בכיר ההיי-טק שפועל להנצחת שואת יהודי יוון
בין ההתעסקות האינטנסיבית בדטה סנטרים וב-IT בכלל פועל שבתאי חנן, סמנכ"ל התפעול של Global Data Center, להנצחת הקהילה ● בשיחה לרגל יום השואה הוא מספר על הפעילות ועל הרצון להקים ארגון גג כדי לשמור על גחלת יהדות יוון, שכמעט ונכחדה
שבתאי חנן משמש ביום יום כסמנכ"ל הפעילות של Global Data Center. אלא שבין פרויקט למשנהו, בין ההתעסקות האינטנסיבית בדטה סנטרים וב-IT בכלל, הוא פועל למען מטרה היסטורית-חברתית חשובה: הנצחת שואת יהודי יוון.
אחוז ניכר מאוד מיהדות יוון נכחד בשואה, יש שאומדים אותו ביותר מ-80%. מספרם המדויק של הנספים לא ברור, אולם ההערכות הן כי מדובר ב-50-60 אלף איש מתוך קהילה מפוארת שחייתה שם ערב המלחמה, בעיקר בסלוניקי.
הנצחת השואה של יהדות יוון נעשית על ידי מספר ארגונים ופעילים רבים, שמנהלים בימים אלה מגעים לשיתוף פעולה והקמת מסגרת על משותפת – כך נודע לאנשים ומחשבים. כלל הארגונים הללו מייצגים כ-1,000 חברים, בהם 370 ניצולי השואה יוצאי יוון שעודים בחיים ובני הדור השני. הוותיק שבהם הוא ארגון ניצולי השואה מיוון, ואחרים מייצגים את בני הדור השני לניצולים מהקהילה שכמעט והוכחדה. הם מבצעים את פעולות ההנצחה בין היתר באמצעות אתרים ודפי פייסבוק (Facebook).
חנן, איש היי-טק ותיק, הוא אחד היוזמים של תהליך המיזוג ומשמש, בהתנדבות, כמנכ"ל ארגון שהוא הקים בשם גם אני גאה להיות נצר ליהדות יוון. לדבריו, דף הפייסבוק הוא בין הפעילויות הבולטות של הארגון. הוא ציין כי הדף צבר עד כה 1,200 לייקים וכי המספר הולך וגדל. בנוסף, יזם חנן סדנה לאיחוד כלל הפעילויות של ניצולי השואה מיוון, שבה השתתפו כל נציגי הארגונים הפעילים כיום. הם בחנו את האפשרויות לשיתוף פעולה כדי להגביר את ההנצחה של יהדות מפוארת זו.
עדותו של אברהם חנן ז"ל, אביו של שבתאי חנן
"אבי, אברהם חנן ז"ל, יליד סלוניקי, גורש בטרנספורט הראשון מסלוניקי, ב-15 במרץ 1943, ושוחרר מדכאו", אמר הבן בשיחה עם אנשים ומחשבים. "הוא הועבר למחנות העקורים באיטליה, עלה ארצה בעלייה בלתי לגאלית, נתפס בעתלית, התגייס לצה"ל ונלחם בקרבות בדרך לירושלים במלחמת העצמאות. הוא הקים משפחה וחי רוב חייו בשכונת פלורנטין בתל אביב. אימי עלתה מסלוניקי לפני המלחמה ואביה היה פועל בנמל תל אביב".
"ב-10 שנותיו האחרונות ליווה אבי 30 מסעות לפולין – של בתי ספר, השב"כ, המשטרה וצה"ל", אמר חנן. "הוא הרצה בכל שבוע שלוש פעמים בנושא השואה, במקומות שונים בארץ, וטיפל בניצולים עולים חדשים".
"האחריות להנצחת המורשת – על בני קהילת יהודי יוון"
הוא ציין כי "באחרונה אנחנו עדים לשינויים בקהילה של יוצאי יוון, ויש כמיהה למורשת אבותינו. אנחנו רואים פריחה של דפי פייסבוק , פעילות בבתי כנסת, ורצון של בני הדור השני ואפילו השלישי להיות מעורבים. זו אחת הסיבות שהביאה אותנו למסקנה שצריך לחפש דרכים לשיתוף פעולה, מבלי לפגוע בעצמאותו של כל גוף".
"על בני קהילת יהודי יוון מוטלת האחריות להנצחת המורשת, במיוחד לאור העובדה שדור אבותינו מתמעט", הוסיף חנן. "תפקידנו לחזק את הנצחת השואה ולסייע בקליטת העלייה. לכן, יש צורך בהקמת ארגון ראשי מוביל ורשמי של קהילת יהדות יוון, להוות גורם מרכזי לכל יהודי יוון והצאצאים".
לדבריו, "ארגון הגג יעבוד בסינרגיה עם כל הארגונים הקיימים ויבצע פעולות יחסי ציבור ושיווק. הוא יהיה שער חיצוני וגוף מקשר".
חנן ציין כי כיום נותרו ביוון כ-2,000 יהודים ובשלוש השנים האחרונות עלו ממנה לארץ כ-100 עולים. "תהליך העלייה מתקיים אצל הצעירים, בניהם של הדור ששרד את השואה ביוון ונשאר שם", אמר. "המבוגרים בחלקם נשארים שם מסיבות שונות, בעיקר כלכליות. כך או כך, אנחנו צופים שבשנים הקרובות יימשך גל העלייה משם".
תגובות
(0)