ג'ונתן קאראס, ה-CTO של גלייד: "אנחנו מאבדים יכולות בסיסיות וטבעיות של תקשורת"
גלייד, אפליקציה ישראלית להודעות מיידיות בווידיאו, נוצרה לאחר שמייסדיה מצאו את עצמם חיים במרחק של אלפי קילומטרים מיקיריהם, והרגישו מתוסכלים מכך שהם לא יכולים לשמר קשר איכותי וקרוב איתם, מספר קאראס
"השינוי שאנחנו רוצים לראות בעולם הוא שהשימוש בוידיאו לא יהיה אקראי, אלא משהו טבעי ויומיומי. שכל המשתמשים במכשירים החכמים יעדיפו לשלוח הודעות וידיאו במקום כל שיטה אחרת. אנחנו רוצים לדעת שהובלנו בישראל מהפכה בתקשורת שהופכת להיות הכי קלה והכי מובנית שיש. אם נצליח לתרום בצורה הזאת, זה יספק אותנו. אנחנו מובילים מהפכה בה התקשורת הא-סינכרונית הכי פופולארית תהיה וידיאו ולא טקסט. אולי באופן מסוים זה יהפוך את גלייד (Glide) לווטסאפ (WhatsApp) של הדור הבא", כך אמר ג'ונתן קאראס, ה-CTO ואחד משלושת המייסדים של גלייד, אפליקציית הודעות מיידיות שמשתמשת בווידיאו במקום בטקסט כדי להעביר את המסרים לחברים.
גלייד הוקמה בישראל ב-2012 בידי קאראס, ארי רויזמן ואדם קורבל, שלושה עולים חדשים. קאראס מספר שהסיבה שהובילה ליצירת האפליקציה הייתה שהם מצאו את עצמם חיים במרחק של אלפי קילומטרים מבני משפחה וחברים רבים, והרגישו מתוסכלים מכך שהם לא יכולים לשמר קשר איכותי וקרוב בין אנשים באזורי זמן שונים ברמה אישית באמת.
"99.9% מההודעות המיידיות שמועברות כיום הן הודעות טקסט. אולם, יש בכך חסרונות: טקסט הוא אמצעי מוגבל מאוד באופן ההתקשרות. לא נוח להקליד על המקלדת הקטנה של טלפונים חכמים, ועוד יותר בשעונים", אומר קאראס. "ברור שאנחנו לומדים בסופו של דבר להשתמש בזה, אבל זה לא טבעי כמו דיבור עם אנשים אחרים. אם תבחן את ההיסטוריה של התקשורת בין אנשים לפני שלושים שנה, היא בוצעה בעיקר פנים מול פנים, ותראה איפה אנחנו נמצאים היום. היחס בין האנשים הידרדר, ויש כל מיני בעיות שהעברנו לדור הבא בגלל שאנשים כבר לא יודעים לדבר אחד עם השני. אנחנו מאבדים יכולות בסיסיות וטבעיות של יכולות תקשורת".
אבל יש כבר סקייפ (Skype), ויש שיחות וידאו באפליקציות אחרות, אז למה גלייד?
"רוב התקשורת שמתרחשת כיום בטלפון, זו לא תקשורת סינכרונית אלא א-סינכרונית, אנחנו רואים את זה בפייסבוק, במסרון רגיל, בווטסאפ – כך אנשים מתקשרים – שולחים הודעה, וכשתהיה תשובה תהיה תשובה. בעידן המודרני לאנשים אין סבלנות לחכות עד שבן אדם בצד השני מוכן לקבל את הוידיאו, ולהיות מקוון כמו שסקייפ מחייב, לדוגמא. מעבר לכך אין גם צורך בתיאום מוקדם. אני אמנם כן רוצה לקבל תשובה הכי מהר שאפשר, כדי להתקרב כמה שאפשר לסינכרוני, אבל בלי לעבור את הגבול. התקשורת הסינכרונית לא עובדת טוב בגלל זה, וזה גם פוגע באיכות, מה שלא קורה אצלנו. גלייד זה שליחת וידיאו מיידי. בדיוק כמו בטקסט, רק בוידיאו".
לפי קאראס, תקשורת ויזואלית היא הדבר הכי טבעי והכי אינטואיטיבי וברור לנו כבני אדם. "זו תקשורת שאנחנו רגילים מגיל צעיר להבין אותה, אבל אנחנו מגישים אותה עם ההיבט הא-סינכרוני של החיים המודרניים האנושיים – לתקשר בזמן שמתאים, בזמן החופשי שלך", הוא אומר. "אנחנו למעשה מציעים שני תסריטים: תסריט פינג פונג בו מקבלים תגובה מיידית להודעה ששולחים, או תסריט בו עונים בשלב מאוחר יותר. הייחודי בגלייד זה שאנחנו מאפשרים בגלל השידור החי בזמן אמת גם פינג פונג וגם המתנה לתשובה".
גם תקשורת קולית זה דבר טבעי – ווטסאפ מציעה את זה.
"הבעיה היא שכיום שליחת הודעת קול או וידיאו דורשת לחכות לתשובה בערך פי 5 לעומת הזמן שלוקח להקליט את ההודעה, וזה בזמן אידיאלי. וזו הסיבה ששליחת הודעות אודיו בווטסאפ לא ממש תופסת. לאנשים אין סבלנות".
וההבדל שאתם מציעים?
"12 חברות בעולם מציעות מובייל וידאו בהזרמה בזמן אמת. במובייל רוחב הסרט אינו יציב לאורך זמן ומקום, וזו בעיה מאוד קשה שהצלחנו להתמודד איתה ביעילות רבה, גם עם רוחב פס משתנה וגם עם איכות שידור נמוכה אנחנו מספקים העברה יציבה רציפה ואיכותית. אף אחד לא בנה משהו דומה לזה".
גלייד פעלה עד היום בעיקר בארצות הברית. לדבריו יש כבר קהילות גדולות של אנשים שמשתמשים בגלייד יותר מאשר בהודעות טקסט. הוא מספר על יותר מ-20 מליון הורדות של האפליקציה, לפלטפורמות השונות, ועל יותר מ-10 מליון משתמשים קבועים. עכשיו הם מתחילים להתמקד גם בישראל, ובהמשך הם מקווים גם להתפשט חזק לאירופה.
נכון לעכשיו ניתן לשלוח הודעה באורך של חמש דקות לכל היותר, וקאראס מציין עוד כמה נקודות שלטענתו מייחדות את האפליקציה. "אנחנו חסכוניים יחסית בצריכת הסוללה של המכשיר, וגם מבזבזים הכי פחות דטה. אנחנו כמעט ולא תופסים מקום במכשיר כי ההודעות נשמרות בענן. כמו כן מציין קאראס כי בדיוק כמו באפליקציות הודעות מיידיות מתקדמות אחרות, ניתן לבנות קבוצות כדי לקיים שיחות קבוצתיות, כולל אפילו מעין שיחת ועידה.
"תקשורת א-סינכרונית הרבה יותר נוחה כיום. שולחים הודעה ולא חוששים שמפריעים. בעולם של סוג התקשורת הזה, יש לנו הרבה יתרונות, ובראשם, כאמור, היכולת להעביר משהו שהוא טבעי יותר מכל צורת תקשורת אחרת", הוא מסכם.
תגובות
(0)