"הדבר הכי חשוב לעיוור – לקרוא בעידן המידע מכל מסך"

"אם אנו רוצים שהטכנולוגיה תסייע, היא חייבת להיות עם מוגבלי הראייה" ● "כאשר אני הולך והמכשיר איתי, הוא עוזר לי להנגיש את העולם", כך אמר ד''ר איתן וכסלר, סגן נשיא בכיר למחקר ופיתוח, אורקם

ד''ר יונתן וכסלר, סגן נשיא בכיר למחקר ופיתוח, אורקם. צילום: ניב קנטור

"אתגרים רבים ניצבים בפני העיוור או כבד הראייה. מכל המשימות שנעשות בלא שימת לב על ידי האדם הרואה, הדבר הכי חשוב הוא לדעת לקרוא בעידן המידע – מכל מסך", כך אמר ד"ר יונתן וכסלר, סגן נשיא בכיר למחקר ופיתוח, אורקם (OrCam)

ד"ר וכסלר דיבר בכנס החמישי שערכה עמותת נגישות לישראל. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, נערך שלשום (ב') במלון דייוויד אינטרקונטיננטל בתל אביב, בהשתתפות מאות אנשים, חלקם עם מוגבלויות, מהארץ ומחו"ל. את המליאה המרכזית הנחה העיתונאי לשעבר, גלעד עדין.

"אנו מתמחים בטכנולוגיית בינה מלאכותית, בתחום ראייה מלאכותית", אמר ד"ר וכסלר, "ומפתחים מכשירים חכמים היכולים לעזור ביומיום של העיוור וכבד הראייה".

להנגיש את העולם

תפיסת העל של הפיתוח שלהם, אמר ד"ר וכסלר, "היא שאם אנו רוצים שהטכנולוגיה תסייע, היא חייבת להיות עם מוגבלי הראייה. כאשר אני הולך והמכשיר איתי, הוא עוזר לי להנגיש את העולם".

ד"ר וכסלר תיאר יום טיפוסי בחיי העיוור: "הוא קם בבוקר רוצה להתלבש, רוצה לבחור בגדים ולהיראות טוב בעבודה. הוא צריך לחצות כביש כאשר הרמזור הוא ירוק ולא אדום. עליו לנווט ולזכור כמה צעדים ואילו פניות עליו לעשות בדרכו לעבודה. הוא רוצה לדעת האם האוטובוס הגיע או יגיע, ומתי. הוא רוצה לעצור בדרך בחנות, עליו לא להתבלבל בין סוגי תרופות שונות אותן קנה בבית מרקחת. עליו לשלם על המוצרים שרכש. כאשר הוא מגיע לעבודה, הוא נדרש לזהות את העמיתים העובדים עימו במקום עבודתו. ומבין כל המשימות, החשובה והנחוצה ביותר היא היכולת לקרוא, ולעשות זאת על כל מסך. מאוד קשה שלא לקרוא".

יכולת המעצימה את העובד לקוי הראייה

"עבדנו שלוש שנים על גרסת מכשיר מצלמה", אמר ד"ר וכסלר. "היא יושבת על המשקפיים, מחוברת לסוללה ומספרת לאדם דברים שאינו רואה – או רואה בקושי".

לדבריו, "רוב הלקוחות של המוצר שלנו נמצאים בשיא הקריירה שלהם. הם יודעים בדיוק מה רוצים לעשות – אך אינם יכולים לעשות זאת. עבדנו קשה על מנת לגרום למכשיר לעבוד בצורה אינטואיטיבית".

על פי ד"ר וכסלר, "המכשיר מנסה לענות לשאלה הנפוצה 'מה זה'. הוא יקריא תפריט, הוא יזהה מוצר או חפץ, הוא יזהה שלט ויגיד לי מי החבר שפגשתי. בעבודה, היכולת לזהות עובדים אחרים היא יכולת מעצימה את העובד לקוי הראייה".

"בנינו משהו שהוא מעין אולר שווייצרי", אמר. "הוא נכנס לכיס ועוזר במשך היום. במקום להנגיש את המחשב ואת הכספומט – אנו מנגישים את העולם: הוא מוצא אותיות, מחבר מילים למשפטים ואז מקריא אותם. זו מהפכה אמיתית, כי כל אחד יכול לקחת אותו. יש למוצר יכולות טובות יותר ממה שיש לאנשים רואים".

"יצרנו מכשיר קטן ומהפכני", סיכם ד"ר וכסלר. "הוא יושב על המשתמש, נותן לו מידע, עוזר לאנשים להגיע ולחזור לעבודה. המכשיר הבא שאנו עובדים על פיתוחו, יעבוד בחושך יחובר לאינטרנט ויספק יותר מידע ממה שהמכשיר הנוכחי נותן. נמשיך במהפכה שהתחלנו בה, לטובת עיוורים, כבדי ראייה דיסלקטים וכל מי שהמידע אינו נגיש להם".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים