רפאל הקימה ענן פרטי מבוסס VMware בעלות של מיליוני שקלים
הקמת הענן הפרטי בחברה הביאה לחיסכון בנדל"ן של המהנדסים ולקיצורי זמן ההקמה של IT לפרויקטים - מחודשים לשעות
רפאל הקימה מחשוב ענן פרטי, כך נודע לאנשים ומחשבים. הפרויקט, הנקרא רענ"ן, היתוך המילים 'רפאל' ו'ענן', ארך חצי שנה והסתיים באחרונה. עלותו הכספית של הפרויקט לא נמסרה לפרסום, אולם גורמים בשוק העריכו בפני אנשים ומחשבים כי המדובר במיליוני שקלים בודדים.
גיא פ., ראש תחום סיסטם ביחידת ה-IT ברפאל, חשף חלק מהפרויקט בכנס לקוחות שערך הסניף הישראלי של VMware. הכנס, בהפקת אנשים ומחשבים, התקיים לפני ימים אחדים באולם Yes Planet בראשון לציון.
רפאל היא חברה ממשלתית זה יותר מעשור, שיותר ממחצית המכירות שלה, בסך שני מיליארד דולר בשנה – נעשים בחו"ל. 120 ממוצרי החברה נמצאים בשימוש צה"ל, והיא מונה יותר מ-7,000 עובדים.
בראש יחידת ה-IT בחברה עומד קובי כץ, ושמה מטכ"ם, ראשי תיבות של חטיבת טכנולוגיות, מידע ותהליכים. היחידה מונה כ-500 עובדים מתחומים שונים, ביניהם מהנדסי תעשיה וניהול, מהנדסי ארגון ושיטות, מהנדסי אלקטרוניקה, מכניקה ותוכנה. פעמים רבות, הסביר, העבודה בין העובדים נעשית באופן משולב, בשל השילוב בין התחומים בעת פיתוח הפרויקטים. "אנו לא רק מספקים תשתית לפיתוחים", אמר "אלא שותפים להם".
אתגרי החברה, אמר, משלבים בין אתגרי חברות הפועלות במגזר האזרחי, עם אלה שבביטחוני. כך, ציין גיא פ., "בעולם האזרחי יש ריבוי מידע, ריבוי התקנים, אינטרנט של הדברים, צורך בזמינות והנגשת המידע, יכולות עיבוד ותחקור".
בעולם הביטחוני, ציין, "האתגרים הם: ריבוי חיישנים, היקף הנתונים והצורך בהפקת מידע מבצעי מהם, ריבוי משתמשים וחובת ההגנה על המידע". לדבריו, "רפאל פועלת בשוק תחרותי, עסקי-פוליטי, שוק בו המחיר קובע, מה שמביא לכך שנדרשת יעילות, בעולם בו הטכנולוגיה המתקדמת הופכת לזמינה, ויש להביא לזמן הגעה קצר לשוק, TTM".
למה לי לקחת ענן?
"למה הגענו לענן"? שאל גיא פ. והשיב כי "יחידת ה-IT בחברה עובדת בשנים האחרונות עם מחשוב מקבילי, מבוזר וסקיילבילי. יש לנו סביבות HPC (מחשוב עתיר ביצועים). יש ברפאל חוות מחשוב מקבילי, עם אלפי מעבדים שמריצים שם סימולציות. זה מהווה עבורנו מכפיל כוח, בשל השימוש בטכנולוגיות Big Data ואנליטיקה".
"הענן עונה לאתגרי המחשוב של רפאל", אמר. "אנו משתמשים בטכנולוגיות מבוססות קוד פתוח לפתרונות מתקדמים. רוב העבודה ברשת שלנו היא בסביבה סגורה, עם חיבוריות מאובטחת. זה אתגר עבורנו".
מאות פרויקטים, מאות מעבדות
"הענן המקומי שהטמענו באחרונה", ציין, "נותן מענה מהיר ואפקטיבי לשלל אתגרי ה-IT בחברה. יש לנו מאות פרויקטים, מאות מעבדות. כדי להקים מעבדה בעבר, נדרשו ארבעה חודשים עד שמתקינים 'ברזלים' ועושים תצורה. הענן נתן לנו יכולת להקים מעבדה בלחיצת כפתור".
אתגרי התקשוב ברפאל, פירט גיא פ., "הם עבודה ברשת מנותקת מהאינטרנט; מאות פרויקטים וסביבות תקשוב המתנהלים במקביל; יש לנו תשתיות תקשוב מורכבות והתקני חומרה יעודיים בחלק מהפרויקטים; קיים פיזור גיאוגרפי נרחב של הסביבות הפרויקטליות".
לדבריו, "העמדנו לעצמנו יעד בפרויקטים ליצור הפשטה של כל תהליכי ה-IT, על מנת לתת למהנדסים ולאלגוריתמאים את החופש לעשות עסקים, להתמקד בהיבט העסקי ובפיתוח. כך, הסרנו מהם עם הענן את הנטל של הקמת תשתיות מחשוב והקצאת נדל"ן. המטרה היא שהם יתמקדו בחדשנות".
פרויקט רענ"ן, תיאר, "מאפשר האצה משמעותית בסדרי גודל בהקמת סביבות פרויקטליות והגדלה שלהן. בתוך ימים במקום חודשים, פרויקטים מקבלים סביבות IT. פישטנו את תהליכי ההקמה והנגשנו אותם לרבים. ערכנו קונסולידציה של תשתיות ומירכוז. כך, פרויקטים רבים מוותרים על הנדל"ן ועוברים אלינו 'פנימה'. הבאנו להבניית סטנדרטים בעולמות ה-IT. הכניסה של הפרויקטים לרענ"ן הסדירה היבטי גיבוי ואבטחת מידע, והסירה את הנטל ממהנדסי המערכות והמפתחים בפרויקטים".
בחרנו ב-VMware, הסביר, "בין השאר בשל מוצר NSX של החברה, הנותן מענה לאתגרים הקיימים בעולם הסייבר. היה לנו קושי לממש את דרישות אבטחת המידע עם פתרונות אחרים".
"הענן שהטמענו הביא לנו יכולות לבניית מערך 'מרובה דיירים'. הוא ענה לדרישה שחלק מהפרויקטים יעבדו בסביבות פיסיות עם חיבור לענן הווירטואלי – ושהחיבור יהיה שקוף. רצינו להיות במצב בו הדטה סנטר בחיפה יוכל לדבר עם המעבדה בכרמיאל, עם התקן חומרתי – ושהסביבות 'יחשבו' שהן באותו מקום".
"הכניסה לרענ"ן נעשית בתהליך מוגדר ופשוט", סיכם גיא פ. "מיסדנו מודל חיוב מבוסס הקצאה. מערך ה-IT תומך בפרויקטים מקצה לקצה. מהרגע שהפרויקט הוא דייר בענן, הוא מלווה על ידי אנשי ה-IT. תוך כדי הקמת הענן כבר התחלנו בקליטת פרויקטים לתוכו. היה לנו חשוב לשמור על עקרון הפשטות. דברים שבעבר ארכו חודשיים – אורכים היום ימים ודקות ושניות. כבר כיום אנו מארחים עשרות פרויקטים ברענ"ן – חלקם בהיקפים של מאות שרתים ותחנות".
תגובות
(0)