"האמצעי החשוב והיעיל לקידום זכויות האדם והדמוקרטיה – חינוך"

"מבקר הפנים צריך להיות חזק, לעבוד בלא מורא, בלא חשש ואם קיים חשש - אני אעניק לו צו הגנה", כך אמר מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף חיים שפירא

מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף חיים שפירא. צילום: ניב קנטור

"יש לוודא כי אזרחי ישראלי זוכים לשיוויון הזדמנויות בכל תחום שהוא לרבות בתעסוקה. פרסמתי כמה דו"חות בנושא. בשנת 2016 התפרסם דו"ח ביקורת בנושא 'מניעת גזענות וחינוך לחיים משותפים', אשר משקף את מדיניותי לקידום זכויות האדם והדמוקרטיה בישראל. האמצעי החשוב והיעיל לעשות זאת – הוא חינוך", כך אמר מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף חיים שפירא.

מבקר המדינה שפירא היה אורח הכבוד בכנס IIA ישראל, איגוד המבקרים הפנימיים, שנערך בראשונה לחברה הערבית. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, נערך היום (ב') במלון גולדן קראון בנצרת, תחת הכותרת "בין המציאות לבין הביקוש". את המליאה המרכזית הנחתה רו"ח ננסי זכאכ אבו אלנסר, מנהלת תחום ביקורת פנימית, רשות האכיפה והגביה.

"כולנו אחים"

"החברה הערבית היא לא חברה נפקדת", אמר השופט בדימוס שפירא. "יש הרבה עדות בארץ – אבל כולנו אחים". הוא ציין כי "בתפקידי אני חובש שני כובעים. האחד הוא מבקר המדינה, והשני הוא אומבודסמן, נציב תלונות הציבור. ישראל היא המדינה הראשונה בעולם בה את דני התפקידים נושא איש אחד, בדרך כלל זה נפרד".

לדברי השופט שפירא, "תפקיד מבקר המדינה בכובעו כנציב תלונות הציבור, הוא להגן על זכויות אדם, להגן על זכויות מיעוטים ובעלי מוגבלויות. ביקורת היא ביקורת ואין משמעות באיזו חברה מדובר. חברה אזרחית מתוקנת חייבת לקדש ביקורת. מטבעם של דברים, חברות בעלות מאפיינים קהילתיים – אינה אוהבת ביקורת. לכן תפקיד המבקר אינו פשוט. נדרש חינוך חברתי לתפקיד המבקר".

בשנים האחרונות, אמר השופט שפירא, "חל שינוי תפיסתי במעמד חושפי שחיתויות. בעבר הם כונו שטינקרים, היום יש להם תמיכה מהכנסת, מנשיא המדינה ומהמבקר. הם יכולים לקבל ממני צו הגנה, אז יש להם מעמד מיוחד, וכך יכול להיות גם מצבם של מבקרי הפנים".

מבקר הפנים, אמר מבקר המדינה, "צריך להיות חזק, לעבוד בלא מורא, בלא חשש ואם קיים חשש – אני אעניק לו צו הגנה".

"יש לחתור לחיים משותפים של יהודים וערבים בישראל", אמר השופט בדימוס שפירא, "עוד באותה שנה, 2016, פרסמתי דו"ח ביקורת על התעסוקה ושילוב האוכלוסייה הערבית בשוק העבודה. בדו"ח זה קבעתי כי 'עקב חסמים רבים ומורכבים, שיעור התעסוקה באוכלוסיה הערבית ואיכותה – נמוכים מזו שבחברה היהודית'. המסקנה היא שנדרש טיפול מערכתי כולל בתחום. רק טיפול שכזה יביא לביטוי לא רק את העיקרון החוקתי של שיוויון, אלא יתרום להמשך הצמיחה הכלכלית של ישראל. יש צורך בשבת אחים גם יחד. הכנס הזה הוא צעד אשר מקדם את השיוויון ומסייע למעמדה של הביקורת הפנימית".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים