"המעבר לענן – תקופה מכוננת בתולדות המחשוב הצה"לי"
"אנחנו מבינים שהענן הוא לא רק טכנולוגיה, ואם לא נשתנה תוך כדי הובלת השינוי בצה''ל - אחוזי ההצלחה יהיו נמוכים מאוד", אמרה אל"מ טליה גזית, מפקדת ממר"ם ● לדבריה, "במסע הזה, הטכנולוגיה היא רק נדבך אחד"
"אנחנו מצויים כיום בעיצומו של תהליך להובלה ולפיתוח ענן צה"לי, שמתקיים כבר שנה וחצי. מדובר בתקופה מכוננת. אנחנו מבינים שהענן הוא לא רק טכנולוגיה, ואם לא נשתנה תוך כדי הובלת השינוי בצה"ל – אחוזי ההצלחה יהיו נמוכים מאוד. במסע לענן, הטכנולוגיה היא רק נדבך אחד", כך אמרה אל"מ טליה גזית, מפקדת ממר"ם באגף התקשוב וההגנה בסייבר של צה"ל.
אל"מ גזית דיברה ביום ה' האחרון – יומה השני של ועידת יערות הכרמל 2018, שערכה בינת תקשורת ומחשבים, בהפקת אנשים ומחשבים. הכנס, הייעודי לאנשי המגזר הביטחוני, התקיים במלון יערות הכרמל, בהשתתפות מאות בכירים ממגזר הביטחוני, והנחה אותו פלי הנמר, יזם ומנהיג אנשים ומחשבים.
בפברואר האחרון פורסם כי צה"ל הקים תשתיות ענן פרטי, לטובת מערכות מבצעיות רב זרועיות – כפי שדווח בלעדית באנשים ומחשבים שעומד לקרות. פיתוח הענן החל במהלך 2016 ומטרתו לשרת את כלל הזרועות בצה"ל. ב-2017 החלו לפתח בו מערכות של זרוע האוויר ושל אגף המודיעין בצבא. בהמשך יוכנסו לענן מערכות מבצעיות של זרועות היבשה והים. יצוין כי בשנה שעברה זכתה המערכת המבצעית הרב-זרועית בפרס מגן ראש אגף התקשוב – בתחום החדשנות הטכנולוגית בצה"ל, על תרומתה לביטחון המדינה. הפרויקט בוצע גם הוא באופן רב-זרועי. היקפו הכספי לא נמסר, אולם לאנשים ומחשבים נודע כי הוא עומד על עשרות מיליוני שקלים. במהלך השנה, הענן יפעל באופן מבצעי.
"לאחר מבצע צוק איתן", אמרה אל"מ גזית, "שאלנו את עצמנו: 'למה להשתנות?' הבנו שדווקא הדרך שבה נמצאנו אז הופכת ללא רלוונטית בעידן הדיגיטלי. ראינו שקצב הנגשת היכולות הטכנולוגיות הוא איטי מדי ואינו מספק – ראינו כי איננו ממצים את מלוא הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה וכן אין לנו את מלוא האפקטיביות של צריכת המשאבים. נוכחנו כי במרחב הסייבר, עלינו להיות מותאמים לתרחישי הייחוס מול האיומים".
פוטנציאל לכך שה-IT יהפוך את צה"ל למכונת לחימה אפקטיבית
לכן, ציינה מפקדת ממר"ם, "לנוכח העובדה שהמהפכה הטכנולוגית היא מעריכית ולא לינארית – יש פה פוטנציאל אדיר לשפר את היכולות המבצעיות של צה"ל ושמערכות ה-IT יהפכו את צה"ל למכונת לחימה קטלנית, אפקטיבית ויעילה".
היא הוסיפה כי "המהפכה מסייעת לנו – בעזרת לומ"ר (ר"ת לוחמה מבוססת רשת) – להוריד את ה-IT לשטח ושכל המפקדות יקבלו את כל המידע הרלוונטי להן. הן יקבלו תבונה מבצעית בצורה מדויקת, בפרקי זמן קצרים ועם מינימום משאבים. כוח האדם שלנו הוא מדור ה-Z, ואיתו אנחנו יכולים לעשות יותר".
לחבר כל דבר לרשת כפלטפורמה
"לאור זאת, החלטנו לכוון לשלושה מאיצים: מחשוב ענן, מחשוב קצה ומהפכת המידע", אמרה. "עלינו לחבר כל דבר לרשת כפלטפורמה". לדבריה, "יצאנו לענן המבצעי לא מתוך התפתחות – אלא תוך שבירת פרדיגמות: לא עוד קישור בין הזרועות, שאורך זמן, אלא מערכת מבצעית, רב-זרועית. הקמנו לצה"ל מרחב אחד, מבצעי ודיגיטלי. כך, מתקבל יותר ערך מבצעי משמעותי. נגיע למצב בו 'מפעל האספקה' שלנו יעבוד מהר יותר, עם קצב הנגשה מהיר, יכולות למיצוי מידע, אפליקציות מודרניות ורמת הגנה חדשנית בסייבר. זה לא באאז – זה נכס".
לדבריה, "בעוד שנתיים-שלוש יהיה בצבא ענן היברידי. נגיע לפעול בתפיסות פיתוח חדשנות, DevSecOps, ונרד מהמערכות המונוליטיות הענקיות, עם גרסה פעם בשנה-שנה וחצי – לטובת מרחב ענני עם מיכלים, המאפשר גמישות רבה למפתח. לא מספיק רק לבנות ענן משותף צה"לי להרצת היישומים – נדרש לבנות סביבת פיתוח צה"לית, בה נתכנן ונפתח יחד את היישומים, וכך נביא להיתוך מידע יעיל יותר".
"להביט על צה"ל כקהילת פיתוח של ענן ויישומים"
עוד אמרה אל"מ גזית כי "אנחנו חושבים על צה"ל כעל ארגון שיש בו גם דפוסי פעולה כלכליים. אל לנו לתפוס את עצמנו כמונופול. עלינו לספק ערך מבצעי ועל בסיסו אנחנו מפתחים את האסטרטגיה. התפיסה כוללת מדידה וחיזוי צריכה, עם רצון שהמפתחים יחוו חוויה אינסופית של משאבי IT. בנוסף, אנחנו פועלים לשינוי התרבות הארגונית מקצה לקצה: יש להביט על צה"ל כקהילת פיתוח של ענן ויישומים. יש להתעלם מהמבנים הארגוניים ולהכווין פעולה משותפת מבוססת קוד פתוח, ולהעצים את הצעירים – כי הם המביאים חדשנות".
מפקדת ממר"ם סיכמה באמרה כי "הבנו שעלינו להתנהל תוך כדי תנועה. אנחנו חייבים להשתנות תוך כדי הובלת השינוי בצה"ל, כדי להחיש את האספקה. הגדרנו שהמפתח הוא הלקוח של הפלטפורמה העננית הזו – ולו אנחנו צריכים לתת ערך ושירותים, עם יכולות שירות עצמי לטובת צמצום התלות ב-IT, ביצועים, אמינות ואבטחת מידע. כך אנחנו מנפיקים מוצרים מהר יותר – וזה מייצר חדשנות. עברנו שינוי דרמטי בתפיסת ההפעלה שלנו כארגון IT: הפכנו להיות מארגון המספק תשתיות IT – לארגון המספק שירותי IT. אנחנו מנווטים את הספינה לכיוון הנכון, אבל הרבה עבודה עוד לפנינו".
תגובות
(0)