יהודה זיסאפל: חצי מהסטארט-אפים בארץ ייסגרו בשנה הבאה אם הממשלה לא תטפל במשבר הדולר

במסיבת עיתונאים דחופה שכינסו ראשי תעשיית ההיי-טק והאלקטרוניקה בתל אביב, שבו והזהירו הבכירים כי המשבר רחוק מלהסתיים ● אם שער הדולר לא יעלה מיד ל-4.2 שקלים לפחות, קבעו הדוברים, ייפלטו אלפי עובדים ממעגל העבודה ומעט מאוד יישאר מתעשיית הון הסיכון הישראלית

אם הממשלה לא תתערב מיד ותייצב את שער הדולר ל-4.2 שקלים לפחות, צפויה סכנה ממשית לסגירת חצי מחברות הסטארט-אפ בישראל", קבע יהודה זיסאפל, יו"ר נשיאות איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה. זיסאפל השתתף הבוקר (ד') במסיבת עיתונאים שכנסו מנכ"לים וראשי מועצות מנהלים בענפי ההיי-טק והאלקטרוניקה, כדי להתריע על הסכנה הממשית למשק הישראלי אם יישמר שער הדולר הנמוך.

זיסאפל העריך, כי ללא מציאת פתרון מידי לשער הדולר, כ-5,000 עובדים נוספים מתעשיית ההיי-טק עלולים למצוא עצמם מחוסרי עבודה בתוך זמן קצר. זאת, הדגיש, בנוסף ל-8,000 שכבר פוטרו עד כה. זיסאפל אמר, כי התעשיינים עושים מאמצים עילאיים שלא לפטר עובדים, אולם הממשלה לא מתייחסת ברצינות הראויה לנושא האבטלה. "היד על הדק הפיטורים קלה מדי", קבע.

אלישע ינאי, נשיא ומנכ"ל מוטורולה (Motorola) ישראל, פתח את מסיבת העיתונאים ואמר, כי "כל ירידה בשער הדולר ביחס לשקל, מקטינה מידית את הכנסותינו". הוא הביא כדוגמה נתונים משנת 2008, על פיהם מכירות תעשיית האלקטרוניקה גדלו בערך דולרי ב-3% ואילו בשקלים – קטנו ב-11%. "המצב חמור ודורש התערבות מידית של הנגיד", אמר ינאי. "לא מספיק לרכוש דולרים כל יום. יש פתרונות, והם ננקטו בשנים עברו. מדיניות השער הליברלית של המדינה היא תקלה טכנית חמורה – טעות שאנו משלמים עליה ביוקר. צריך לתקן את המצב עכשיו, בטרם יהיה מאוחר מדי".

ינאי אמר עוד, כי אחת הסיבות לשער הדולר הנמוך היא פעילות של ספקולנטים בתחום המטבע הזר, שעושים רווח קל, מידי ופטור ממיסים מהפרשי השערים שבין הדולר לשקל, וגורמים לתנודות חריפות בשער היציג. את המחיר, קבע, משלמים העובדים המפוטרים. נשיא מוטורולה ישראל הציג בהמשך נתונים השוואתיים על עלויות העסקת מהנדס בישראל ביחס לעולם. עלויות מהנדס ישראלי, הראה, דומות לעלויות של מהנדס בארצות הברית. לעומת זאת, מדינות במזרח – דוגמת הודו – מצליחות להעמיד מהנדסים בשכר נמוך יותר, וזה מסכן את המשך פעילותן של חברות רב-לאומיות בישראל.

איציק ציון, סגן נשיא בכיר וסמנכ"ל הכספים של ECI, אמר, כי העברת קווי יצור ומרכזי פיתוח מישראל למדינות זולות יותר הוא בלתי נמנע, וציין כי זו תופעה שתלך ותתחזק עם הזמן. כך, ראשי התעשייה הזהירו במסיבת העיתונאים, כי כל מפעל וכל קו ייצור שסוגר את פעילותו בישראל מסיבות כלכליות טהורות, לא יחזור לכאן גם אם שער הדולר יחזור פתאום לרמה הרצויה. לכן, אם הממשלה לא תנקוט בצעדים מיידיים, זה עלול להיות מאוחר מדי.

דובר נוסף במסיבת העיתונאים היה יאיר שמיר, יו"ר התעשייה האווירית וראש מספר קרנות הון סיכון. לדבריו, "הקרנות מזרימות את הדם לחברות ההזנק והכספים שהקרנות מגייסות הם הכספים שמניעים את התעשייה. התקציבים שהמדינה מקצה למדען הראשי הם זניחים. זה כסף קטן", אמר שמיר.

חיים מר, נשיא ומנכ"ל ח. מר תעשיות, אמר, כי בתור אדם העומד בראש חברה גלובלית, הוא חש היטב את השפעתו של הדולר הנמוך. "יש לנו לקוחות סיניים והם לוחצים עלינו שנעביר קווי ייצור אליהם. זה לא פשוט", אמר.

ראשי התעשיינים סיכמו ואמרו, כי הם במגעים שוטפים עם הממשלה, אולם לדעתם זה חיוני שגם דעת הקהל תהיה לצידם, ותגרום למקבלי ההחלטות לפעול ובמהירות.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים