסטרטגית", כך אמר אורי בן ארי, יועץ אסטרטגי בכיר לתחום הערים החכמות.
בן ארי דיבר בכנס Smart city 2019 של אנשים ומחשבים, שנערך ביום ה' האחרון באולם הכנסים LAGO בראשון לציון, בהשתתפות מאות מקצוענים העוסקים בתחום. את האירוע הנחו פלי הנמר, יזם ומנהיג אנשים ומחשבים, ויהודה קונפורטס, העורך הראשי של הקבוצה.
בדבריו ציין בן ארי את מדד הערים החכמות שפרסם באחרונה המרכז הבינתחומי הרצליה, שבו הגיעה למקום הראשון תל אביב-יפו ואחריה אילת וירושלים במקום השני המשותף, אשדוד במקום השלישי, נתניה ברביעי וחיפה בחמישי. הוא אמר כי תכניות האב לעיר החכמה לחמש משש הערים הללו הוכנו על ידו. לדבריו, במסגרת התהליך האסטרטגי של הכנת תכנית האב נבחנו בכל אחת מהערים הללו כ-140 מחוונים (אינדקסים) בששת התחומים המאפיינים את העיר החכמה. בנוסף, נבחן הסטטוס הטכנולוגי של כל אחת מהעיריות והחברות הבנות שלה.
הוא הסביר כי "ערים חכמות עשויות לחסוך זמן כסף ומשאבים תפעוליים בממדים רבים. כך, ניתן לחסוך 15 ימים בחיי אדם בעזרת שימוש בתחבורה חכמה. אפשר לנצל חיסכון זה לטובת שיפור בהיבטים אחרים בחיים. במהלך מימוש התכניות של ערים חכמות אלה בשנים האחרונות, נחסכו לעיריות מיליוני דולרים – עקב התייעלות".
שלוש המטרות של העיר החכמה
"עיר חכמה היא לא רק טכנולוגיה, עם כל החשיבות שלה. יש לעיר חכמה שלוש מטרות: שיפור איכות החיים של תושביה, הפיכתה לירוקה, והאצת הפיתוח הכלכלי והפרנסה לבעלי העסקים בה", אמר בן ארי. "עיר חכמה מתבססת על מערכות ICT, אבל גם על טכנולוגיות אחרות, המניבות חיסכון באנרגיה או מייעלות את התחבורה. התוצר של עיר חכמה הוא נתונים מושכלים. בסופו של דבר, נדרש מידע שיניב ערך למקבלי ההחלטות העירוניים לפעול טוב יותר. המידע יסייע לחיסכון בהוצאות ויביא לניצול משאבים מיטבי – עם אספקת שירותים טובים יותר לתושבים".
הוא הציג מודל פרי פיתוחו – מודל התלת-ממד של ששת המאפיינים של העיר החכמה: תחבורה, ממשל, אנשים, סביבה, כלכלה וחיים חכמים. לדבריו, "הטכנולוגיה היא במרכז העשייה של העיר החכמה, והיא מהווה גורם המאפשר ליישם את התפיסה שלה ולכל הדברים הללו לקרות. כך, נוצר תהליך, המאפשר לבנות ערים חכמות. עיר חכמה בלא טכנולוגיה מתקדמת היא לא עיר חכמה".
בן ארי סיים בציינו כי "המנמ"רים בערים החכמות חייבים להיות סמנכ"לים. תפקידם שונה מזה שהיה להם בעבר, וכעת עליהם לחבר את קצוות החוטים. לכן, הדרך היחידה כדי שהם יצליחו בתפקידם היא למנות אותם לסמנכ"לים. למנמ"רים יש את התפקיד החשוב ביותר בעיר החכמה. המנמ"ר הוא המוח, כאשר מערכות המידע הן מערכת העצבים של העיר. מדובר בתכנית אסטרטגית, שכל הנהלת העיר מעורבת במימושה, ויש לוודא שיוביל אותה בכיר בעירייה – ראש העירייה, המנכ"ל או סמנכ"ל בכיר".
תגובות
(0)