2018 – השנה הקשה של המניות הטכנולוגיות בניו-יורק
פייסבוק, אפל, גוגל ואמזון - כולן רשמו ירידות בולטות השנה, ובפרט בחודים האחרונים שלה ● אלא שמומחה לוול-סטריט מביע אופטימיות לקראת 2019
2018 תיזכר כשנה קשה בשוק המניות של ניו-יורק, בעיקר בגלל המניות הטכנולוגיות. פרשיות רבות העיבו בשנה האחרונה על אמזון, אפל, גוגל ובעיקר פייסבוק, עם פרשיית קיימברידג' אנליטיקה, שנחשפה השנה, הפייק ניוז והטיפול הבעייתי שלה בהפרת הפרטיות שלנו. הדבר בא לידי ביטוי גם אצל המשקיעים, שלא אוהבים יותר מדי רעשים, והביאו לירידה בשעריהן של החברות האלה, בפרט בחודשים האחרונים.
אם נסתכל על הביצועים השנתיים של מדד ה-S&P 500, שהוא המדד המייצג של בורסות ניו-יורק – הן הנסדא"ק והן ה-NYSE, ניווכח שהוא עלה מינואר ועד למחצית ספטמבר ב-6.77%, אולם מאז ירד ב-15.16%. בתום יום המסחר האחרון בדצמבר עמד המדד על 9.4% פחות מאשר ביום המסחר הראשון בינואר. הנסדא"ק, שכולל חברות טכנולוגיה רבות, "זכה" לתנודתיות חריפה יותר – עלייה של 17.47% עד לסוף אוגוסט אך ירידה של 21% לאחר מכן.
כצפוי, פייסבוק היא חברת הטכנולוגיה שרשמה את הירידה הגדולה ביותר בשערה בחודשים האחרונים: מתחילת השנה ועד לסוף יולי עלתה המנייה שלה ב-24%, ולאחר מכן, ועד לסוף השנה, היא צנחה ב-61.12%. אחריה ברשימת החברות בעלות הירידות הגדולות ביותר הייתה אפל, ששערה זינק מראשית ינואר ועד לראשית אוקטובר ב-58% ולאחר מכן צלל ב-44.78%. בתחילת אוגוסט היא הפכה לחברה הראשונה בעולם ששווי השוק שלה עומד על יותר מטריליון דולר. לאחר מכן אמזון הצטרפה למועדון הזה. שערה של מניית ענקית הקמעונות צמח עד לאמצע ספטמבר ב-67.31%, אך מאז קטן ב-26%. אלפבית, החברה האם של גוגל, רשמה עד לסוף יולי עלייה של 22%, ומאז ועד לסוף השנה ירדה ב-8.42%.
"הירידות של חברות הטכנולוגיה לא מפתיעות"
סלווין גרבר, מומחה לשוק ההון האמריקני, הסביר לאנשים ומחשבים ממקום מושבו בלוס אנג'לס כיצד הוא רואה את ההתפתחויות בשוק המניות של ניו-יורק בשנה האחרונה. "עבור המשקיעים האמריקניים, הרבעון האחרון של 2018 היה רע, אחרי עשור של עליות חדות. מאז השפל במרץ 2009, בעקבות המיתון שהתחיל ב-2008, המניות של 500 החברות הגדולות בשוק האמריקני גדלו ב-18.9 טריליון דולר והן שילמו דיווידנדים בסך כולל של 3.1 טריליון. מדובר ביותר מסך החוב הפדרלי של ארצות הברית", אמר.
"אולם, כאמור, הרבעון הרביעי היה תקופה קשה למשקיעים", הוסיף. "המשקיעים במניות של 500 החברות הגדולות הפסידו במהלכו כארבעה טריליון דולר, כאשר חברות הטכנולוגיה הגדולות בלטו. זה לא מפתיע, כי מניות אלה עלו בשיעורים הגבוהים ביותר בתקופה שקדמה לירידות", הוסיף.
מה להערכתך הביא לירידות ברבעון האחרון של השנה?
"וורן באפט אמר פעם: 'האל עוזר למי שעוזר לעצמו, אך בניגוד לאל, השווקים לא סולחים למי שעושים טעויות', ואנשים שלא ראו את הסימנים למה שהולך לבוא – הם אלה שהפסידו. היו סימנים לאי יציבות – הן גלובלית והן מקומית-אמריקנית.
כך, למשל, מלחמת הסחר עם סין, הירידה במחירי הנפט הגולמי עקב חשש להאטה בצמיחה הכלכלית והמשבר עם הקונגרס על מימון החומה עם מקסיקו, שבסופו של דבר גרם להפסקת פעילות הממשל. על זה יש להוסיף את אי הוודאות האם הברקזיט יקרה בסופו של דבר או לא, כי עלולות להיות לכך השלכות כלכליות חמורות על היציבות הכלכלית בעולם בכלל ובאירופה בפרט".
מה יהיה בזמן הקרוב?
"בחודשים קשים אלה, למשקיעים קשה לראות את החצי המלא של הכוס. אולם, יש לקחת בחשבון שהכלכלה האמריקנית חסונה: האינפלציה נמוכה, שערי הריבית נמוכים, הביצועים של הסקטור העסקי מוצקים והצמיחה של ארצות הברית יציבה. שלא לדבר על כך שבממוצע, הרווחיות של החברות הבורסאיות השנה הייתה גבוהה בכ-20% יחסית לשנה שעברה. זאת ועוד, הכלכלה האמריקנית מונעת מצריכה, שמהווה כ-70% מהצמיחה בתל"ג, כשבחודשים נובמבר ודצמבר השנה, המכירות גדלו ב-5.1% יחסית לתקופה המקבילה אשתקד".
אז מה אתה מציע למשקיעים הנבוכים?
"תתמידו בתכניות ההשקעה שלכם. תכנית השקעה נבונה לוקחת בחשבון את התנודתיות בשוקי ההון, והדרך הטובה ביותר להיות חסינים לתקופות של ירידות בשווקים היא לדאוג שתיקי ההשקעות יכילו אגרות חוב סולידיות, שיאפשרו מידה רבה של נזילות גם בתקופה של ירידות בשווקים".
תגובות
(0)