"איראן עלולה לגרום לפאניקה בישראל באמצעות הסייבר"
"עלולה לשתול בהצלחה דיווחי פייק ניוז על אודות כוונות תקיפה נגד ישראל באופן שיגרום בהלה ציבורית או ישבש זמנית את תהליך קבלת ההחלטות בישראל", אמר איתי חימיניס, דוקטורנט וחוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי
"איראן עלולה לשתול בהצלחה דיווחי פייק ניוז על אודות כוונות תקיפה נגד ישראל, באופן שיגרום בהלה ציבורית, או ישבש זמנית את תהליך קבלת ההחלטות בישראל. איראן עלולה להצליח לשתול תכנים שישכנעו מדינת אויב, או ארגון טרור, שישראל מתכוונת לתקוף אותם – באופן שיגרור תגובת נגד מישראל", כך אמר בראיון לאנשים ומחשבים איתי חימיניס, דוקטורנט וחוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי.
חימיניס פרסם החודש מאמר הנושא את הכותרת "מאמץ ההשפעה האיראני נגד ארצות הברית בממד הסייבר". לדבריו, "במהלך חצי השנה האחרונה חברות אבטחת מידע וחברות טכנולוגיה חשפו פעילות תודעה רחבת היקף של איראן במרחב הסייבר, שכוונה בעיקר להשפיע על הציבור האמריקני. הפעילות בסייבר נובעת מהחשיבות הרבה שהמשטר בטהראן מעניק למאבק הרעיוני נגד אויביו, בפרט ארצות הברית, כדי להחלישה על ידי פגיעה בחוסנה הפנימי. גם ישראל היא יעד לפעילות זו".
לדברי חימיניס, "חברות אבטחת מידע חשפו פעילות תודעה רחבת היקף של איראן במרחב הסייבר שכוונה להשפיע על הציבור האמריקני ותיארו אותה כשחקן הפועל בצורה תוקפנית אף יותר מבעבר בממד הסייבר".
בהתייחסו לתכנים ולשיטות פעולה, כותב חימיניס כי "מאמץ התודעה האיראני בסייבר נועד ככל הנראה להחריף את הפילוג הפנימי בארצות הברית בין קבוצות חברתיות שונות – ליברלים-שמרנים, שחורים-לבנים, תומכי טראמפ-מתנגדיו. דוגמאות בולטות הן תכנים בנושאים רגישים וטעונים מבחינה ציבורית בארה"ב, ביניהם גזענות, קווי מדיניות שנויים במחלוקת של הנשיא טראמפ ואלימות משטרתית. התכנים בנושאים אלה סוגננו, על מנת להתסיס, להקצין עמדות וללבות שיח מתלהם. מטרה אפשרית נוספת הייתה לשפר את דימוי של איראן בעיני הציבור האמריקני".
למנוע זיהוי של איראן כמפיצת התכנים
חימיניס כתב כי "על מנת למנוע זיהוי של טביעת אצבע איראנית ולהגדיל את החשיפה של תכני ההסתה שהופצו, איראן פיתחה רשת ענפה ומסונכרנת של אתרי חדשות מזויפים וישויות מדיה חברתית מזויפות בעלות רושם מהימן. היא יצרה סביבם שיח ברשת ושילמה עבור פרסומם. בנוסף, נוסחו תכנים באופן שיתאים להלכי הרוח של קהלי היעד שאליהם כיוונו".
הפעילות האיראנית, סייג, "סבלה גם מכמה ליקויים: שימוש בפרטי התחברות איראנים, העתקת תכנים וכתיבה משובשת – שחשפו אותה בפומבי. עד לחשיפתה, איראן הצליחה להגיע למספר רב של אנשים בארצות הברית ובחלק מהתכנים צפו מיליוני צופים. תכנים אחרים זכו לתגובות של מאות אלפי גולשים".
איראן מחשיבה את הסייבר
"פעילות התודעה האיראנית בסייבר משקפת את החשיבות הרבה שהמשטר בטהראן מעניק למאבק הרעיוני נגד אויביו, בפרט ארצות הברית. בראיית המשטר האיראני, ארצות הברית מנהלת מאבק אידיאולוגי, בנוסף למאבק הפוליטי והכלכלי, נגד ערכי המהפכה האסלאמית, שקהל היעד שלו הוא בראש ובראשונה הציבור האיראני. לכן, מאמץ התודעה האיראני מהווה תגובת נגד למהלכים האמריקאים – האמיתיים והמדומיינים – אך גם נדבך בשאיפה ארוכת הטווח שלו להחליש את ארה"ב על ידי ניסיון לפגוע בחוסנה הפנימי", ציין חימיניס.
איראן, בדומה לכמה מדינות נוספות – ביניהן ארצות הברית, רוסיה וסין, קובע חימיניס, "הוכיחה, כי ביכולתה להגיע לקהלים רחבים, לשמר את אופיים החשאי של מאמציה לאורך זמן רב ולזהם שיח ציבורי בתכני הסתה. אפשרי שעם הזמן יתברר, שמאמצים אלה תרמו לשחיקה באמון הציבור האמריקאי בכלי התקשורת, או שהובילו לשינוי בעמדות פוליטיות ו/או חברתיות".
לפי שעה, ציין, "סביר להניח כי איראן אף מוצאת תועלת בחשיפת פעילותה. שכן, על אף המבוכה הכרוכה בכך, עד כה היא לא ניזוקה מכך ואולי אף הצליחה להעצים את דימוי עוצמתה הטכנולוגית והמודיעינית. בהשוואה לעבר, הפעילות הנוכחית של איראן מלמדת על שיפור בתשתית הטכנולוגית ובכישוריה המבצעיים, המתבטאים בהיקף ובאיכות הבוטים. החשיפות המתוקשרות התאפשרו בשל שיתוף הפעולה הגובר בין חברות טכנולוגיה, חברות אבטחת מידע וסוכנויות מודיעין מערביות. שיתוף הפעולה הזה יהפוך להכרחי בשנים הקרובות".
איום התודעה על ישראל
"לעת עתה נראה שאיום התודעה האיראני על ישראל הינו מוגבל בעבר הם ניסו להשחית אתרים או לשתול תכנים שקריים באתרי חדשות, בלא שנוצרו הדים ציבוריים משמעותיים. גם אתר החדשות האיראני, שנחשף באחרונה על ידי קליר סקיי, ושכוון לקהל הישראלי, לא הצליח להשפיע על השיח בישראל. ישראל אינה מצויה במוקד המאמצים. ייתכן שיכולתה של איראן להתמקד בזירות תודעתיות אחרות נובעת גם מכך שחיזבאללה בלאו הכי עושה זאת מול ישראל", כתב.
"במבט קדימה יש כמה תרחישים מחמירים יותר של שימוש איראני במאמצי תודעה קיברנטיים נגד ישראל. בדצמבר 2016 הצליחו האיראנים לגרום לתגובה מילולית של פקיסטאן בעקבות פרסום שקרי, שלפיו ישראל איימה על פקיסטאן בתקיפה גרעינית, אם תשלח כוחות לסוריה", ציין.
"לנוכח מאפייניו של מאמץ ההשפעה התודעתית של איראן בסייבר מומלץ, כי נוסף להתמקדות בהתמודדות עם יכולותיה המאיימות יותר של איראן בתחומי האמל"ח הקונבציונאלי והבלתי-קונבציונאלי, תינתן תשומת לב ליכולותיה המתפתחות של איראן
בתחום ההתקפה במרחב הסייבר – למשל, פגיעה בתשתיות קריטיות או במערכות אמל"ח. ישראל צריכה להתמקד בעיקר בפעולות הגנה, לרבות חשיפה ושיבוש של המאמצים האיראניים. על ישראל למנף מבחינה מדינית את חשיפת פעילות התודעה האיראנית בסייבר, ושיבושה – בהצגתה כביטוי נוסף להתנהגות האזורית השלילית של איראן ולהפרה איראנית של נורמות בינלאומיות", הוא סיכם.
תגובות
(0)