מדוע הדיון על הצפנת ה-iPhone אינו נושא להתלוצצות? לג'ון אוליבר הפתרונים

בתוכנית הלילה שלו עוסק הקומיקאי בנושאים שעל סדר היום בארצות הברית ותוקף אותם בסגנונו השנון במיוחד, החצי רציני-חצי סאטירי ● הפעם היה זה ה-iPhone מהטבח בסן ברנרדינו, שכל מי שאי פעם נגע בו ספג את חיציו של אוליבר

ג'ון אוליבר. כי זה מצחיק כמה שזה עצוב

העימות המשפטי של ה-FBI ואפל (Appleׂ) על ההצפנה של ה-iPhone והצורך בביטולה, גולש באחרונה כמעט לתוך כל היבט של התרבות הפופולרית בארצות הברית – החל בסיקור החדשותי ובאינספור דיוני הקונגרס על הנושא, ועד להערות בעניין שמספק אפילו הנשיא אובמה.

ביום א', קיבל העניין טיפול יסודי בן 18 דקות מהקומיקאי ג'ון אוליבר, אשר תכנית הלייט-נייט השבועית שלו משודרת ברשת HBO. בתכניתו המפורסמת ניתח הקומיקאי כשלים טכניים ומשפטיים של ה-FBI, ויתר על הצגת אפל כצד האפל בסיפור, ועשה עבודה טובה יותר מאשר זו שנראתה עד היום ברוב תכניות החדשות המכסות את הנושא החדשותי הלוהט.

בקטע המדובר הציג אוליבר את עמדתו בנוגע למאבק דרך התייחסות לכמה דוברים ולדמויות המעורבות בפרשיה, הסביר חלק מהמונחים הקונקרטיים ביותר וגם סיפק את תשובתו לתהייה למה – בניגוד לטענות החוזרות ונשנות של ממשל-אובמה – "שבירת" ההצפנה עלולה להשפיע על כולנו ונוגעת באבטחת נתוני הניידים בכל רחבי העולם. על אף השחיקה של הנושא עקב כיסוי היתר התקשורתי, הצליח אוליבר לשמר את העניין כך שיהיה מאוד משעשע, תוך הקפדה ברורה שלא להפנות אצבע מאשימה כלפי התנהלותה של אפל .

נסו לחשוב על הממשל כעל אביכם

מבלי להתייחס לטיעון המעוות של ה-FBI כי הדיון הוא לגבי אבטחת ה-iPhone הספציפי, השייך ליורה מסן ברנרדינו, סייד ריזואן פארוק, הזכיר אוליבר לשומעיו שלרשויות אכיפת החוק יש סוללה שלמה של מכשירי iPhone שגם הם זקוקים לפריצה.

שכנועם של מהנדסי אפל לפתח גרסה מיוחדת של iOS שתעקוף את תכונות הבטיחות המובנות בטלפון של פארוק, אם כן, הוא רק ההתחלה. או כפי שניסח זאת אוליבר: "ישנם מעל 175 טלפונים אחרים שנמצאים בתור רק בניו-יורק, אז המקרה הזה חייב לקבוע תקדים. נסו לחשוב על הממשלה כעל אביכם. אם הוא מבקש מכם לעזור לו עם ה-iPhone שלו – תזהרו, כי אם אתם עושים את זה פעם אחת, אתם עומדים לעשות את זה 14 פעמים ביום. ומה שלא יקרה, למקרה הזה יהיו השלכות, כי ה-FBI מעוניינת שאפל ותעשיות הטק כולן, יתחזקו תמיד הצפנה חלשה מספיק כך שכל חברה תוכל לגשת לנתוני הלקוחות אם רשויות אכיפת החוק צריכים שתעשה זאת. אז אולי יהיה זה מכשיר iPhone היום, מחר אנדרואיד (Android), ובלאקברי (Blackberry) מחרתיים, בהנחה שהיום שחל מחרתיים הוא בשנת 1998".

בנוסף התייחס אוליבר גם לפתיחת תיבת הפנדורה שתהיה בלתי נמנעת עם החלתה של גרסה iOS מיוחדת שתאפשר חדירה למכשירו של פארוק, מה שייצור לדעתו מהומה בדמות חשיפת אינסוף פרטים אישיים של אנשים. מצב שההתגוננות מפניו תהיה כמעט בלתי אפשרית, הן בעבור אפל והן בעבור כל אדם אחר.

אוליבר – שמהסאבטקסט "המעודן" שלו ניתן היה להבין שהוא מתנגד לכניעה של אפל לתכתיבי הממשל – הוסיף והסביר מדוע יש דברים שאינם נגישים בעבור כל מי שחפץ בכך, ואף סיפק את הדוגמאות: "לפרוטוקול – יש המון דברים שאנחנו לא יכולים לעשות, למרות שכבר הגענו לירח. לדוגמה, אנחנו עדיין לא ממש שולטים במסעות בזמן או מבינים למה האלק הוגאן לובש שמלות כשהוא מגיע לבית המשפט כאילו שהוא נושא הארון בלוויה של נחש בואה. אלה עדיין אינם מובנים למין האנושי".

בעוד שהקטע של אוליבר לא העלה כל נקודות חדשות, הוא עדיין היווה סיכום מצוין של הנקודות הטכניות והמשפטיות במקרה, ובכך סייע כנראה להרבה אנשים להבין טוב יותר את עימות, והכי חשוב – הוא עשה את זה באופן שהבהיר שאין תשובות קלות לנושא הבעצם לא ממש משעשע הזה.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים