נוכל מכר "תוכנה" לפיצוח צפנים של אל-קאעידה ל-CIA

סמנכ"ל לשעבר בחברת טכנולוגיות אמריקנית הצליח לשכנע את שירות הביון, כי הוא יכול לפצח קודים של אל-קאעידה, המוצפנים בשידורי רשת אל-ג'זירה ● הוא ייצר בדרך לא ברורה קידוד של נתונים, אשר מבוסס על קואורדינאטות גיאוגרפיות ומספרי טיסות, וכך יצר התרעות רבות על אירועי טרור ● הנוכל נחשף לאחר שהציע את ה-"תוכנה" לבלשים סמויים של ה-FBI

סמנכ"ל טכנולוגיות לשעבר בחברת אמריקנית הונה את שירותי הביון של ארצות הברית, ומכר להם "תוכנה" המפצחת לכאורה את מסרים של אל-קאעידה המוחבאים בקודים בשידוריה של רשת אל-ג'זירה (AlJazeera). הדבר התגלה לפני ימים אחדים במסגרת דיונים משפטיים בארצות הברית.

דניס מונטגומרי שימש ב-2003 כסמנכ"ל טכנולוגיות בחברת eTreppid היושבת ברינו, נבאדה שבארצות הברית. החברה עסקה בפיתוח טכנולוגיות להזרמת תכני וידיאו ברשת, אולם מונטגומרי לקח את החברה לכיוונים חדשים ומוזרים. כך, לפי הרג'יסטר (Register) הבריטי, הוא שכנע את אנשי סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית, ה-CIA, שיש ברשותו תוכנה שאותה פיתח, היכולה לעקוב ולפצח את המסרים החבויים של אל-קאעידה, שמועברים ברשת החדשות בערבית אל-ג'זירה. לאחר שהצליח לשכנע את אנשי ה-CIA ביכולות שלו, קיבל מונטגומרי משרד עצמאי בחברה שבה עבד, ושם עסק ב-"סינון רעשים". הוא ייצר בדרך לא ברורה קידוד של נתונים, אשר מבוסס על קואורדינאטות גיאוגרפיות ומספרי טיסות.

בדצמבר 2003, הצליח מונטגומרי לגרום לכוחות משטרה גדולים לפשוט על רובע מנהטן שבניו-יורק, כמו גם לקרקע טיסות טרנס-אטלנטיות ולפנות 5,000 אנשים שביקרו במוזיאון מטרופוליטן לאומנות בעיר, לאחר שאיתר לכאורה קודים של אל-קאעידה המעידים על אירוע טרור קרב. טום רידג', ששימש אז כמזכיר המשרד להגנה על המולדת בארצות הברית, אמר לעיתונות, כי התרעת הטרור התבססה על מקור אמין, וכי "הצלחנו למנוע פיגוע שווה ערך, או אף גדול יותר ממה שחווינו ב-11 בספטמבר".

מונטגומרי עבד עם מחלקה ב-CIA העוסקת בפיתוחים טכנולוגיים ומדעיים. בסופו של דבר, בעזרת סיוע מגורמי ביון צרפתיים, התגלה, כי מאחורי ה-"תוכנה" של מונטגומרי לא עמד דבר, וכי המסרים של אל-קאעידה, אשר נתגלו לכאורה, לא היו קיימים במציאות. בנוסף, עורך דינו של מונטגומרי צוטט מאוחר יותר באמרו שמרשו הוא "שקרן סדרתי שעוסק בהונאות עקביות".

ה-FBI, שפתח בחקירה בשל כך, הצליח לגלות סדרת מעשי הונאה של מונטגומרי, שהיה מהמר כפייתי. לצד פעילותו ב-"פיתוח" של "מסנן הרעשים", הוא פעל בפיתוחים נוספים, ביניהם תוכנה של וידיאו. באמצעות תוכנה זו, הוא שכנע פקידי ממשל בארצות הברית, כי ביכולתו לעקוב גם אחרי משלוחי כלי נשק אסורים.

מונטגומרי עזב את החברה שבה עבד לאחר שנתגלעו סכסוכים כספיים בינו לבין הנהלתה. אלה הובילו, בסופו של דבר, לחשיפתו ולנפילתו של מונטגומרי. הוא המשיך והתמודד על מכרזים ממשלתיים וביטחוניים בעצמו. אלא שבמקרה הנוכחי, הפקידים שלהם ניסה להציע את התוכנות שברשותו היו בלשי FBI בתפקיד, שהיוו חלק מהחקירה הסמויה שנערכה נגדו. במסגרת החקירה התגלה, כי מונטגומרי הוא יזם סדרתי, שיוזמותיו תמיד מבוססות על הונאה.

המחלוקת הכספית בין מונטגומרי למעסיקיו הקודמים הגיעה ב-2008 לבית המשפט. מוטנגומרי העיד אז, כי הוא עדיין עוסק בעבודות מסווגות וסודיות עבור הממשל, בחוזים בסכום כולל של שלושה מיליון דולרים. אלא שהוא הוכרז השנה כפושט רגל, לאחר שהימר בצורה כפייתית ובזבז עקב כך כספים רבים. באחרונה, במסגרת דיונים משפטיים שונים, נחשף עברו כנוכל סדרתי.

אחד מאנשי המחלקה לפיתוחים מדעיים ב-CIA צוטט כאומר: "זעמנו כאשר הפרשה התגלתה, אולם הורו לנו לשתוק ונאסר עלינו לשוחח על כך. זה מקרה ממש משוגע, היינו שרויים במבוכה רבה". פרנסס טאונסנד, יועצת אבטחת מידע וביטחון לאומי בממשל בוש, אמרה לרג'יסטר, כי היא לא מצטערת על שהסתמכה על יכולותיו המסתוריות  של מונטגומרי בפענוח פרשיות ביון. "מה שהוא עשה לא נראה מופרך לחלוטין", ציינה. "זה בפירוש היה בגבולות ההגיוני והישים".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים