המדען הראשי ביקש תוספת של 400 מיליון שקלים; סגניתו: "נגמר הכסף"

"בגלל המצב הכלכלי, מספר החברות שהגישו בקשות גדל בכ-50% ואילו סכום הבקשות גדל בכ-20%", אמרה לאנשים ומחשבים לידיה לזנס, סגנית המדען הראשי לענייני כספים ● למרות שההיקף הכספי של הבקשות גדל, הסבירה, התקציב לשנת 2009 מגיע ל-1.47 מיליארד שקלים בלבד - פחות מהתקציב של השנה שעברה

למדען הראשי במשרד התמ"ת, ד"ר אלי אופר, נגמר הכסף ועל כן ביקש תוספת תקציב של 400 מיליון שקלים לקופתו כדי לסיים את השנה. משרד האוצר, לפי שעה, לא מאשר את הבקשה. על פי נתוני לשכת המדען, היקף בקשות הסיוע שיתקבלו עד סוף השנה יגיע לכ-6.7 מיליארד שקלים, לעומת 5.7 מיליארד ב-2008 ו-5.5 מיליארד ב-2007.

לידיה לזנס, סגנית המדען הראשי לענייני כספים, אמרה לאנשים ומחשבים, כי "התופעה חוזרת מדי שנה: הכסף שיש לנו לא מספיק, וברבעון האחרון אנחנו מוצאים את עצמנו בלי כסף. כדי להתגבר על הבעיה, דרוש לנו תקציב נוסף. הפעם אנחנו מבקשים 400 מיליון שקלים נוספים, כי השנה המצב יותר קשה. בגלל המצב הכלכלי, מספר החברות שהגישו בקשות גדל בכ-50% ואילו סכום הבקשות גדל בכ-20%. שר התמ"ת תומך בבקשה שלנו ואני מקווה שנקבל את התקציב הנוסף כבר בנובמבר".

למרות שההיקף הכספי של הבקשות גדל, מסבירה לזנס שהתקציב לשנת 2009 – כולל כל התוספות, מגיע ל-1.47 מיליארד שקלים בלבד. לדבריה, "זה פחות אפילו מהתקציב של 2008, שהסתכם ב-1.5 מיליארד שקלים".

"בשמונת החודשים הראשונים של השנה ביצענו תשלומים בהיקף של כ-1.1 מיליארד שקלים, לעומת 727 מיליון שקלים בתקופה המקבילה ב-2008", אמר המדען הראשי, ד"ר אלי אופר, בראיון לאנשים ומחשבים לפני כחודש. לדבריו, "זה גידול של יותר מחצי. עם זאת, השנה נאלצנו לדחות רבים מהפונים אלינו, כי אין לנו מספיק כסף".

בראיון עמו הזהיר המדען מפני המחסור הנוכחי: "על תקציב הבסיס נוספו עוד 450 מיליון שקלים, וכך יהיה גם ב-2010. השנה ובשנה הבאה נקבל סכום של 1.47 מיליארד שקלים. בינתיים קיבלנו 150 מיליון שקלים ואת יתרת 300 מיליוני השקלים נקבל בהמשך. אולם גם כשנקבל את הכספים שהובטחו, יהיה מחסור של כ-400 מיליון שקלים. אני מעריך שהשנה יוגשו פרויקטים לאישור, שיחייבו השקעה כוללת של 6.6 מיליארד שקלים. אנחנו מממנים רק אחוז מסוים בפרויקטים, בין 20% ל-50% מגובה ההשקעה. כלומר, נתבקש לתת יותר משני מיליארד שקלים, שאין לנו".

לדברי ד"ר אופר, בשנים האחרונות קיבלנו תוספות תקציב, אך תקציב הבסיס נשאר ללא שינוי, והוא מהווה את הבסיס לתוספות. "תוספות התקציב ל-2009 ול-2010 מתבססות על תקציב הבסיס של 1.1 מיליארד שקלים. השנה נקצה, בין השאר, 170 מיליון שקלים לחממות, ו-190 מיליון שקלים לתוכנית מגנ"ט", אמר המדען.

גם שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, מודע למחסור התקציבי. בתדרוך עיתונאים משותף שערך עם המדען הראשי באוגוסט השנה, אמר השר, כי מתוך 20 אלף המפוטרים בתעשייה הצפויים בשל אי-אישור התקציב הנוסף שנדרש, 4,000 לא יועסקו באופן ישיר בשל כך. לדבריו, הפער התקציבי עומד על כ-450 מיליוני שקלים: 310 מיליון לפיתוח מוצרים, 70 מיליון לחממות, 70 מיליון לטובת מגנ"ט (מסגרת הסיוע של לשכת המדען הראשי בתמ"ת, המטפלת ברובד של התשתית הטכנולוגית לתעשייה הישראלית), וכן שלושה מיליוני שקלים לצורך תקצוב תנופה, תוכנית סיוע למיזמים טכנולוגיים מתחילים.

"קיימת חשיבות רבה בהבטחת פעילותן הרציפה של קרנות המו"פ המופעלות על ידי המדען הראשי", אמר בן אליעזר, "חברות אשר ימשיכו וישקיעו במו"פ גם בזמן המשבר, תהיינה תחרותיות ואטרקטיביות יותר בטווח הארוך". בן אליעזר אמר, כי מיד עם כניסתו לתפקידו, הוא הנחה את המדען הראשי להעדיף, ככל שניתן, ולאשר פרויקטים שמביאים לכמה שיותר ידיים עובדות למשק הישראלי, וזאת תוך קידום הפריפריה.

בתשובה לשאלת אנשים ומחשבים לגבי סיוע והשקעות בפרויקטי IT, ענה ד"ר אופר באותו תדרוך עיתונאים, כי הביקוש לתמיכה מהמדען בפרויקטי IT הוא קטן, ולפיכך, התמיכות ניתנות בהתאם. "פרויקטי מיחשוב הם קצרי טווח, תהליכי הפיתוח שם בודדים ומהירים, ובדרך כלל הם מוצאים את המימון בלעדינו, או שהמסלולים שלנו לא מתאימים להם", אמר ד"ר אופר, "מדובר בדרך כלל בחברות מבוססות. אין הדבר דומה לענפי הביוטכנולוגיה או הביוכימיה, שם תהליכי הפיתוח הם ארוכי טווח".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים